ICCJ sesizează CCR, la cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, în privinţa definiţiei abuzului în serviciu

Andrei Stan
Anticorupţie / 28 martie 2017

Liviu Dragnea (Sursa foto: Facebook)

Liviu Dragnea (Sursa foto: Facebook)

Actualizare 15:50 Dragnea, către femeia care i-a cerut demisia: "Dumneavoastră doriţi demisia mea din viaţă"

Liviu Dragnea, liderul PSD, a fost aşteptat la ieşirea din sala de judecată de la instanţa supremă de mai multe persoane care aveau hârtii cu mesajul "#Rezist", printre care şi femeia care i-a cerut să demisioneze.

Preşedintele PSD i-a spus că aceasta doreşte de fapt ca el să îşi dea "demisia din viaţă", afirmaţie la care femeia i-a răspuns: "Nu-i adevărat, eu îmi doresc o partidă de pescuit cu dumneavoastră".

Preşedintele PSD a afirmat, după judecarea unui nou termen din dosarul în care este acuzat alături de fosta sa soţie, Bombonica Prodana şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, că el nu este jurist şi că nu se poate pronunţa dacă la Curtea Constituţională a fost sau nu lămurită pe deplin problema definirii corecte a infracţiunii de abuz în serviciu.

"Ceea ce constat eu de fapt este că marea problema a României rămâne abuzul în serviciu. Cu sau fără abuzul în serviciu, România se dezvoltă sau nu", a spus Dragnea, în timp ce mai multe persoane stăteau în apropierea lui ţinând în mâini hârtii cu mesajul "#Rezist".

Aceştia i-au oferit şi un cadou pe care scria "Cel mai rezistent membru. Felicitări pentru rezistenţă", relatează News.ro.

Femeia care în sala de judecată i-a cerut "demisia" şi a fost înlăturată de un jandarm l-a aşteptat pe Dragnea la ieşirea din sala de judecată cu o foaie şi un pix, pe care i le-a oferit pentru a-şi scrie demisia.

"Doamnă, dumneavoastră şi cei din spatele meu nu doriţi demisia mea dintr-o funcţie anume, dumneavoastră doriţi demisia mea din viaţă", i-a spus Dragnea.

"Nu-i adevărat, eu îmi doresc o partidă de pescuit cu dumneavoastră", i-a răspuns femeia.

Preşedintele PSD a continuat spunând că sunt foarte mulţi cei care încep să fie din ce în ce mai deranjaţi că el spune "adevărul despre ceea ce se întâmplă în România, despre bani străini care intră în România, despre oameni care fac foarte mult rău acestei ţări".

Întrebat despre relaţia sa cu Victor Ponta în urma recentelor declaraţii ale acestuia, Liviu Dragnea a precizat: "Ţelul meu în viaţă nu este să conversez cu Victor Ponta în fiecare zi. Îndrăznesc din când în când să nu-i răspund".

Liderul PSD a ţinut să menţioneze că a constatat că Victor Ponta este "din ce în ce mai coordonat" cu termenele de la instanţă.

Întrebat dacă nu îi este teamă că premierul Sorin Grindeanu va fi convins să treacă de partea lui Victor Ponta, Dragnea a răspuns ironic: "Eu sunt foarte sperios".

După aceste declaraţii, Liviu Dragnea a ieşit din sediul instnaţei supreme, unde a fost aşteptat de alte persoane, care l-au întrebat dacă are un mesaj pentru cei care au ieşit în Piaţa Victoriei să demonstreze împotriva sa. Preşedintele PSD a plecat fără să le răspundă.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:33

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis, astăzi, să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa definiţiei abuzului în serviciu, la cererea fostei soţii a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana.

Decizia instanţei este definitivă, informează News.ro.

"Admite cererea formulată de inculpata Prodana (fostă Dragnea) Bombonica şi sesizează Curtea Constituţională cu soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 248 Cod penal anterior, art. 297 alin.1 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie. Definitivă", se arată în decizia instanţei.

(S.A.)

------------

Actualizare 15:25 ICCJ cere DNA să precizeze ce legi au fost încălcate de Dragnea şi ceilalţi inculpaţi

Instanţa supremă a cerut procurorilor DNA să precizeze, în scris, până la termenul din 25 aprilie, care este legislaţia încălcată de fiecare dintre inculpaţii din dosarul de abuz în serviciu în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman, judecătorii arătând că solicitarea are în vedere decizia Curţii Constituţionale de anul trecut, prin care a fost limitată existenţa unei infracţiuni de abuz în serviciu.

Judecătorii au arătat că, în 2 martie, Bombonica Dragnea a depus o cerere de sesizare a Curţii Constituţionale privind definiţia abuzului în serviciu pe două aspecte. Unul dintre aspecte a vizat neclaritatea sintagmei "îndeplineşte în mod defectuos" dacă nu există stabilit un prag minim valoric pentru ca o infracţiune să fie definită ca abuz în serviciu. Faţă de acest aspect, judecătorii au decis să se pronunţe prin încheierea de şedinţă dacă sesizează sau nu Curtea Constituţională.

Procurorul DNA prezent la şedinţa de judecată s-a opus acestei cereri şi a arătat că judecătorii Curţii Constituţionale s-au mai pronunţat în trecut pe speţe similar care aveau acelaşi obiect.

Procurorul a arătat, citat de News.ro: "Cerem respingerea sesizării Curţii Constituţionale ca inadmisibilă. Curtea Constituţională a analizat deja constituţionalitatea reglementărilor pe abuz în serviciu. Noi am explicat legislaţia primară încălcată de inculpaţi, în rechizitoriu. Curtea Constituţională nu poate modifica conţinutul unei legi prin impunerea unui cuantum al pagubelor pentru ca o fapta să fie considerată abuz în serviciu. Relevant este că Înalta Curte s-a pronunţat pe 20 martie, exact pe aceste aspect".

În replică, avocaţii inculpaţilor au arătat că este nevoie de sesizarea Curţii Constituţionale "pentru stabilitate în societate", precizând că CCR va spune dacă procesul mai poate continua. Aceştia au susţinut că cererea este admisibilă şi se impune trimiterea acesteia la Curtea Constituţională.

Instanţa a continuat cu interogarea inculpaţilor în ceea ce priveşte recunoaşterea vinovăţiei. Dacă Valentina Mirela Marica a declarat că nu alege procedura simplificată deoarece se consideră nevinovată, Ionel Marineci, Adriana Botorogean şi Nicuşor Gheorghe au arătat că recunosc faptele aşa cum sunt descrise în rechizitoriu şi au cerut să fie judecaţi pe baza probelor de la urmărire penală, probe pe care nu le contestă.

În acel moment, preşedintele de şedinţa, judecătorul Ştefan Pistol, le-a pus în vedere celor prezenţi şi care au cerut să fie judecaţi în procedura simplificată că ceilalţi coinculpati din dosar au cerut audierea lor şi vor mai fi citaţi la instanţa pentru a răspunde întrebărilor avocaţilor.

Judecătorii au chemat-o în faţă pe Adriana Botorogeanu, căreia i s-au citit acuzaţiile din rechizitoriu. "Aţi semnat nişte rapoarte de evaluare profesională şi aţi comis infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la fals intelectual", i-a spus un judecător din complet, după ce Botorogranu a recunoscut faptele.

În acel moment, judecătorul l-a întreabat pe procurorul de şedinţa care ar fi legislaţia primară încălcată de Botorogeanu. La răspunsul acestuia că are pregătite argumentele pentru fiecare inculpat privind încararea juridică, judecătorul a decis, din oficiu, să ceară DNA precizări în scris privind decizia Curţii Constituţionale din 2016 referitoare la încălcarea doar a legilor, nu a unor regulamente, hotărâri de Guvern sau ordonanţe.

Procurorul a atras atenţia în faţa instanţei că aceste aspecte trebuiau analizate în procedura de Cameră preliminară, însă instanţa a menţinut decizia.

"Cerem precizări în scris în raport cu decizia Curţii Constituţionale privind definirea abuzului în serviciu pentru fiecare inculpat în parte, precizări privind încălcarea legislaţiei primare şi secundare", a spus judecătorul Ştefan Pistol.

Următorul termen a fost stabilit pentru 25 aprilie, până când procurorii trebuie să depună la dosar aceste precizări suplimentare.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman nu şi-a trimis niciun jurist la termenul de marţi, deşi s-a constituit parte civilă.

(A.C.)

-----------

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a venit astăzi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru judecarea dosarului de abuz în serviciu în care este acuzat alături de fosta lui soţie, Bombonica Prodana, şi de angajaţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Teleorman.

Înainte de începerea procesului, o femeie s-a dus lângă Dragnea şi i-a spus, discret, "demisia", relatează News.ro.

Femeia, care avea o insignă pe care scria "#Rezist", a fost văzută de jandarmul care asigura paza, fiind scoasă afară în timp ce a fost ameninţată cu amenda maximă.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor audia unii dintre inculpaţii din acest dosar şi urmează să ia o decizie în cazul unei solicitări a fostei soţii a lui Dragnea, Bombonica Prodana, care vrea sesizarea Curţii Constituţională cu o excepţie de neconstituţionale a prevederilor referitoare la abuzul în serviciu, infracţiune de care este acuzată.

Avocaţii Bombonicăi Prodana arată, în cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, că pentru a pune sub acuzare o persoană pentru abuz în serviciu, trebuie să existe un prag minim al pagubei, apreciind că incriminarea faptei fără raportare la un prejudiciu, cum este este prevăzut în prezent în lege, este neconstituţională. Prejudiciul în acest dosar a fost estimat de procurori la 108.000 de lei.

Şi Ordonanţa de Urgenţă (OUG) 13 de modificare a codurilor penale, adoptată în 31 ianuarie şi abrogată cinci zile mai târziu, prevedea că punerea sub acuzare pentru abuz în serviciu se poate face dacă prejudiciul produs este de cel puţin 200.000 de lei.

La termenul din 14 februarie, Liviu Dragnea le-a spus judecătorilor că nu vrea să fie judecat prin procedură simplificată, pentru că se consideră nevinovat, precizând că nu se prevalează de dreptul la tăcere, ci doreşte să fie audiat.

Cinci inculpaţi au ales judecata prin procedură normală, susţinând că acuzaţiile aduse de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) sunt nefondate.

Alţi trei inculpaţi - Gheorghe Nicuşor, fost şef al Serviciului Administrativ, Patrimoniu, Tehnic, Aprovizionare din DGASPC Teleorman, Anisa Stoica, care era angajată la data faptelor la aceeaşi instituţie, şi Adriana Botorogeanu - au spus că recunosc faptele de care sunt acuzaţi şi vor să fie judecaţi prin procedură simplificată, care le-ar putea aduce reducerea cu o treime a pedepselor.

Doi inculpaţi care au lipsit de la acel termen vor fi întrebaţi astăzi ce procedură de judecată aleg.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Potrivit procurorilor, în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman, să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii.

"În realitate, cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă", a susţinut DNA.

Fosta soţie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzată de abuz în serviciu, alături de foşti şefi din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Bombonica Prodana a fost pusă sub acuzare pentru că, în perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sancţionat două subordonate încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, deşi ştia că nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului.

Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, în 22 aprilie 2016, de instanţa supremă, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul "Referendumul", după ce iniţial primise un an de închisoare cu suspendare.

Liderul PSD a formulat o contestaţie la executare în dosarul "Referendumul", care este judecată de Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Tema grea pt DNA sa precizeze legile ce au fost incalcate .CCR a bagat DNA-ul in zugzwang.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb