IBM prezintă cinci soluţii inovative de functionare a oraşelor

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 28 ianuarie 2010

IBM a prezentat recent o serie de inovaţii care au potenţialul de a schimba modul în care oamenii trăiesc şi îşi desfăşoară activitatea în oraşele din întreaga lume în următorii cinci până la zece ani.

Un comunicat de presă IBM precizează: "Aproximativ 60 milioane de oameni migrează către zone urbane în fiecare an - peste un milion în fiecare săptămână. Cea de-a patra ediţie "IBM Next 5 în 5" este axată pe dezvoltarea oraşelor datorită faptului că în prezent lumea se confruntă cu o urbanizare fără precedent. Anul trecut, planeta noastră a depăşit o barieră importantă - pentru prima dată în istorie, majoritatea populaţiei lumii locuia în oraşe."

"IBM"s Next 5 în 5" se bazează pe tendinţele de piaţă şi sociale care sunt aşteptate să contribuie la transformarea oraşelor şi, de asemenea, pe tehnologiile emergente din cadrul laboratoarelor IBM din întreaga lume care au potenţialul de a transforma aceste predicţii în realitate.

Oraşele sunt nevoite să se confrunte atât cu creşterea numărului de locuitori, cât şi cu o infrastructură tot mai precară. IBM colaborează deja cu oraşe din întreaga lume pentru a le ajuta să devină mai inteligente şi astfel să susţină dezvoltarea. În următorii cinci ani, prin infuzia de inteligenţă adusă oraşelor, acestea se vor transforma în următoarele direcţii:

Oraşele vor avea sisteme medicale mai performante

Dată fiind densitatea populaţiei rezidente, oraşele vor reprezenta medii propice pentru răspândirea bolilor contagioase. În viitor însă, responsabilii cu sănătatea publică vor cunoaşte cu exactitate modul în care bolile se răspândesc împreună cu aria de răspândire a acestora, putând estima chiar şi ce zone urmează să fie afectate. Oamenii de ştiinţă vor oferi responsabililor cu administrarea oraşelor, spitalelor şi locurilor de muncă instrumentele pentru a detecta, a urmări şi a preveni epidemiile, cum ar fi infecţia cu virusul H1N1 sau bolile de sezon. Vom asista la apariţia unui sistem de furnizare a informaţiilor medicale pe internet, unde date medicale anonime conţinute în fişe electronice vor fi împărtăşite într-un mediu securizat pentru a reduce răspândirea bolilor şi a asigura sănătatea populaţiei. IBM colaborează deja cu organizaţii din întreaga lume, cum ar fi Global Health and Security Initiative din cadrul Nuclear Threat Initiative (NTI) şi Middle East Consortium on Infectious Disease Surveillance (MECIDS), pentru standardizarea metodelor de transmitere a informaţiilor medicale şi de analiză a modalităţilor de răspândire a bolilor.

Clădirile se vor comporta precum nişte organisme vii

Pe măsură ce oamenii migrează către mediul urban într-un ritm record, clădirile vor fi construite mai inteligent. În prezent, multe dintre sistemele care fac parte dintr-o clădire - sistemul de încălzire, de alimentare cu apă, de alimentare cu energie electrică, de canalizare etc - sunt administrate în mod independent. În viitor, tehnologia care se va regăsi în aceste construcţii va opera precum un organism viu care are abilitatea de "a simţi" şi de a răspunde cu rapiditate pentru a asigura protecţia cetăţenilor, economisirea de resurse şi reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Mii de senzori amplasaţi în interiorul clădirilor vor monitoriza orice element, de la mişcare şi temperatură şi până la umiditate şi lumină. Clădirea nu doar va coexista cu natura, ci o va valorifica. Clădirea va permite efectuarea de reparaţii înainte ca anumite elemente să nu mai funcţioneze, va permite ca unităţile de urgenţă să răspundă în mod rapid cu resursele necesare, iar consumatorii şi patronii de firme să îşi poată monitoriza consumul de energie şi emisiile de carbon în timp real şi să ia măsuri pentru a le reduce. Anumite clădiri prezintă deja semne de inteligenţă prin reducerea consumului de energie, prin îmbunătăţirea eficienţei operaţionale, a confortului şi a siguranţei pentru locuitorii acestora. China Hangzhou Dragon Hotel (Dragon Hotel) a ales IBM pentru construirea unui sistem instrumentat, interconectat şi inteligent de management al hotelului, ca parte a transformării clădirii într-un "hotel inteligent". Conform înţelegerii, IBM va integra sistemele principale ale hotelului.

Autovehiculele vor funcţiona fără combustibil

Din ce în ce mai mult, automobilele şi mijloacele de transport în comun nu vor mai avea nevoie de combustibili fosili. Vehiculele vor funcţiona cu ajutorul bateriilor electrice care nu vor necesita reîncărcare pentru mai multe zile sau luni, în funcţie de numărul de călătorii efectuate. Cercetătorii şi partenerii IBM lucrează la crearea unor noi baterii care vor permite vehiculelor electrice să parcurgă de la 480 la 800 de kilometri fără a fi realimentate, faţă de 80 până la 160 de kilometri la momentul actual. De asemenea, retelele inteligente din oraşe ar putea permite realimentarea automobilelor în spaţii publice şi utilizarea energiilor regenerabile cum ar fi cea eoliană. Acest lucru va permite reducerea emisiilor şi a poluării sonore. IBM, împreună cu consorţiul danez EDISON, dezvoltă o infrastructură inteligentă care să permită utilizarea la scară largă a vehiculelor electrice alimentate cu energie sustenabilă.

Sistemele mai inteligente vor asigura furnizarea apei potabile şi vor economisi energie

În prezent, unul din cinci oameni nu are acces la apă potabilă, în timp ce municipalitătile realizează o risipă importantă de apă - de până la 50% datorită infrastructurii deficitare. Pe lângă acest lucru, cererea de apă este aşteptată să crească de şase ori în următorii 50 de ani. Pentru a face faţă acestei provocări, oraşele vor implementa sisteme mai inteligente de administrare a apei pentru a reduce pierderile cu până la 50%. Oraşele vor instala de asemenea sisteme inteligente de canalizare care nu doar că vor preveni poluarea râurilor şi a lacurilor, dar vor şi purifica apa făcând-o potabilă. Tehnologii avansate de purificare a apei vor ajuta oraşele să recicleze şi să reutilizeze apa la nivel local, reducând cu până la 20% energia utilizată pentru a asigura transportul apei. În cadrul sistemelor de administrare a apei şi a energiei vor fi integraţi senzori şi instrumente de contorizare care vor furniza informaţii referitoare la cantitatea de apă consumată pentru ca cetăţenii să poata lua decizii mai bune referitoare la modul în care utilizează această preţioasă resursă.

Oraşele vor răspunde unei situaţii de criză - chiar înaintea primului apel de urgenţă

Oraşele vor fi capabile să reducă şi chiar să prevină incidentele, cum ar fi infracţiunile şi dezastrele. IBM ajută deja instituţiile de asigurare a ordinii publice să analizeze informaţii potrivite la momentul potrivit pentru a lua măsuri cu rapiditate în vederea combaterii infracţionalitătii. Departamentul de Pompieri din oraşul New York a ales IBM pentru construirea unui sistem de colectare şi transmitere a datelor în timp real - pentru a preveni incendiile. IBM creează de asemenea sisteme inteligente de diguri pentru a proteja oraşele de inundaţii devastatoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb