Idei de investiţii pentru protecţia împotriva inflaţiei, de la managerii de fonduri

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 noiembrie 2021

Idei de investiţii pentru protecţia împotriva inflaţiei, de la managerii de fonduri

Ecaterina Biriş, NN Investment Partners: "Pentru a ne proteja de inflaţie, putem să ne uităm la companii din domeniul energetic, care beneficiază de pe urma creşterilor preţurilor energiei"

Dragoş Manolescu, OTP Asset Management: "REIT-urile reprezintă o clasă de active care se mişcă foarte bine în perioade de inflaţie"

Alexandru Combei, BRD Asset Management: "În perioade inflaţioniste este de preferat să căutăm companii care pot să transfere creşterile de preţuri către clienţi"

Aurel Bernat, BT Asset Management: "Cred că tot mai mulţi români ar trebui să meargă către Bursa de Valori Bucureşti sau către bursele internaţionale"

Acţiunile, alături de imobiliare, se numără printre principalele clase de active care ne protejează economiile împotriva inflaţiei, au afirmat administratorii celor mai performante fonduri de acţiuni din ţara noastră în ultimele douăsprezece luni, cu ocazia unei dezbateri organizată ieri de Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

De asemenea, este necesar ca investiţiile să fie bine diversificate şi lichide, astfel încât banii să poată fi retraşi rapid şi, eventual, fructificaţi prin alte oportunităţi investiţionale, conform managerilor de fonduri.

Ecaterina Biriş, Manager de Portofoliu în cadrul NN Investment Partners, a spus: "Cea mai importantă clasă de active care beneficiază de pe urma creşterii inflaţiei sunt acţiunile. Este important să nu ne speriem atât de tare de inflaţie, pentru că aceasta vine şi cu o creştere economică şi o rată redusă a şomajului. Deci, în ansamblu, situaţia economică nu este atât de îngrijorătoare, şi mai mult de jumătate din această inflaţie este dată de preţurile energiei. Pentru a ne proteja, putem să ne uităm la companii din domeniul energetic care beneficiază de pe urma acestor creşteri ale preţurilor".

Dragoş Manolescu, OTP Asset Management: "Un portofoliu ce conţine REIT-uri şi acţiuni are un randament mai mare şi o volatilitate mai mică"

Dragoş Manolescu, CFA, Director General Adjunct al OTP Asset Management, a punctat că, din punct de vedere istoric, acţiunile reprezintă clasa de active care protejează banii cel mai bine de inflaţie, la care se adaugă real-estate-ul.

"Vorbesc în special despre REIT-uri, care reprezintă o clasă de active care se mişcă foarte bine în perioade de inflaţie. Conform unor rapoarte pe care le-am studiat, indiferent dacă vorbim de o inflaţie mai mică sau mai mare, REIT-urile se mişcă foarte bine, iar un portofoliu ce conţine REIT-uri şi acţiuni are un randament mai mare şi o volatilitate mai mică. Cu alte cuvinte, creşte randamentul şi se diminuează riscul. Sună un pic utopic, însă asta se întâmplă. Asta înseamnă diversificarea pe care o promovăm", a spus directorul de la OTP Asset Management.

Bineînţeles că şi preţurile imobiliarelor tind să meargă în pas cu inflaţia, a afirmat Dragoş Manolescu, care a subliniat că, în general, domeniul real-estate nu se reduce numai la locuinţe, ci include elemente de infrastructură, depozite, etc. "Vedem că peste 90% dintre români sunt proprietari de locuinţă, astfel încât este evidentă predilecţia către zona de real-estate", a punctat analistul CFA.

Alexandru Combei, BRD Asset Management: "Într-un mediu hiperinflaţionist, sunt destul de puţine categorii de active care pot să ofere o protecţie în termeni reali"

Alexandru Combei, Director de Investiţii în cadrul BRD Asset Management, este de părere că activele care ne protejează de inflaţie diferă, în funcţie de tipul inflaţiei.

"În primul rând, trebuie să stabilim cu ce fel de inflaţie ne confruntăm. Dacă trăim într-un mediu hiperinflaţionist, sunt destul de puţine categorii de active care pot să ofere o protecţie în termeni reali. Dar dacă vorbim despre o inflaţie relativ controlată, ţinută în frâu de băncile centrale, care este cel mai probabil scenariu spre care ne îndreptăm acum, inflaţia ar putea să fie un lucru bun. Asta pentru că sugerează o creştere economică destul de vivace. Dacă vorbim despre o inflaţie neaşteptată, probabil că cea mai bună categorie de active pentru protecţie sunt materiile prime", a afirmat directorul de la BRD Asset Management.

Acţiunile sunt active ce oferă o protecţie bună împotriva inflaţiei, dar discuţia trebuie nunaţată, a adăugat Alexandru Combei, detaliind: "Există acţiuni ce oferă o protecţie mai bună şi acţiuni care oferă o protecţie mai slabă. În categoria celor care oferă protecţie mai slabă sunt cele ce se numesc «long duration stocks», adică acţiuni ce fac parte, în general, din domenii de creştere. Din păcate, nu prea avem la Bursa de Valori Bucureşti astfel de acţiuni. În perioade inflaţioniste este de preferat să căutăm companii cu «pricing power», adică care pot să transfere creşterile de preţ către clienţi. Iar la BVB sunt destul de multe companii care ar putea să ne protejeze împotriva inflaţiei, din domeniul energetic, bancar".

Adrian Cojocar, Patria Asset Management: "Cred că majoritatea companiilor din BET beneficiază de această perioadă de inflaţie şi dobânzi real negative"

Şi Adrian Cojocar, CFA, Director General Adjunct în cadrul Patria Asset Management, spune că acţiunile sunt favorizate în perioadele cu inflaţie ridicată, dar mai ales în perioadele în care ne confruntăm cu dobânzi real negative, cum este cea prin care trecem acum.

"Dacă vorbim despre bursa locală, companiile care stau cel mai bine sunt companiile mari, care au cotă de piaţă ridicată şi care reuşesc să transfere uşor costurile către consumator (...). Cred că majoritatea companiilor din indicele BET beneficiază de această perioadă de inflaţie şi dobânzi real negative", a afirmat directorul de la Patria Asset Management.

Aurel Bernat, BT Asset Management: "Nu aş îndemna pe nimeni să rămână pe poziţii de cash semnificative"

Aurel Bernat, Director General în cadrul BT Asset Management, pune accentul pe diversificare şi lichiditate, subliniind totodată că, nu este recomandat ca în perioade inflaţioniste să se deţină mulţi bani lichizi.

Aurel Bernat a spus: "În primul rând, nu aş îndemna pe nimeni să rămână pe poziţii de cash semnificative. Este primul lucru pe care l-aş menţiona, în condiţiile în care, în continuare în România se economiseşte mult (...). Dacă avem o inflaţie de 6,3% sau 7%, iar la depozite avem randamente în lei în jurul a 2-3% pe an, înseamnă că dobânda este real negativă, motiv pentru care trebuie să găsim soluţii".

Conform directorului de la BT Asset Management, pe lângă instrumentele în care investim pentru a ne proteja de inflaţie, este esenţial să avem o bună diversificare iar investiţiile să aibă un grad ridicat de lichiditate.

"Majoritatea românilor sunt proprietari ai locuinţelor în care trăiesc, fapt pe care deja îl putem considera drept o primă diversificare în real-estate. Iar dacă avem în vedere principiul lichidităţii, cred cu tărie că tot mai mulţi români ar trebui să meargă către Bursa de Valori Bucureşti sau către bursele internaţionle. În special cea locală, pentru că încă avem potenţial în perioada următoare. Iar asta se poate face fie prin investiţii directe, apelând la casele de brokeraj din piaţă, fie prin fondurile de investiţii (...). Lichidiatatea este principala caracteristică a fondurilor de investiţii, şi este important ca fiecare să se protejeze. Să ştie că banii lui produc şi că se pot întoarce cu rapiditate în conturile bancare, pentru a-i putea utiliza pentru investiţii viitoare", a spus Aurel Bernat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. da bine ca vorbiti de inflatie si investitii cand ea se propaga deja... alti isi fac exiturile... si alti mai prosti intra pe ele....

    Vorba aia: ce bine ca avem inflatie pacat ca o sa vina si deflatia. 

    Sau: ce bine ca avem deflatie pacat ca o sa vina si inflatia. 

    Si inversa relatiei. 

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb