ÎCCJ, ÎN DOSARUL PENAL AL LUI DARIUS VÂLCOV Decizia CCR privind completurile specializate, pe masa magistraţilor europeni

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 16 octombrie 2019

Darius Vâlcov

Darius Vâlcov

Judecarea apelulului în dosarul în care fostul consilier de stat Darius Vâlcov este acuzat de infracţiuni de corupţie riscă să fie suspendată de completul de cinci judecători ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Jus-tiţie. Magistraţii care soluţionează apelul au pus, ieri, din oficiu, în discuţia părţilor sesizarea Curţii de Justiţie Uniunii Europene (CJUE). Instanţa de apel vrea să trimită patru întrebări la CJUE privind deciziile Curţii Constituţionale a României(CCR) şi dreptul european, mai precis dacă aplicarea dreptului Uniunii Europene permite unei instanţe naţionale să înlăture aplicarea unei decizii emisă de CCR.

Ieri a fost primul termen de judecată după ce judecătorii Curţii Constituţionale au publicat decizia în cazul completurilor specializate de la Înalta Curte în soluţionarea faptelor de corupţie.

Următorul termen pentru discutarea excepţiei ridicată de instanţă este mâine, pentru ca avocaţii părţilor şi Direcţia Naţională Anticorupţie să îşi spună punctele de vedere cu privire la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

În cazul în care ÎCCJ va trimite întrebările la CJUE şi va fi obligată de instanţa europeană să respecte decizia CCR în faţa dreptului european, întregul dosar se va întoarce la instanţa de fond unde va fi rejudecat în întregime. În acest fel, există toate şansele ca, până la finalizarea cauzei, să intervină prescripţia răspunderii penale şi Darius Vâlcov să nu mai fie condamnat pentru faptele de corupţie de care este acuzat. Dacă magistraţii CJUE vor decide că normele europene prevalează celor interne, inclusiv deciziilor CCR, atunci apelul va fi judecat în continuare de completul de cinci judecători din cadrul Înaltei Curţi şi se va finaliza cu o decizie definitivă.

Apelurile formulate în dosarul lui Darius Vâlcov se află din martie 2019 pe rolul completului de 5 judecători, dar dezbaterea cauzei a fost amânată pentru angajarea unor avocaţi, discuţii privind probele solicitate şi de vacanţa judecătorească.

În 3 iulie 2019, CCR a decis că a existat un conflict între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie. Potrivit motivării publicată recent, vor fi afectate dosarele care au fost judecate în faza de fond de un complet de 3 judecători şi care se află în faza de apel pe rolul completurilor de 5 judecători. Acestea urmează să fie rejudecate de instanţe specializate în infracţiuni de corupţie, aşa cum a decis CCR. Este exact cazul dosarului penal în care este inculpat Darius Vâlcov.

Darius Vâlcov a fost condamnat pe 8 februarie 2018, de completul de trei judecători al instanţei de fond din cadrul ÎCCJ, la opt ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate.

Decizia instanţei de fond a fost contestată la completul de 5 judecători de la Înalta Curte.

Conform procurorilor DNA, Vâlcov ar fi cerut şi primit de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice, în perioada în care era edil la Slatina. Potrivit DNA, in cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apa Olt SA), in vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate in Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a res-pectivelor lucrări.

Procurorii susţin că Vâlcov a intervenit ilegal în procesul de achiziţie, iar membrii comisiei de licitaţie au eliminat din caietul de sarcini, în mod abuziv, a unor condiţii de eligibilitate, în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestui acord, în perioada ianuarie-martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma de 1.200.000 lei. În perioa-da aprilie-decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma de 2.500.000 lei.

Ultimele plăţi au fost efectuate în perioada 2012-2013, când Vâlcov ar fi primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb