IA NAŞTERE CEA MAI MARE PLATFORMĂ DE LISTĂRI DIN EUROPA Bursa din Milano, preluată de Euronext

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 octombrie 2020

Bursa din Milano, preluată de Euronext

Valoarea tranzacţiei: 4,325 miliarde de euro

Euronext devine proprietarul bursei italiene, iar partenerii săi în această afacere - Cassa Depositi e Prestiti şi Intesa Sanpaolo - obţin o deţinere totală de peste 8% din Euronext

London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei de Valori din Londra (London Stock Exchange - LSE), a decis, la finele săptămânii trecute, să înstrăineze Borsa Italiana către operatorul bursier paneuropean Euronext NV pe 4,325 miliarde de euro (5,1 miliarde de dolari), în cadrul unei tranzacţii care dă naştere celei mai mari platforme de listări din Europa.

Euronext, care operează bursele din Amsterdam, Bruxelles, Dublin, Lisabona, Paris şi Oslo, a depus oferta de preluare alături de băncile italiene Cassa Depositi e Prestiti SpA (CDP, deţinută de stat) şi Intesa Sanpaolo SpA. În urma afacerii, Euronext devine proprietarul bursei italiene, iar CDP şi Intesa obţin o deţinere din Euronext: CDP - 7,3%, iar Intesa - circa 1,3%. Astfel, participaţia de peste 8% a celor două bănci italiene va fi similară cu cea deţinută de instituţia franceză de stat Caisse des Depots et Consignations la operatorul paneuropean.

Vânzarea de către LSE a Bursei din Milano este necesară pentru ca grupul britanic să obţină aprobarea Uniunii Europene pentru planificata achiziţie a furnizorului de informaţii financiare Refinitiv Holdings (fosta divizie Financial & Risk din cadrul grupului Thomson Reuters), o tranzacţie de 27 de miliarde de dolari.

"Credem că vânzarea grupului Borsa Italiana va contribui în mod semnificativ la soluţionarea preocupărilor UE în materie de concurenţă (n.r. legate de afacerea LSE- Refinitiv)", a declarat David Schwimmer, director executiv al LSE.

LSEG şi Euronext au fost în negocieri exclusive de luna trecută, iar vânzarea Bursei din Milano a reprezentat un punct sensibil din punct de vedere politic pentru Roma, din cauza îngrijorărilor cu privire la investitorul care preia controlul platformei de obligaţiuni MTS, deţinută de Borsa Italiana, pe care sunt tranzacţionate datoriile guvernamentale ale Italiei. Astfel, pentru Italia, ţară cu o datorie extrem de mare, MTS este un activ de interes strategic, iar Roma va exercita o influenţă majoră asupra MTS, în condiţiile în care Bursa din Milano este preluată de Euronext şi două bănci italiene.

Amintim că autorităţile de la Roma au aprobat un act normativ care blochează preluările companiilor din sectoare cheie, inclusiv infrastructura de piaţă, precum Borsa Italiana.

Conform acordului dintre părţi, Bursa din Londra îşi vinde întreaga deţinere la Borsa Italiana pe 4,3 miliarde de euro în numerar, la care se adaugă o sumă adiţională ce reflectă generarea de numerar, până la finalizarea tranzacţiei.

Euronext va finanţa tranzacţia prin datorii noi de 1,8 miliarde de euro şi o majorare de capital de 2,4 miliarde de euro, inclusiv un plasament privat de 700 de milioane de euro cu CDP şi Intesa Sanpaolo, respectiv o ofertă de drepturi pentru acţionarii existenţi.

Odată ce preia Bursa din Milano, Euronext va gestiona 25% din tranzacţiile cu acţiuni din Europa, iar 28 din companiile incluse în indicele european Euro Stoxx 50 vor fi listate pe pieţele sale. În urma afacerii, Euronext va avea o casă de clearing, respectiv un depozitar, platforme pentru tranzacţiile cu acţiuni şi bonduri.

Tranzacţia este aşteptată să se finalizeze în prima jumătate a anului viitor, după obţinerea aprobărilor necesare.

"Achiziţia Borsa Italiana este un punct de cotitură în istoria Euronext", a declarat, la finele săptămânii trecute, directorul executiv al operatorului paneuropean, Stephane Boujnah, adăugând: "Această tranzacţie marchează realizarea ambiţiei noastre de a construi o infrastructură de piaţă paneuropeană de vârf şi de a crea coloana vertebrală a uniunii pieţelor de capital europene. Mulţumită acestei tranzacţii, Euronext îşi va diversifica în mod semnificativ mixul de venituri şi amprenta geografică, prin preluarea infrastructurii de piaţă a Italiei, ţară membră a G7, respectiv a treia mare economie din Europa".

La rându său, Raffaele Jerusalmi, CEO-ul Borsa Italiana, a afirmat: "Am construit o relaţie lungă şi de succes cu LSEG, ceea ce ne-a permis să ne dezvoltăm afacerea în ultimii 12 ani. Aşteptăm cu nerăbdare să începem următoarea fază a istoriei noastre, lucrând în parteneriat cu Euronext, CDP Equity şi Intesa Sanpaolo ca să ne dezvoltăm în continuare afacerea şi să contribuim la dezvoltarea pieţelor europene de capital".

Aceasta este a doua tranzacţie majoră recentă în care este implicată Cassa Depositi e Prestiti, după ce Nexi SpA a preluat SIA SpA, dând naştere celui mai mare furnizor de plăţi din Europa. CDP este acţionar al SIA.

Potrivit conducerii Euronext, sinergiile din afacerea de preluare a Borsa Italiana vor rezulta din mutarea pieţei din Milano pe platforma tehnologică a Euronext, nu prin disponibilizări.

Conform anunţului făcut de Euronex vineri, costurile de restructurare în urma achiziţiei pieţei din Milano, respectiv pentru realizarea sinergiilor, sunt estimate la 100 de milioane de euro.

De Bursa din Milano au mai fost interesate Deutsche Börse AG, operatorul Bursei din Frankfurt, şi Six Group AG, operatorul bursei elveţiene SIX Swiss Exchange, ambele depunând oferte pentru operatorul italian, însă LSE a preferat Euronext. La momentul lansării propunerii sale, Euronext a informat: "Combinaţia propusă între Borsa Italiana şi Euronext ar crea un jucător lider pe pieţele de capital din Europa continentală. Borsa Italiana îşi va păstra funcţiile actuale, structura şi relaţiile cu ecosistemul italian. Totodată, piaţa din Milano îşi va păstra identitatea italiană şi soliditatea sa. Afacerile cheie şi funcţiile centrale ale noului grup vor avea sediul la Milano şi Roma".

În luna septembrie, unele surse citate de Reuters declarau că Six Group a lansat cea mai mare ofertă (neangajantă) pentru preluarea Borsa Italiana, depăşind propunerile rivalilor Euronext şi Deutsche Börse.

LSE a avut în plan să finalizeze vânzarea pieţei din Milano până la data de 16 decembrie, când autorităţile europene din sectorul concurenţei vor decide în privinţa afacerii sale cu Refinitiv. UE a prelungit termenul prevăzut la 27 octombrie pentru pronunţare în privinţa afacerii LSE-Refinitiv, apreciind că are nevoie de mai mult timp ca să dea un răspuns, după ce, în luna iunie, Comisia Europeană şi-a exprimat temerile că entitatea combinată ar avea o cotă de piaţă mare pe segmentul tranzacţionării bondurilor guvernelor europene, deoarece MTS şi platforma Tradeweb a Refinitiv sunt deja lideri de piaţă.

MTS a fost lansată ca un proiect comun între Trezoreria de la Roma şi Banca Italiei, astfel încât băncile să aibă un loc unde să liciteze concurenţial pentru obligaţiuni. LSEG a deţinut 62% din MTS, prin Borsa Italiana, iar un consorţiu de bănci are în proprietate restul. LSEG a preluat Borsa Italiana în 2007, pe 1,7 miliarde de euro.

Raffaele Jerusalmi, Borsa Italiana: "Misiunea noastră este să garantăm o piaţă de valori internaţională puternică"

Anterior înstrăinării Borsa Italiana, CEO-ul pieţei din Milano, Raffaele Jerusalmi, declara citat de Wall Street Italia: "Misiunea noastră este să garantăm o piaţă de valori internaţională puternică, capabilă să atragă capital. Anul acesta, Milano va fi una dintre pieţele principale în ceea ce priveşte numărul de listări. În acest moment oscilăm între primul şi al doilea loc în Europa. Sentimentul care domneşte în rândul antreprenorilor este pozitiv şi încurajator, există o dorinţă puternică de repornire a economiei. A fost un an clarobscur, în condiţiile în care unele companii s-au descurcat bine. Cred că, în următorii câţiva ani, vom vedea o schimbare culturală şi generaţională în rândul antreprenorilor italieni, care va permite unui număr mai mare de companii să obţină prin intermediul bursei capitalul necesar inovării şi internaţionalizării".

În urma tranzacţiei de preluare a Bursei din Milano, Raffaele Jerusalmi se va alătura board-ului de conducere al Euronext.

Peste 1.800 de companii listate la noul grup creat de Euronext şi Borsa Italiana

Grupul combinat care va lua naştere din preluarea Borsa Italiana de către Euronext va avea peste 1.800 de companii listate şi o capitalizare de piaţă agregată de 4,4 trilioane de euro, potrivit datelor Euronext. Aceleaşi cifre arată că pe pieţele de acţiuni ale grupului companiile au atras finanţări de 42 de miliarde de euro în 2019, de la investitorii din Europa.

Consiliul de administraţie şi Consiliul de supraveghere al Euronext au aprobat în unanimitate tranzacţia de preluare a Borsa Italiana, deoarece consideră că este în interesul superior al Euronext, al acţionarilor şi al altor părţi interesate şi, prin urmare, le solicită acţionarilor să voteze în favoarea rezoluţiilor depuse la adunarea generală extraordinară.

Guvernul de la Roma aşteaptă un declin al economiei Italiei de 9% în 2020

Italia anticipeazăcă, anul acesta, va înregistra o scădere economică de 9%, în vreme ce deficitul bugetar va atinge 10,8% din PIB. Estimarea privind scăderea cu 9% a economiei, lansată la finele lunii septembrie, este mai sumbră decât cea precedentă, din luna aprilie, care preconiza un declin de 8%. În privinţa deficitului bugetar, ţinta anterioară, anunţată de autorităţi în august, a fost de 11,9% din PIB.

Pentru anul viitor, Italia preconizează un avans economic de 6% şi un deficit bugetar de 7% din PIB, conform Ministerului de Finanţe de la Roma.

Datoria publică a Italiei este prevăzută acum la 158% din PIB în 2020, faţă de o estimare de 157,6% în august.

Zilele trecute, Comisia Europeană a aprobat o schemă de 1,5 miliarde de dolari pentru sprijinirea companiilor care operează în sudul Italiei, afectate de pandemia de coronavirus.

Aprobarea a venit după ce Italia a notificat Comisia Europeană în privinţa unei scheme ce constă în beneficii fiscale (reducerea contribuţiilor de asigurări sociale) în perioade 1 octombrie - 31 decembrie 2020, destinată angajatorilor privaţi care operează în sudul Italiei.

Premierul italian Giuseppe Conte: "Acum se naşte un lider european al pieţei de capital, datorită intrării CDP în acţionariatul Euronext şi achiziţiei Borsa Italiana. Un pas fundamental care restabileşte centralitatea Italiei într-o infrastructură strategică şi creează beneficii pentru companiile noastre".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb