IAR Ghimbav va fi scoasă din nou la privatizare

Ovidiu Vrânceanu, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 iunie 2009

De această dată însă, nu se va mai urmări obţinerea unui preţ foarte mare, ci doar o ofertă de o calitate bună

Directorul Direcţiei de Apărare din cadrul Ministerului Economiei, Aurel Cazacu, a anunţat, ieri, că societatea IAR Ghimbav va fi scoasă din nou la privatizare.

Potrivit sursei citate, de această dată se va pune accent pe calitatea ofertei, şi nu pe fondurile atrase la bugetul de stat, iar privatizarea ar putea să se încheie până în luna octombrie - noimebrie a acestui an.

Aceasta este cea de-a patra încercare de privatizare a societăţii braşovene, după ce, la finele anului trecut, fostul acţionar majoritar, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, a respins oferta cehilor de la Aero Vodochody

Suma avansată de cehi pentru preluarea pachetului majoritar de acţiuni a fost de doar două milioane de euro, în condiţiile în care valoarea de piaţă a societăţii anunţată, mai mult sau mai puţin "pe faţă" de către cei din cadrul Autorităţii, fiind de 11 milioane de euro. Mai mult, se pare că nici oferta tehnică nu era extrem de îmbucurătoare. Astfel, după ce cehii anunţaseră într-un cadru privat că intenţionează să investească 8,4 milioa­ne de euro în următorii patru ani în retehnologizarea societăţii, oferta scrisă de pe masa Autorităţii era mult inferioară acestui nivel.

Surse din interiorul AVAS au declarat că o altă problemă a ofertei Aero Vodochody era multitudinea de solicitări de ajutor de stat care exista în aceasta. "Practic, ei solicitau ca în cazul în care se vor face disponibilizări, statul să fie cel care plăteşte salariile compensatorii angajaţilor. De asemenea, se solicitau comenzi de stat, precum şi ştergerea datoriilor companiei, chestiuni care intră în sfera ajutorului de stat şi care nu pot fi decise la Bucureşti, ci la Bruxelles, ceea ce ar însemna o aşteptare de trei sau chiar mai multe luni de zile", au declarat surse din cadrul societăţii.

AVAS a publicat în aprilie 2008 anunţul de vânzare a pachetului de 12.250.488 acţiuni, reprezentând 64,89% din capitalul social al constructorului de aeronave IAR SA Ghimbav şi a prelungit de două ori termenul de depunere a ofertelor pentru IAR Ghimbav (23 iulie şi 15 septembrie) deoarece mai multe companii au dorit să efectueze propriul audit asupra societăţii braşovene. Printre acestea se numărau companii ca UTI, Grivco (aparţinând omului de afaceri Dan Voiculescu) etc.

Conducerea companiei IAR Ghimbav a stabilit deja planul de dis­ponibilizări, acesta cuprinzând 700 de angajaţi care vor pleca în două etape. În prima etapă, care va avea loc în acest an, până la finele lunii iulie, vor părăsi societatea 350 de persoane, urmând ca în cea de a doua, care va fi anul viitor, în martie - aprilie, să fie disponibilizate alte 350 de persoane.

Astfel, în companie vor mai rămâne doar 160 de angajaţi, din cei aproximativ 860 câţi numără societatea în prezent.

Sindicaliştii de la Ghimbav solicitaseră săptămâna trecută, printr-o scrisoarea înaintată prefectului Ion Gonţea, să modifice hotărârea 1303/2008 în aşa fel încât 250 de angajaţi să beneficieze de şomaj tehnic plătit de la Ministerul Economiei. De asemenea, ei au cerut alocarea unei sume mai consistente pentru reparaţii elicoptere, în condiţiile în care în prezent s-au alocat doar 2,5 milioane lei dintr-un necesar de 45 milioane lei. Autorităţile statului însă nu au dat curs solicitărilor angajaţilor.

Liderul sindicaliştilor de la Iar Ghimbav, Şuba Arpad, spune că avea cunoştinţă de intenţia Ministerului Economiei, "dar noi nu ne doream privatizarea, pentru că s-a mai încercat acest lucru şi nu ne-a cumpărat nimeni". "În timp ce ne scot pe noi la privatizare, Construcţii Aeronautice, unde noi cerusem privatizarea şi erau şi oferte, ajunge să se închidă", a mai spus sursa citată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb