IA NAŞTERE CEL MAI MARE CREDITOR SPANIOL Fuziunea Bankia-CaixaBank, aprobată condiţionat

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 martie 2021

Fuziunea Bankia-CaixaBank, aprobată condiţionat

S&P Global Market Intelligence: Băncile spaniole, afectate de perspectivele economice incerte

Autoritatea de supraveghere a concurenţei din Spania (CNMC) a aprobat achiziţia de către CaixaBank SA a creditorului de stat Bankia SA, însă entitatea astfel creată va trebui să accepte o serie de condiţii privind operaţiunile sale de retail.

Amintim că, în septembrie anul trecut, CaixaBank a decis să cumpere Bankia pentru 4,3 miliarde de euro (5,2 miliarde de dolari) ca să dea naştere celei mai mari bănci din Spania, cu active de peste 650 de miliarde de euro.

Potrivit autorităţii spaniole, noua entitate nu va trebui să renunţe la vreuna dintre afacerile sale, dar analiza activităţii bancare de retail a grupului combinat a constatat o lipsă de concurenţă în 86 de localităţi din Spania, iar în 21 dintre acestea CaixaBank ar avea monopol. Autoritatea a solicitat CaixaBank să garanteze aceiaşi termeni şi aceleaşi condiţii clienţilor Bankia existenţi în zonele menţionate, timp de trei ani. În plus, noul grup nu poate închide birouri fără autorizaţia CNMC în orice zonă în care este singurul creditor.

Autoritatea a subliniat că nu există preocupări în alte domenii de afaceri ale noii entităţi, cum sunt serviciile bancare de investiţii sau corporative.

Achiziţia, care este aşteptată să se încheie până la sfârşitul primului trimestru din 2021, are nevoie, de asemenea, de undă verde de la Ministerul Economiei din Spania, după ce a fost analizată de autorităţile spaniole şi europene.

Afacerea va genera economii anuale de 770 de milioane de euro, potrivit Reuters. Valoarea de piaţă a grupului combinat trece de 16 miliarde de euro. Acesta va avea 51.500 de angajaţi şi 6.300 de sucursale în Spania. Cele două bănci nu au oferit vreun detaliu cu privire la potenţialele reduceri de personal sau închiderea sucursalelor.

La finele lunii ianuarie, Bankia a raportat un profit net de 230 de milioane de euro pentru 2020, cu 57,6% mai mic decât cel din 2019. Analiştii aşteptau 206 milioane de euro. Banca şi-a constituit provizioane de 505 milioane de euro anul trecut, în contextul pandemiei de Covid.

CaixaBank a realizat un câştig de 1,38 miliarde de euro anul trecut, cu 19% mai mic faţă de anul precedent. Banca şi-a pus deoparte provizioane de 1,25 miliarde de euro în anul pandemiei.

S&P Global Market Intelligence: Costul riscului a crescut pentru primele cinci bănci spaniole

O perspectivă economică incertă, o potenţială întârziere în redresarea extrem de importantă a sectorului turismului din ţară şi un ritm mai lent de recunoaştere a riscului de credit comparativ cu rivalii europeni vor face ca băncile spaniole să recurgă la provizioane mai mari decât anticipau pentru 2021, potrivit unei analize realizate luna aceasta de S&P Global Market Intelligence.

Pandemia de coronavirus a generat îngrijorări cu privire la creşterea împrumuturilor neperformante din băncile spaniole, în condiţiile în care societăţile se confruntă cu dificultăţi în rambursarea creditelor într-un context economic şi de sănătate dificil.

Spania este a zecea ţară cel mai sever afectată la nivel global de Covid-19, iar economia sa a avut de suferit mai mult decât cele ale majorităţii statelor europene în ultimul trimestru al anului 2020, când PIB-ul a scăzut cu 9,1%, comparativ cu un declin mediu de 5% în zona euro, potrivit statisticilor UE.

Costul riscului - principalul indicator pentru calcularea provizioanelor care să acopere pierderile din împrumuturi - a crescut pentru cele mai mari cinci bănci spaniole (în funcţie de active) în 2020, faţă de 2019, conform datelor S&P Global Market Intelligence. În cazul celor mai mari două bănci din ţară, Banco Santander SA şi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, costul riscului a crescut la 135 de puncte de bază, de la 99 de puncte de bază, respectiv la 162 de puncte de bază, de la 102. Cei doi creditori au anticipat pierderi din cauza împrumuturilor care au devenit neperformante pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus.

Ambele bănci au informat că se aşteaptă la scăderea costului riscului în 2021, dar au avertizat asupra incertitudinilor. CaixaBank, care a achiziţionat Bankia, a preconizat că, în 2021, cheltuielile sale cu pierderile din împrumuturi vor fi "mult sub nivelurile din 2020", în timp ce Banco de Sabadell SA a estimat că, în acest an, costul va fi mai mic faţă de anul anterior.

Specialiştii au, însă, alte păreri. Pablo Manzano, vicepreşedinte pentru instituţii financiare globale la agenţia de rating de credit DBRS Morningstar, declară: "Având în vedere situaţia din mediul economic, nu aş exclude un cost mai mare al riscului în acest an. Ca să asistăm la un fel de normalizare trebuie să vedem, dacă nu o recuperare completă, măcar plasarea pe calea unei redresări complete. Situaţia actuală nu este, însă, aceasta. Încă suntem într-un mediu economic foarte incert".

Potrivit lui Manzano, sunt semne că băncile din Spania rămân în urmă faţă de rivalii europeni în identificarea împrumuturilor neperfomante, pentru care riscul de credit a crescut semnificativ. Conform unui raport al Autorităţii Bancare Europene, publicat în ianuarie, împrumuturile neperformante din băncila spaniole au crescut cu 20 de puncte de bază în primele trei trimestre ale anului 2020.

Datele BCE arată, de asemenea, că împrumuturile şi avansurile neperformante brute din băncile spaniole, ca procent în totalul împrumuturilor şi avansurilor brute, s-au situat la 2,95% la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu 6,32% în Italia şi 2,33% în Franţa.

Pe măsură ce pandemia de coronavirus s-a desfăşurat în Spania, guvernul a răspuns cu o schemă de garantare a împrumuturilor de 100 de miliarde de euro în martie 2020, apoi cu încă 40 de miliarde de euro în iulie, în timp ce băncile au oferit amânări la plata ratelor împrumuturilor.

Potrivit Băncii Spaniei, băncile din ţară au acordat amânări la plată de 54,11 miliarde de euro, conform datelor din 31 ianuarie 2021.

Jefferies Group: "Previziunile de risc ale băncilor, dependente de redeschiderea cât mai devreme a turismului"

Dacă sezonul turistic din 2021 va fi întârziat sau chiar anulat, acest lucru ar putea fi negativ pentru perspectivele de risc ale băncilor, susţin analiştii.

Spania este o destinaţie turistică globală, acest segment reprezentând 12,3% din PIB-ul ţării. Sectorul a fost puternic afectat în 2020, tăind veniturile companiilor mici şi mijlocii care au legătură cu turismul, iar premierul Pedro Sanchez a anunţat, la data de 24 februarie, un plan de sprijin adiţional de 11 miliarde de euro pentru turism, restaurante, hoteluri şi afaceri mici.

"Dacă eşti proprietar de restaurant sau de hotel în Spania şi amânarea plăţii datoriilor te-a ajutat să supravieţuieşti vara trecută, în condiţiile în care în vara aceasta nu ar exista sezon, un al doilea an cu astfel de probleme va fi mult mai dificil", spune Benjie Creelan-Sandford, analist la banca americană de investiţii Jefferies Group LLC. În opinia sa, previziunile de risc ale băncilor sunt "dependente de o redeschidere a turismului care să se întâmple mai devreme, nu mai târziu". Doar o astfel de evoluţie ar justifica o perspectivă mai optimistă asupra provizioanelor, spune domnia sa, menţionând: "Dacă sectorul turistic al Spaniei va fi complet anulat în vara anului 2021, acest lucru va avea un impact negativ asupra calităţii activelor corporative. Va exista un impact şi mai puternic asupra ocupării forţei de muncă, iar acest lucru va pune presiune asupra altor părţi din portofoliul de împrumuturi".

În timp ce măsurile de sprijin guvernamental, amânările la plata împrumuturilor şi schemele de finanţare susţin calitatea activelor şi acţionează ca o "plasă de siguranţă" pentru pierderile din împrumuturi, Creelan-Sandford consideră că acestea sunt "doar un mod de a câştiga timp".

"Totul depinde de revenirea la normalitate sau la ceva mai apropiat de normalitate, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, ne aşteptăm ca experienţa pierderilor să fie mai severă pentru bănci", a conchis Benjie Creelan-Sandford.

DBRS Morningstar. "Băncile spaniole pot absorbi pierderile fără să încalce cerinţele de capital"

Pe partea de capital, băncile spaniole aveau cea mai mică rată de adecvare - de 12,56% la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2020 - în rândul creditorilor europeni, arată datele BCE. Cu toate acestea, măsurile de relaxare a reglementărilor, precum şi recomandarea Băncii Centrale Europene (BCE) de a suspenda plăţile de dividende au stimulat capitalul băncilor spaniole în 2020, iar ratele de capital de rang 1 - un semn al solidităţii capitalului - au crescut în cazul primilor cinci mari creditori din ţară.

Deşi încă au un nivel scăzut de capital în comparaţie cu băncile din alte ţări europene, creditorii spanioli "au loc de manevră", spune Pablo Manzano de la DBRS Morningstar, precizând: "Acestea pot absorbi pierderile fără să încălce cerinţele de capital".

În opinia sa, creditorii trebuie să profite de bufferele de capital pentru a face faţă riscului şi apoi să se concentreze pe noi împrumuturi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb