Peste 90% dintre antreprenorii din România consideră că amnistia fiscală din acest an este nedreaptă faţă de contribuabilii care şi-au achitat la timp toate obligaţiile către stat. Potrivit unui raport recent realizat de Monasi Training şi Hubium.io, 5 din 10 antreprenori cred că şi contribuabilii corecţi ar fi trebuit să beneficieze de o reducere de 25% din impozite şi contribuţii, similară facilităţilor acordate celor cu datorii restante.
Raportul, bazat pe un sondaj realizat într-o comunitate de aproape 50.000 de antreprenori cu firme de tip IMM-uri (Grupul micilor antreprenori din România), reflectă frustrarea resimţită de cei care au fost corecţi şi au plătit taxele şi impozitele la timp. Potrivit OUG 107/2024, toţi contribuabilii, firme şi persoane fizice, care au datorii restante la data de 31 august 2024 pot beneficia de facilităţile fiscale de anulare a accesoriilor (dobânzi şi penalităţi) aferente obligaţiilor bugetare principale. Totodată, persoanele fizice care achită datoriile până la 25 noiembrie 2024 vor beneficia de reduceri ale datoriilor în cuatum de 50% dacă au datorii mai mici de 5.000 lei, respectiv de reduceri de 25% din totalul de datorii dacă au de plătit peste 5.000 lei la bugetul de stat. Pentru firmele care au plătit la timp taxele şi impozitele, statul oferă o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit sau venit (microîntreprinderi).
"În opinia celor mai mulţi antreprenori, măsura ar fi trebuit să includă stimulente şi pentru cei care au contribuit constant la bugetul de stat, pentru a promova un sistem echitabil şi just în mediul de afaceri. Potrivit studiului nostru, doar 6% dintre antreprenori sunt de acord cu amnistia fiscală din acest an şi măsuri propuse. În acelaşi timp, 30% dintre antreprenori consideră că amnistia fiscală este o propunere discriminatorie faţă de contribuabilii corecţi, iar 14% spun că nu este o propunere corectă şi nu ar trebui să fie avantajaţi rău-platnicii. În ansamblu, cei mai mulţi antreprenori se simt dezamăgiţi de propunerile amnistiei, chiar dacă există o bonificaţie şi pentru cei care sunt cu taxele la zi", spune Mona Bardos, fondator Humbio.io şi administratorul comunităţii cu aproape 50.000 de membri Grupul micilor antreprenori din România.
Totodată, unii antreprenori se întreabă de ce este necesară o amnistie fiscală şi de ce ar trebui acordate beneficii celor cu restanţe, în contextul în care legea prevede măsuri clare, precum poprirea conturilor, atunci când taxele şi impozitele nu sunt plătite la timp. Aceştia consideră că în loc de facilităţi pentru contribuabilii care nu au respectat termenele de plată, ar trebui încurajată conformarea voluntară şi aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege pentru cei care nu îşi onorează obligaţiile fiscale.
"Prin noua amnistie fiscală se transmite mesajul că acei contribuabili care au fost corecţi şi şi-au respectat obligaţiile nu primesc o recompensă echitabilă. În schimb, cei care au întârziat sau nu şi-au îndeplinit responsabilităţile nu doar că sunt iertaţi, dar primesc şi beneficii. Este un semnal clar al disfuncţionalităţilor din sistem şi al modului în care statul pare să penalizeze conformitatea şi să favorizeze neglijenţa. Iar această situaţie nu face altceva decât să evidenţieze problemele fundamentale din România", spune antreprenorul în IT Cristian Traian Rusu, fondatorul Ready.Software, unul dintre membrii comunităţii Grupul micilor antreprenori din România.
În opinia altor antreprenori, statul român îi dezavantajează pe contribuabilii corecţi şi îi premiază pe cei care nu îşi plătesc datoriile la timp. Această practică de a oferi facilităţi celor cu restanţe îi frustrează pe cei care respectă legea şi îşi achită la timp obligaţiile fiscale. Astfel, este creată o senzaţie de inechitate în rândul celor care contribuie corect la bugetul public.
"De ce să amnistiezi pe cineva care acumulează datorii? Dacă o firmă nu are bani să-şi plătească obligaţiile, soluţia firească ar trebui să fie falimentul şi recuperarea creanţelor în limita posibilităţilor. Există cadrul legal pentru acest lucru. Este greu de înţeles cum o companie poate continua să funcţioneze acumulând datorii mari, în timp ce firmele mai mici se confruntă imediat cu blocarea conturilor. Nu este aceasta o formă de discriminare?! Pentru unii legea se aplică strict şi fără excepţii, în timp ce pentru alţii ANAF-ul pare să întoarcă privirea şi să ignore realitatea", punctează un alt antreprenor, Lajos Farkas, proprietarul unei firme de servicii de fotografie.
"Aplicarea frecventă a unor astfel de măsuri poate genera un sentiment de inechitate în rândul companiilor care şi-au îndeplinit constant obligaţiile fiscale. Astfel, firmele care respectă legea pot percepe amnistia ca pe o recompensare a comportamentului neconform, ceea ce ar putea descuraja disciplina fiscală pe termen lung. În plus, o dependenţă excesivă de amnistii poate submina credibilitatea instituţiilor fiscale şi poate crea aşteptări eronate că datoriile nu vor fi mereu colectate în mod strict", adaugă un alt antreprenor, Bertalan Attila, producător Casa cu Trufe.
Amnistia fiscală riscă să descurajeze plătitorii corecţi şi să creeze un precedent în care întârzierea plăţilor este văzută ca o practică acceptabilă, în timp ce măsurile coercitive deja existente ar trebui să fie suficiente pentru a asigura disciplina fiscală, mai spun antreprenorii.
Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, 330.735 de persoane juridice au acumulat datorii de aproape 33 miliarde lei şi 848.705 persoane fizice au acumulat datorii de peste 39,2 miliarde lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.09.2024, 17:45)
tot timpul cei ce platesc sunt luati de prosti. munca la negru e smecherie, si la neplata taxelor, ai amnistie.