Grecia analizează un plan prin care să ajute băncile să îşi urgenteze vânzarea de credite neperformante, inclusiv printr-o posibilă garanţie guvernamentală, în încercarea de a restabili încrederea în acest sector, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar, preluate de Agerpres.
Chiar dacă detaliile nu au fost încă definitivate, planul ar urma să prevadă că băncile vor direcţiona o parte din creditele lor neperformante către mai multe entităţi cu destinaţie specială (special purpose vehicles - SPV), care vor prelua din bilanţurile băncilor. Ulterior, aceste SPV-uri vor emite obligaţiuni, garantate de statul elen, şi le vor vinde investitorilor, au declarat sursele citate.
Acest plan vine după ce acţiunile băncilor elene au înregistrat o scădere de peste 40% în acest an, tendinţă care s-a accelerat în ultima săptămână, pe fondul îngrijorărilor că aceste bănci nu îşi pot curăţa bilanţurile suficient de rapid. Băncile elene, care au trecut testele de stres organizate de Banca Centrală Europeană la începutul acestui an, sunt presate de organismele de supervizare să îşi reducă nivelul creditelor neperformante.
Planul autorităţilor de la Atena are unele similitudini cu măsurile adoptate de autorităţile italiene pentru a-şi stabiliza propriul sistem bancar. Una dintre surse a apreciat că acest plan ar putea reduce creditele neperformante ale băncilor greceşti cu până la 15 miliarde euro, de la o povară totală de 8,6 miliarde euro, raportată de cele patru mari bănci elene la finele lunii iunie.
"Garanţia statului propusă pentru băncile greceşti pare similară cu soluţia aplicată cu succes în Italia. Chiar dacă această măsură ar putea să se dovedească foarte utilă pentru băncile care sunt nevoite să scape de creditele neperformante, ea va avea nevoie de plasarea unor obligaţiuni către investitorii privaţi", susţine Massimo Famularo, membru în boardul Frontis NPL, companie specializată în managementul creditelor neperformante.
Guvernul de la Atena a informat că este în contact cu Fondul elen de stabilitate financiară, care deţine acţiuni la toate cele patru mari bănci din Grecia, precum şi cu Asociaţia băncilor din Grecia, pentru a promova "un plan specific de acţiuni care include, printre altele, o nouă reducere a creditelor neperformante".
Chiar dacă în trecut înfiinţarea unor aşa-numite bănci de rebuturi a fost analizată şi respinsă de creditorii europeni ai Greciei, diverse astfel de aranjamente au fost introduse în Italia, Spania şi Cipru.