Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatului Iulian Sebastian Popa (şef Serviciu Achiziţii în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi şi membru al comisiei de examinare), acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual, trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, arată un comunicat de pe site-ul DNA.
În acelaşi timp, au fost trimişi în judecată, sub control judiciar, şi inculpaţii Ştefan Lucian Burlea (manager al Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi şi preşedinte al comisiei de examinare), Adriana Medvichi (jurist în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi şi membră a comisiei de examinare), acuzaţi de săvârşire a infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual. Totodată, Gina Grecianu (consilier juridic în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola Iaşi) a fost trimisă în judecată, în stare de libertate, acuzată de abuz în serviciu.
Procurorii precizează că, în perioada în perioada 29 - 30 aprilie 2014, inculpatul Ştefan Lucian Burlea, împreună cu inculpaţii Iulian Sebastian Popa şi Adriana Medvichi, în calitate de preşedinte respectiv membri ai comisiei, şi-au îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu privind organizarea şi desfăşurarea unui concurs în vederea ocupării unui post de referent în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola. Inculpaţii au oferit locul de muncă unei persoane care nici măcar nu a participat efectiv la concursul organizat în vederea ocupării postului, fiind plecată în străinătate.
Comisia de examinare a semnat un proces verbal şi mai multe anexe, prin care se atesta, în fals, faptul că persoana înscrisă la concurs a fost declarată "admis", inclusiv la proba interviului care s-a susţinut în faţa membrilor comisiei de examinare.
Ulterior, inculpatul Ştefan Lucian Burlea a semnat contractul individual de muncă, încheiat între unitatea spitalicească şi persoana câştigătoare a concursului.
Procurorii menţionează că, anterior organizării concursului, inculpatul Iulian Sebastian Popa a pretins şi a primit de la soţia candidatului declarat "admis", suma de 8.000 de lei, exclusiv pentru un alt funcţionar cu putere de decizie din cadrul comisiei de examinare (fără a reţine o parte din bani pentru sine), promiţând că va rezolva tot ce era necesar privind angajarea soţului cumpărătoarei de influenţă. După ce procurorii anticorupţie au fost sesizaţi, inculpatul Popa Iulian Sebastian a returnat suma de bani respectivă.
În luna mai 2014, pentru a acoperi lipsa de la locul de muncă a persoanei câştigătoare a concursului, inculpatul Ştefan Lucian Burlea a dispus, printr-o decizie fără nedatată, suspendarea contractului de muncă pe o perioadă de 4 luni, începând cu data de 12 mai 2014, obţinându-se astfel, un folos necuvenit pentru persoana respectivă, constând în durata angajării ce constituie vechime în muncă şi, respectiv, un folos patrimonial reprezentat de contravaloarea bonurilor de masă cuvenite, ca urmare a faptului că acesta a rămas în continuare angajat al unităţii spitaliceşti.
Cererea de concediu fără plată, ca de altfel şi lucrarea de concurs a soţului său, a fost întocmită de către soţie, la instigarea inculpatului Iulian Sebastian Popa, acesta din urmă fiind şi cel care a depus documentele respective la Serviciul Resurse Umane.
În acelaşi sens, inculpatul Iulian Sebastian Popa a întocmit ordine de serviciu prin care atesta situaţia nereală că persoana respectivă fusese trimisă, în interes de serviciu, la o secţie externă a spitalului.
La data de 26 august 2014, inculpata Grecianu Gina, în calitate de consilier juridic al Spitalului de Psihiatrie Socola Iaşi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, prin întocmirea cu întârziere a unui referat cu propunere de declanşare a procedurii disciplinare împotriva angajatului admis în urma concursului desfăşurat în condiţiile menţionate mai sus, în condiţiile în care cunoştea faptul că această persoană nu a fost prezentă nicio zi la locul de muncă.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra cotei părţi dintr-un imobil ce aparţine inculpatului Iulian Sebastian Popa, până la concurenţa sumei de 8.000 lei.
Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de inculpata Alina Gabriela Deaconiţa pentru infracţiunile de cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată şi faţă de Gabriela Manuela Enescu pentru infracţiunea de fals intelectual.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Iaşi, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.