HUW VAN STEENIS, UBS: "Dobânzile negative sunt precum steroizii - fac mai mult rău decât bine"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 octombrie 2019

Huw Van Steenis

Huw Van Steenis

Politica dobânzilor negative a fost în centrul atenţiei la întâlnirea anuală a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi a Băncii Mondiale de la Washing­ton, de la sfârşitul săptămânii trecute, bancherii trăgând semnale de alarmă cu privire la pagubele pe care băncile centrale le pot cauza instituţiilor bancare şi economiei globale prin aplicarea unei astfel de politici, transmite CNBC.

Huw Van Steenis, consultant senior la UBS şi fost consilier la Banca Angliei, a ieşit în evidenţă printr-o analogie făcută în cadrul conferinţei: "Dobânzile negative sunt oarecum ca steroizii. Sunt grozavi pe o perioadă scurtă de utilizare, dar consumul pe termen lung începe să dizolve oasele şi face pacientul să fie mai slăbit".

O dobândă negativă la depozite, precum cea aplicată de Banca Centrală Europeană (BCE), taxează băncile dacă doresc să-şi depună banii la centru, ceea ce mănâncă din profiturile ins­tituţiilor bancare. În acelaşi timp, potrivit CNBC, experţii consideră că dobânzile negative reduc investiţiile şi provoacă managerii de fonduri de investiţii să adopte riscuri mai mari în cautare de randamente.

Japonia se află într-o poziţie similară de decenii, iar BCE a adoptat aceeaşi politică după criza datoriilor suverane din 2011.

Recent, banca centrală europeană a redus dobânda de referinţă la depozite cu 10 puncte de bază adiţionale, la minus 0,5%, un minim record. Aceasta împreună cu lansarea unui nou program semnificativ de achiziţii de active financiare, cunoscut drept relaxare cantitativă, al doilea astfel de program din istoria BCE.

Steenis a reiterat pentru sursa menţionată că grija cea mare este că dobânzile negative fac mai multe daune decât bine sistemului bancar şi economiei în general.

"Cred că dacă ne uităm la Japonia, care aplică dobânzi negative de peste două decenii, putem observa că aces­tea nu au stimulat economia. În fapt, o dezvoltare centrală este că sistemul bancar a devenit mult mai slăbit", a precizat Steenis.

Doi membri în boardul BCE, Ignazio Visco şi Robert Holzmann, şi-au făcut şi ei publice grijile cu privire la politica dobânzilor negative aplicată în prezent de BCE notând că ar putea avea "consecinţe nedorite" asupra sis­temului financiar din zona euro.

Pentru a reduce din presiunea pe bilanţurile băncilor, cauzate de dobânzile negative, BCE a introdus recent un sistem dual de dobânzi care exclude o porţiune din depozitele băncilor europene de la BCE de la aplicarea ratei negative, însă măsura este considerată de bancheri drept insuficientă pentru a proteja împotriva pierderilor cauzate de politica băncii centrale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb
PrevNext
LuMaMiJoViSaDu
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031