Autorităţile din Berlin, oraş land şi capitala Germaniei, intenţionează să viziteze Atena în luna aprilie pentru a învăţa de la greci noi modalităţi de reducere a cheltuielilor, potrivit publicaţiei germane Der Spiegel, citată de Mediafax.
În 2012, Berlinul a primit 3,3 miliarde de euro de la alte landuri germane. Aproape jumătate din această sumă a fost contribuită de landurile cu situaţie financiară mai solidă, precum Bavaria, Baden-Württemberg şi Hesse.
"Politicienii de la Berlin au venit cu o idee care, deşi pare ridicolă la prima vedere, i-ar putea ajuta să înveţe multe lucruri despre reducerea propriului buget. Pregătesc o călătorie în Grecia", scrie Der Spiegel.
Sub mottoul "Să înveţi din Grecia înseamnă să înveţi să fii victorios", aproximativ 35 de membri ai legislativului şi oficiali ai administraţiei vor călători în aprilie pentru patru zile la Atena cu intenţia "de a lua cunoştinţă despre toate chestiunile financiare ale oraşului şi regiunii".
Politicienii din Berlin speră să primească în timpul vizitei câteva ponturi privind măsurile de economisire luate de Grecia, scrie Der Spiegel.
Germania şi-a format în timpul crizei din zona euro reputaţia că dictează Greciei ce trebuie să facă cu proprii bani şi nu invers, notează publicaţia. Berlinul este, însă, de mult timp pata care afectează reputaţia Germaniei de ţară austeră şi responsabilă fiscal.
De la reunificarea din 1990 şi până în 2011, datoriile oraşului au crescut de peste cinci ori, la 63 de miliarde de euro. Deşi oraşul stat a reuşit în ultimii ani să-şi reducă deficitul bugetar şi vizează echilibrarea cheltuielilor cu veniturile până în 2016, are, încă, unul dintre cele mai mari deficite bugetare dintre cele 16 landuri germane.
Grecia a reuşit să coboare deficitul bugetar de la 10,9% în 2011 la 8,2% anul trecut şi vizează pentru anul următor surplus bugetar primar (excluzând costurile cu plata dobânzilor).