IAŞI: Directorul Spitalului de Psihiatrie Socola, reţinut de DNA

Valentin Busuioc
Anticorupţie / 1 aprilie 2015

Actualizare 11:05 Directorul de la Socola, bănuit de abuz în serviciu şi fals intelectual

Ştefan-Lucian Burlea (managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi), reţinut azi-noapte de către DNA, este suspectat de abuz în serviciu şi fals intelectual.

Totodată, Iulian Sebastian Popa (şeful serviciului achiziţii de la acelaşi spital), de asemenea reţinut, este bănuit de aceleaşi infracţiuni, plus trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, conform comunicatului DNA remis azi redacţiei.

În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie i-au pus, ieri, sub control judiciar pentru 60 de zile pe Adriana Medvichi (jurist al spitalului) şi Gabriela Manuela Enescu (ambele membre ale comisiei de examinare prezidate de Burlea), precum şi pe Alina-Gabriela Deaconiţa. Cele trei femei sunt învinuite de abuz în serviciu, fals intelectual, respectiv cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acuzaţiile DNA se referă la favorizarea unei persoane pentru un concurs privind un post de referent al spitalului, candidatul neprezentându-se, din cauză că era plecat în străinătate. Din comisia prezidată de Burlea, făcea parte şi Iulian Popa. Acesta ar fi pretins şi primit de la Alina Deaconiţa (soţia candidatului) 8.000 de lei pentru un funcţionar al comisiei, promiţând să intervină pentru concurs. Anchetatorii precizează că Popa nu şi-a oprit nicio parte din bani; ba mai mult: a înapoiat banii, după ce au fost sesizate organele judiciare şi după ce au avut loc controale la Spitalul Socola.

Comisia de examinare ar fi semnat un proces verbal şi mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost admisă, inclusiv la proba interviului care s-a susţinut în faţa membrilor comisiei de examinare.

"Ulterior, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească şi persoana câştigătoare a concursului", se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii o acuză pe Alina Deaconiţa că ar fi întocmit şi depus în fals cererea de participare la concurs a soţului său, plecat în străinătate şi că ar fi întocmit în fals lucrarea de concurs a soţului său, "la instigarea inculpatului Popa Iulian Sebastian, care a depus documentul respectiv în cadrul probei scrise".

O lună mai târziu, în mai 2014, "pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câştigătoare a concursului, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a dispus, printr-o decizie nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014, obţinându-se astfel, un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă şi, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unităţii spitaliceşti", se mai arată în documentul DNA.

Cererea de concediu fără plată ar fi fost întocmită de Alina Deaconiţa, în numele soţului său, la instigarea lui Iulian Popa, "acesta din urmă fiind şi cel care a depus documentul respectiv la Serviciul Resurse Umane".

"În acelaşi sens, inculpatul Popa Iulian Sebastian a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situaţia nereală că persoana respectivă fusese trimisă, în interes de serviciu, la o secţie externă a spitalului", punctează DNA.

În acelaşi an, în septembrie, "în condiţiile în care era cunoscut faptul că se declanşase o anchetă penală legată de organizarea acestui concurs şi pentru a nu crea suspiciuni faţă de îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu, inculpatul Burlea Ştefan-Lucian a dispus cercetarea disciplinară a angajatului său, soţul inculpatei Deaconiţa Alina-Gabriela, pe motiv că acesta din urmă nu s-a prezentat niciodată la serviciu, activitate urmată, ulterior, de desfacerea contractului de muncă", conchide DNA, care cere Tribunalului Iaşi arest preventiv pentru Burlea şi Popa.

---

Directorul Institutului de Psihiatrie Socola din Iaşi, Lucian Burlea, ridicat de procurorii DNA după percheziţiile făcute, ieri, în mai multe birouri ale unităţii medicale (într-un dosar privind angajări ilegale şi atribuirea unor contracte de achiziţii), a fost reţinut după aproape 12 ore de audieri, relatează mass media.

În acelaşi dosar, a mai fost reţinut Sebastian Popa, fost director al Serviciului de Achiziţii de la Institutul Regional de Psihiatrie Socola.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb