IANUARIE FINANCIAR BET - peste pragul de 10.000 de puncte

ANDREI IACOMI
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 februarie 2020

BET - peste pragul de 10.000 de puncte

Discount-uri de tranzacţionare între cotaţia acţiunii şi VUAN de 23,7% pentru SIF Transilvania şi 54,2% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET, principalul coş de acţiuni al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a depăşit, în luna ianuarie a acestui an, pragul de 10.000 de puncte, nivel pe care referinţa pieţei noastre de capital nu-l mai atinsese din octombrie 2007, într-o nouă etapă a tendinţei ascendente clare pe care indicele a descris-o încă din prima parte a anului trecut, definită de o secvenţă de maxime în creştere şi minime în creştere, conform Teoriei Dow.

Totuşi, coşul de acţiuni acţiuni a încheiat prima lună din 2020 la 10.027,88 de puncte, cu numai 0,51% peste ultima cotaţie din decembrie 2019, după ce, în data de 23 ianuarie, BET a atins un nou maxim post-criză, de 10.219,75 de puncte.

Practic, după vârful din 23 ianuarie, indicele a pierdut până la finele lunii 191,9 puncte, echivalentul unui declin de 1,88%, depreciere apărută pe fondul unui cumul de factori printre care contextul internaţional dominat de răspândirea rapidă a epidemiei coronavirusului, cu impact puternic asupra pieţelor externe şi scăderile preţurilor acţiunilor companiilor din energie de la BVB, în condiţiile unor temperaturi relativ ridicate pentru sezonul de iarnă şi a declinului abrupt al cotaţiei petrolului.

Maxim istoric pentru acţiunile Fondul Proprietatea, de 1,34 lei

Per ansamblu, evoluţia indicelui a fost susţinută în primul rând de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), a căror cotaţie a dezvoltat un puseu de creştere parabolică în ianuarie, preţul titlurilor Fondului încheind prima lună a acestui an cu o apreciere de 10,74%, la 1,34 lei/unitate, maxim istoric.

Este, pe de o parte, efectul ofertei publice de răscumpărare pentru cel mult 200 milioane de acţiuni FP, echivalentul a 2,62% din capitalul social, pe care emitentul o realizează la preţul de 1,39 lei/titlu, cu 10% peste cotaţia FP din 21 ianuarie, de 1,255 lei, ziua anterioară primirii avizului operaţiunii din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În plus, se întrevede un an cu dividende ridicate pentru FP, în condiţiile în care, pentru finalul lunii decembrie 2019, Fondul Proprietatea a raportat un profit de 3,129 miliarde de lei, cu 54,39% peste cel din luna anterioară, ca urmare a încasării dividendelor de la Hidroelectrica, în timp ce faţă de rezultatul din decembrie 2018, creşterea profitului este de 136%.

Raportat la ultimul preţ al acţiunii FP din ianuarie, valoarea de piaţă a Fondului la BVB, era de circa 10,2 miliarde lei.

Fondul Proprietatea va veni în faţa investitorilor cu rezultatele financiare anuale preliminare aferente anului 2019 în data de 28 februarie.

Salt de 6,7% pentru MedLife şi de 5,8% pentru Purcari

Cu avansuri ale cotaţiilor de 6,76% şi 5,86%, acţiunile MedLife (M) şi Purcari Wineries (WINE) se găsesec pe următoarele două poziţii în topul randamentelor din indicele BET, în luna recent încheiată.

Prestatorul de servicii medicale şi-a continuat strategia de creştere, în ianuarie MedLife anunţând investiţii în dezvoltarea celui mai mare proiect medical privat din ţara noastră - MedLife Medical Park.

Pe data de 17 ianuarie, a fost pusă în dezbatere publică Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 95, privind reforma în sănătate, ce a fost adoptată în 4 februarie, iar prin modificările adoptate, se creează premisele ca spitalele private să acceseze fondurile din programele publice de sănătate finanţate din bugetul de stat, în aceleaşi condiţii ca unităţile medicale din sistemul public.

În plus, în data de 21 februarie, MedLife se va prezenta în faţa investitorilor cu rezultatele financiare preliminare pentru 2019, care se anunţă mai bune decât cele din 2018, în condiţiile în care, după primele nouă luni ale anului trecut, emitentul a obţinut un profit net de 5,71 milioane de lei, mai mult decât dublu faţă de cel înregistrat în primele trei trimestre din 2018, de 2,44 milioane de lei.

Faţă de ultimul preţ de tranzacţionare al acţiunilor M din data de 31 ianuarie, de 36,3 lei, valoarea de piaţă a prestatorului de servicii medicale private la BVB este de aproape 803,87 milioane de lei.

În ceea ce priveşte producătorul de vinuri din Republica Moldova, în prima lună a anului trecut au fost consemnate schimbări semnificative în acţionariatul companiei.

Victor Bostan, directorul şi fondatorul Purcari a vândut, prin piaţa "deal", un pachet de 5% din emitent, la preţul de 22 lei/acţiune, în timp ce Horizon Capital, firmă de private equity ce îşi lichidase deţinerea la companie în octombrie anul trecut, a reintrat în acţionariatul producătorului de vinuri, achiziţionând un pachet de 6,8% din titluri.

În data de 28 februarie, emitentul îşi va publica rezultatele financiare preliminare pentru 2019.

Raportat la ultima cotaţie WINE din luna ianuarie, de 23,5 lei, capitalizarea Purcari era, la finele lunii anterioare, de 470 milioane de lei.

Minim de 323 lei pentru Transgaz, cel mai scăzut nivel din februarie 2019

Acţiunile Transgaz (TGN) au avut un declin 8,19%, în ianuarie, cea mai mare scădere dintre toate titlurile componente ale indicelui BET, din prima lună a lui 2020.

De la începutul acestui an, grupul rus Gazprom a început să livreze Bulgariei gaze naturale prin TurkStream, înlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina şi ţara noastră, element cu impact negativ asupra veniturilor Transgaz.

În plus, transportatorul de gaze riscă să primească o amendă de 4% din cifra de afaceri, de la Consiliul Concurenţei, privind modul în care s-au derulat unsprezece proceduri de atribuire a unor contracte de achiziţie de lucrări derulate de Transgaz, în anul 2011.

De altfel, în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli al companiei pentru acest an, Transgaz estimează un profit net de 108,5 milioane de lei, cu circa 65% sub cel prognozat pentru 2019, de 306,9 milioane de lei.

Pe parcursul lunii trecute, preţul acţiunii companiei a atins un minim de 323 lei, nivel pe care cotaţia TGN nu-l mai întâlnise din februarie anul trecut când, în contrast cu scăderea de acum, preţul titlului se afla într-o secvenţă de creştere.

În data de 20 februarie, compania va veni în faţa investitorilor cu rezultatele preliminare pentru 2019.

Raportat la ultima cotaţie TGN din luna ianuarie, de 330,5 lei, valoarea de piaţă a companiei la Bursa de Valori Bucureşti era de 3,89 miliarde de lei.

Creştere de 7,8% pentru BET-FI, cea mai bună evoluţie din rândul coşurilor de acţiuni de la BVB

Indicele financiar BET-FI, ce include în structura sa SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 7,8%, în intervalul 30 decembrie 2019 - 31 ianuarie 2020, cea mai bună evoluţie din rândul coşurilor de acţiuni analizate, în luna recent încheiată.

Este o evoluţie la care, pe lângă FP, au pus umărul şi o parte din SIF-uri, în condiţiile în care, în data de 24 ianuarie, Legea Fondurilor de Investiţii Alternative (FIA) a intrat în vigoare, iar societăţile de investiţii financiare trebuie să se conformeze noilor reglementări în cele şase luni ulterioare.

Astfel, începând cu cea de-a doua parte a lunii iulie, este posibil ca unele SIF-uri sau chiar toate să nu mai aibă prag de deţinere, situat în prezent la 5%, dacă acţionarii vor vota astfel.

Majoritatea analiştilor şi brokerilor din piaţa noastră consideră limitarea participaţiei într-un SIF drept principala frână pentru o mai bună valorificare a activelor deţinute de aceste societăţi, cu implicaţii pozitive pentru preţurile din piaţă.

SIF Banat - Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au făcut deja demersuri în vederea eliminării pragului, acţionarii celor două SIF-uri urmând să se întâlnească în luna martie, pentru a vota în acest sens. Mai mult decât atât, cele două societăţi au solicitat şi pentru SIF Oltenia (SIF5) convocarea acţionarilor, în vederea aprobării modificării actului constitutiv al SIF-ului din Craiova, în vederea corelării cu prevederile Legii FIA.

În plus, societăţile de investiţii financiare altături de FP au raportat, pentru finele anului trecut, creşteri impresionante pentru mai toţi indicatorii financiari cheie.

Activul Net al tuturor celor cinci SIF-uri a depăşit zece miliarde de lei (10,11 miliarde de lei), la finele lui 2019, echivalentul unui avans de 26,23% faţă de cel din 2018, conform ultimului raport de analiză a echipei de la Prime Transaction.

La nivelul profitabilităţii, creşterea anuală a fost spectaculoasă, cele cinci SIF­uri având un avans total al profitului net de 136%, cea mai bună evoluţie fiind marcată în acest caz de SIF1, cu un avans de 288%.

Astfel, se creează premisele ca societăţile de investiţii financiare să acorde acţionarilor dividende cu randamente mari, aspect la care SIF­urile nu au excelat în ultimii ani.

La finalul lunii decembrie, SIF-urile se tranzacţionau la disconturi între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 23,69% pentru SIF Transilvania (SIF3) şi 54,23% pentru SIF Muntenia (SIF4), în timp ce FP avea un discount de 22,7%, mai mare decât obiectivul avut de Franklin Templeton, administratorul Fondului, de sub 15%.

Am intrat în februarie, luna în care emitenţii se prezintă în faţa investitorilor cu rezultatele preliminare pentru 2019 şi, în multe cazuri, cu propunerea privind distribuirea dividendelor, aspect la care piaţa noastră a excelat în ultimii ani.

Ieri, OMV Petrom (SNP) şi BRD - Groupe Societe Generale (BRD) şi-au publicat rezultatele pentru anul trecut, iar dividendele înaintate de conducerile celor două companii au randamente de 7%, respectiv 10%, faţă de cotaţiile din ziua anterioară.

Rămâne de văzut cu ce rezultate vor veni în continuare celelalte companii importante de la BVB pentru 2019 şi dacă bursa noastră se va mai situa, şi în acest an, printre pieţele cu cele mai ridicate randamente ale dividendelor din lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb