ICEG: Creşterea economică a României poate fi sustenabilă prin îmbunătăţirea exporturilor şi creşterea investiţiilor

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 10 august 2007

Produsul Intern brut al României şi Bulgariei poate ajunge din urmă economiile statelor Uniunii Europene doar dacă va înregistra creşteri pes-te media de creştere a vechilor membrii ai forului comunitar, a indicat Centrul European ICEG în estimarea trimestrială asupra ţărilor din Balcani. PIB pe cap de locuitor şi puterea de cumpărare sunt sub 40 la sută din media UE. Potrivit sursei citate de Rompres, PIB al celor două ţări înregistrează cele mai mici valori din UE, iar creşterea poate fi sustenabilă pe termen lung numai pe fondul îmbunătăţirii exporturilor şi al creşterii inves-tiţiilor. Potrivit raportului, România şi Bulgaria au înregistrat cele mai ridicate rate de creştere economică din regiune, în condiţiile în care economia României s-a majorat cu 7,7 la sută, anul trecut, iar economia Bulgariei a înregistrat o creştere de 6,1 la sută.

Creşterea economică a avul la bază cererea internă, în special consumul casnic şi investiţiile din ultimii ani din aceste două ţări. Se pare că şi după aderarea la Uniunea Europeană, creşterea economică a celor două ţări se păstrează la nivele ridicate, conform datelor oficiilor de statistică naţionale.

În trimestrul unu, creşterea economică a fost mai redusă totuşi faţă de majorarea din anul 2006, cifrându-se la şase procente, cel mai redus nivel din ultimele cinci trimestre. Acest fapt înseamnă că economia s-a apropiat de creşterea economică potenţială pe termen lung.

Pe partea de cerere, consumul casnic şi investiţiile au fost principalul motor al creşterii. Consumul casnic s-a menţinut la peste 10 la sută, cifrându-se la 12,1 la sută, în timp ce investiţiile au crescut cu 17,2 la sută, cifră foarte mare comparativ cu perioada similară a anului trecut, majorare impulsionată, în special, de investiţiile în construcţii, consideră ICEG. Pe de altă parte, exporturile nete continuă să aibă o contribuţie negativă la creşterea valorii Produsului Intern Brut, deficitul comercial crescând semnificativ. Pe partea de producţie, valoarea adăugată a construcţiilor a înregistrat o creştere de 30,7 procente, în trimestrul unu, fapt care reflectă rolul important al sectorului de construcţii în creşterea economică dinamică a ţării. Pe lângă construcţii, valoarea adăugată brută din agricultură a crescut cu 9,2 procente, a industriei cu 7,8 la sută şi a serviciilor cu 6,4 la sută. Pentru anul viitor se estimează o creştere a PIB de şase la sută, indică ICEG. Încetinirea creşterii economice, care se păstrează totuşi la un nivel ridicat, va fi rezultatul reducerii consumului casnic şi al dinamicii importurilor, aspecte care vor avea impact negativ asupra creşterii PIB. Pentru anul 2008 se estimează, de asemenea, o creştere economică de şase la sută. Potrivit ICEG, faptul că în anul 2008 vor fi alegeri legislative va determina o creştere a cheltuielilor publice, ceea ce va afecta creşterea PIB. Pe de altă parte se estimează o creşterea a gradului de utilizare a fondurilor UE.

ICEG arată, în final, că primul an de apartenenţă la UE a început bine pentru România şi pentru Bulgaria, creşterea economică a celor două ţări este peste media de creştere a membrelor UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb