IARNĂ GREA PENTRU BUZOIENI Gigacaloria aproape se dublează

Ana Felea
Miscellanea / 22 septembrie 2021

Gigacaloria aproape se dublează

Se anunţă iarnă grea pentru miile de buzoieni care încă primesc energie termică prin sistemul centralizat de încălzire. Cu doar o lună înainte de a începe furnizarea căldurii, RAM Termo Verde a anunţat scumpiri, iar creşterea preconizată aproape că dublează preţul gigacaloriei. Cel mai îngrijorător este că, până acum, primăria subvenţiona aproape jumătate din preţul gigacaloriei practicate de RAM Termo Verde, astfel că locuitorii municipiului, branşaţi la sistemul centralizat, plăteau doar o parte din acest tarif, în schimb, pentru sezonul rece 2021-2022 nu se ştie dacă, chiar şi după majorarea preţului, se mai acordă vreo subvenţie.

După o vară în care reprezentanţii RAM Termo Verde, societatea responsabilă de furnizarea agentului termic în municipiul Buzău, alături de responsabilii din primărie au făcut calcule şi au aşezat pe hârtie mai multe scenarii cu privire la preţul gigacaloriei din sezonul rece 2021 - 2022, s-a tras linie şi s-au luat primele decizii. Gigacaloria se scumpeşte, iar creşterea anunţată este una explozivă. Concret, preţul gigacaloriei va ajunge la 880 lei, inclusiv TVA, ceea ce înseamnă o creştere cu 300 de lei faţă de tariful din ultimii ani. În iernile trecute, tariful pentru o gigacalorie era de 577 lei, cu TVA, o parte din acesta fiind acoperit din subvenţii, astfel că abonaţii RAM Termo Verde mai plăteau doar 300 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată.

În această iarnă, însă, deocamdată, nu se ştie cât din cei 880 de lei se va regăsi pe factura plătită de populaţie şi cât va fi subvenţia acordată de Primărie. Totul se va decide în zilele următoare, proiectul de hotărâre ce conţine datele cu noul tarif va fi pus în dezbatere pe 27 septembrie, iar după o lună va fi supus aprobării Consiliului Local.

"Preţul va intra în dezbatere publică, conform legii, pentru 30 de zile. Noul tarif este de 880 de lei, cu TVA. Modul în care va suporta populaţia şi cât va suporta Primăria încă nu este stabilit. Se va stabili prin hotărâre de Consiliu Local. Cert este că acesta va fi preţul, de 880 de lei cu TVA", a declarat pentru sansanews.ro Geani Matei, directorul RAM Termo Verde.

Pe de altă parte, surse din cadrul societăţii au explicat că, în această vară, "Ministerul Dezvoltării a cerut Buzăului o situaţie privind suma de care ar fi nevoie pentru a se acoperi subvenţia pe care, până acum, o suporta primăria pentru ca populaţia să plătească un preţ mai mic la gigacalorie. De exemplu, anul trecut primăria a plătit 5,3 milioane de lei pentru această subvenţie la căldură. Acum, necesarul, incluzând scumpirea anunţată, ar fi undeva la 7 milioane de lei"

Cu alte cuvinte, dacă municipiul Buzău ar primi cei 7 milioane de lei, populaţia ar putea scăpa de majorarea gigacaloriei. În caz contrar, scumpirea integrală sau într-un procent mai mic se va regăsi şi în facturile populaţiei, în următorul sezon rece.

Toată această situaţie este generată de majorările de pe piaţa energiei din România, respectiv creşterea tarifelor la gaze naturale. De exemplu, Buzăul cumpără gazul la un preţ aproape dublu faţă de contractul încheiat anul trecut.

"Piaţa energiei este într-o continuă modificare, şi preţul la gaze a crescut foarte mult. Vă pot spune că anul trecut preţul la gaze a fost 116,26 lei pe megawatt, iar anul acesta vom încheia contractul pe 228,6 lei pe megawatt, adică o creştere de 97% faţă de anul trecut. În aceste condiţii, preţul gigacaloriei la Buzău va fi reaşezat", a explicat directorul RAM Termo Verde în această vară.

În prezent, municipiul Buzău mai are circa 4000 de apartamente branşate la sistemul centralizat deşi în urmă cu un an, când a fost regândit întregul sistem, iar vechea societate Regia Autonomă Municipală a intrat în faliment, iar nucleul abonaţilor a fost preluat de o noua societatea, respectiv RAM Termo Verde, numărul locuinţelor încălzite era mult mai mare, respectiv 5000.

Însă, între timp, mulţi buzoieni au renunţat la serviciile Ram Termo Verde, iar alţii au fost debranşaţi forţat. Este vorba despre strategia societăţii prin care a urmărit reducerea pierderilor în situaţiile în care era nevoite să asigure transportul agentului termic pe distanţe foarte lungi la blocuri unde mai rămăseseră branşate una sau două locuinţe, adică încasările erau foarte mici.

De exemplu, în această vară s-au debranşat, oficial, 150 de apartamente, iar alte zeci de cereri sunt în lucru.

"Momentan, sunt 150 de apartamente debranşate şi mai avem 40-50 de cereri în lucru. Probabil că procentul de debranşare este ceva mai mare, pentru că unii nu au venit să anunţe că s-au debranşat. Mai avem undeva la 4.000 de abonaţi. Acest nucleu este mai uşor de dus pentru că am mai debranşat abonaţii din zonele unde se înregistrau pierderi mari, adică am redus distanţa de transport de la 11 kilometri la 4,5 kilometri. Vorbim de pierderi tehnologice din cauza reţelei foarte vechi se pierdea agent termic. De luni, am început şi probele la rece dar, deocamdată, nu vă pot spune dacă sunt sau nu probleme. Avem un calendar şi avem programări pentru fiecare bloc, pe fiecare asociaţie", a spus directorul Ram Termo Verde, Geani Matei.

În plus, alte 50 de locuinţe au fost debranşate forţat.

"Este vorba despre două blocuri situate pe strada Gârlaşi, mai exact D4 ANL, unde avem 11 apartamente branşate la sistem, I17 ANL, unde sunt 14 apartamente. Aici Primăria va asigura o sursă alternativă de încălzire. Este vorba şi despre 13 case situate pe străzile Republicii, Griviţei, Cuza Vodă, Vulcani, Colonel Buzoianu dar şi 15 agenţi economici. În total, circa 50 de apartamente, case şi agenţi economici. Pierderile pe zonele respective sunt foarte mari. De exemplu, în luna iulie noi am produs 844 de giga şi am vândut 226 giga adică am pierdut peste 600 de giga pe sistem, pe reţelele termice care sunt foarte vechi. Asta înseamnă pierderi foarte mari", a explicat Geani Matei, în această vară.

Printre abonaţii care vor renunţa în această iarnă la sistemul centralizat de încălzire se numără şi Palatul Comunal. Primarul Constantin Toma spune că factura la încălzire se va reduce la mai mult de jumătate după ce Primăria va fi încălzită cu ajutorul unei centrale proprii: "Proiectul este de fapt proiectul vechi, adică prin decizia luată de Consiliul Local prin care s-au debranşat şcolile era prevăzută şi debranşarea Palatului Comunal. Reducerea la factură va fi undeva de 50% spre 60%. Şi blocul ANL 1 Decembrie 1918 va fi debranşat şi acolo vor fi montate centrale individuale de apartament. Oamenii nu vor rămâne în frig. Vor primi căldură în sistemul centralizat până când vor fi gata centralele. La fel va fi şi la Palatul Comunal. Vom avea căldură de la RAM Termo Verde până când va fi gata centrala. Amenajările centralelor vor începe imediat, de săptămâna viitoare".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb