În sfîrşit, în PDL, cineva se ocupă şi de idei! Era cazul! Din lipsa unei idei precise despre ce este Constituţia României şi ce vrea ea, Traian Băsescu a ratat întîlnirea cu funcţia prezidenţială, deşi s-a exersat un madat întreg şi acum este în cursul celui de-al doi-lea; din lipsa oricărui organ pentru idei, Boc a ratat întîlnirea cu criza, pe care n-o vedea, pe cînd făcea ravagii, dar pe care a rezolvat-o înainte chiar de-a se apuca să facă ceva, cu cap şi coadă; reprezentanţii în Parlament ai partidului de guvernămînt au ratat tot ceea ce se putea rata în materie legislativă, chiar şi "tabla adunării"!, contribuind doar la sporirea harababurii spaţiului juridic, administrativ şi economic al României; miniştrii cabinetului au ratat toate ţintele programului de guvernare, cu excepţia remarcabilă a "reciclării" fondurilor publice spre afacerile prospere ale celor mai generoşi dintre donatorii partidului etc. Ce mai!, minus pe toată linia, inclusiv în sondajele de opinie, chiar şi acelea aduse bine din condei, să nu demobilizeze "activiştii" înainte de-a se apuca de treabă. Iar campania, iaca, nu mai bate la uşă, s-a instalat confortabil în sufragerie!
După mintea şi judecata adîncă a celor care au purces la această anevoioasă întreprindere (aceea de a produce idei, vreau să zic!), răul se trage din faptul că partidul din care domniile lor fac parte, actualul PDL, nu este unul popular, modern şi nu este singur pe partea dreaptă a eşichierului politic românesc! De aceea, s-au gîndit că, pentru a înlătura această stare de lucruri, intolerabilă, el, adică "partidul popular, modern, singurul partid de dreapta din România", ar trebui să fie construit! Vizionarii n-au pretenţia că ştiu cum, doar că pot să contribuie cu ceva "idei" la eventualul demers care urmează a fi întreprins. Probabil, de alţii!
Să vedem ce zice, aşadar "docomentul", pe capitole! Astăzi, Economie: buget, fiscalitate, Europa.
Aici, prima grijă este "diminuarea prezenţei statului în economie"! Vestea proastă pentru autorii "ideii" este că prezenţa statului nostru în economie este sublimă, dar lipseşte aproape cu desăvîrşire; singura activitate masivă a statului în economie este aceea de jupuire sistematică şi fără milă a celor care fac totuşi ceva pentru a-şi cîştiga pîinea, fie ca întreprinzători, fie ca angajaţi! În rest, statul nu a investit nimic în activităţi productive, nu a făcut nimic pentru modernizarea infrastructurilor Româ-niei şi nici pentru îmbunătăţirea condiţiilor din care s-ar putea naşte profitabilele afaceri capabile să reverse bunăstare, nu doar pentru cei care bagă în buzunar alocaţiile bugetare ale diferitelor ministere şi regii, ci şi pentru noi, ceilalţi muritori. Statul are grijă, în schimb, să facă legi alandala şi afaceri păguboase cu bruma de avut pe care-l mai gestionează; exemplul cel mai strigător la cer este cel al resurselor energetice - de la producţie şi achiziţionare, pînă la distribuire, economisire şi recuperare.
A doua "idee", de forţă, este că ar trebui să trecem economia de la "dezvoltarea bazată pe consum, la o dezvoltare bazată pe producţie". E... mai sigur! Şi aici avem o veste proastă pentru autorii documentului şi anume că economia României nu se prea mai dezvoltă de multă vreme, nu de ieri de azi, ci de vreo trei decenii şi mai bine! Cu consum şi fără consum, direcţia de ansamblu a economiei a fost tot timpul cam aceeaşi, în jos! În fapt, România nu mai are o economie; a devenit doar un spaţiu, relativ neprimitor, minat de corupţie, harababură legislativă, proastă administrare a justiţiei şi bîjbîieli nesfîrşite de guvernare, în care diferiţi deţinători de capital şi întreprinzători, de la organizaţiile "mafiilor economice", pînă la onorabili oameni de afaceri în căutare de plasamente cu randament ridicat şi timp de reproducere a capitalului cît mai mic, au ales să îşi dezvolte unele activităţi economice, în general pe o scară des-tul de redusă. Pentru cine vrea să înţeleagă această realitate, modul în care arată şi se mişcă Bursa de Valori de la Bucureşti spune totul despre ceea ce este şi ce face "economia României"!
În sfîrşit, în domeniul economic sunt vărsate alte două "idei", vînturate prin diferite discuţii de cafenea, dar care nu ajută economia cu nimic: înscrierea unui plafon de deficit bugetar în constituţie (3%, dar nu ni se spune din ce!!!!) şi elaborarea bugetului cu 6 luni înainte de debutul anului fiscal. Frecţie la piciorul de lemn, las deoparte faptul că prevederile legale actuale ar fi suficiente, dar ele nu sunt respectate de niciun guvern!
Cît despre partea cu Europa, aici "ideile" sunt pe cît de măreţe, pe atît de suprarealiste! Din "propunerile" autorilor reiese clar că n-au văzut Ministerul Finanaţelor nici măcar din avion, necum să ştie ceva despre cum funcţionează şi cum face el Bugetul României!!! Să ne consultăm cu alte state europene (cîte? care?) cu vreo 12 luni înainte de încheierea anului bugetar şi să ne mai şi coordonăm cu nu se ştie care politici europene este ca şi cum le-ai cere celor de la Finanţe să spună, acum, ce compoziţie au mostrele de rocă de pe Marte, pe care le va aduce nu ştiu ce sondă spaţială, peste vreo 10 ani, pe Pămînt! "Misterele" şi "Alchimia" care prezidează facerea bugetului în ţărişoara noastră dragă sunt atît de adînci, încît nu se poate lumina cineva nici după ce s-a publicat bugetul, adesea nici după ce s-a încheiat execuţia lui, cum, de ce şi de unde vin, ori se duc resursele la care face referire miraculosul document în diferitele sale capitole.
Pe scurt, are dreptate Caţavencu, n-am ce-i face!: "Ei, cum să-l trimeţi în Cameră, nene, pe stimabilul? Nu zic, are ideile, opiniunile lui - şi eu respect ideile, numai să fie sincere, şi el e sincer, n-ai ce zice, - respect la orice opiniune!... Dar să-ţi vie stimabilul cu idei învechite, cu opiniuni ruginite, şi să te sperie mereu cu Europa, cu zguduiri, cu teorii subversive... asta nu mai merge.... Astfel de opiniuni nu le respect, să-mi dai voie să-i spui..."(!!!!)
1. fără titlu
(mesaj trimis de T. în data de 01.04.2011, 02:04)
N-ai vazut, partitei nationale ii pute Caragiale. Ti-l recomanda calduros pe Eminescu.
Inca nu am incetat sa ma minunez ca ai gasit vreme sa te apleci asupra unor conserve din rezerva de stat de la razboiul de independenta, impachetate acu' si servite calde in farfurii cu fundul portocaliu.
Imi amintesc, o serie de editoriale, culmea coincidentei, publicate, acum niste ani buni, de acelasi ziar asta, sub semnatura lui Vladimir Pasti, in care omul demonta, la modul cel mai serios si...
1.1. Care partita ?! nationala...? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de G.B. în data de 01.04.2011, 12:31)
Cui nu-i place Eminescu, n-are decat sa scrie acasa, sau sa emigreze.! Ne ajunge un Patapievici sau un Oisteanu,sau nu stiu mai care alogen. Repet, Mihai Eminescu are o paleta mai larga de analiza a problemelor economice ,din vremea sa care sunt actuale si acum. Mai ales ca marele capital din vremea lui Eminescu este acelasi ,perpetuind-se in timp prin urmasii detinatorilor de capital. Progresul tehnic si aparitia neocolonialismului financiar american nu modifica datele problemei ! Germania...
1.2. Completare la opinia 2.. (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de G. B. în data de 01.04.2011, 12:46)
In mod sigur ,grupul nostru de observatori ai scenei politice romanesti nu are tangenta cu PDL -ul sau partidul fantoma al dlui Diaconescu ,mosit in laboratoarele cotroceniste. N-am afirmat faptul si nu am dat sa se inteleaga ca reprezentam un partid. Dar trimiterea expresiei conserva din timpul razboiului de independenta,in mod voalat la adresa lui Eminescu ,ne face sa credem ca dl Soros sau alti alogeni cu fonduri, sunt deja in atentia dvs Limbajul va da in vileag.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de T. în data de 02.04.2011, 01:57)
Domnul meu. Multumesc pentru ceea ce faceti pentru noi. In schimb, va ramasesem demult dator cu un sfat: pastiluta, pastiluta..e langa paharul cu apa mereu plin. Va rog din suflet, nu uitati sa o luati. E important!
2. trimiterea la conserve
(mesaj trimis de Salomeea în data de 01.04.2011, 15:37)
Din text nu reiese ca ar fi vorba de genialul Eminescu, cel putin eu asa inteleg.Trimiterea la conserve....se refera la...poate ne spune T.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de T. în data de 02.04.2011, 02:01)
Trimiterea se refera la ceea ce autorul numeste (ironic, desigur) ideile rasarite pe nepusa masa in ograda celor lipsiti, vorba aceluiasi autor, de organul pentru asa ceva.
In ce ma priveste, cum sunt cuminte si imi iau pilulele la timp, nu ma apuca prea des amocul. Ca urmare, dragostea mea pentru Eminescu nu se incaiera cu admiratia pentru geniul caragialesc. Gasesc ele cumva o modalitate de a se suporta.
3. fără titlu
(mesaj trimis de M. în data de 01.04.2011, 15:39)
– Uite, d-aia îmi plac mie liberalii... oameni cilibii! când e vorba de delicateţe, nu se mai încape politică. Băiete! un rând de ţuici la domnii!... fac eu cinste!
4. Idei de tot cartierul
(mesaj trimis de anonim în data de 01.04.2011, 16:00)
IDEI DE TOT CARTIERUL ! umbla mult prin cartier dl Codita - dupa mintea si judecata adanca (din adancurile sale intunecate, vreau sa zic), vizionar desi nu are pretentia, vine si contribuie cu ceva idei la demersurile ce ar trebui facute ; de altii nu de el ! - in mod sigur de altii ; el ..... doar zice.
Nu zic, are ideile, opiniunile lui - si eu respect ideile, numai sa fie sincere...... Ei , aici e buba ! daca doar zice si zice ..... dar nu ne arata docomentul.....asta nu mai...
4.1. Raspuns opiniei nr 4 (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de G.B. în data de 01.04.2011, 17:39)
Repet, a doua oara, ca pentru aface o analiza a situatiei economiceo-politice in care se afla tara noastra,era mai bine sa se utilizeze scrierile economice ale lui Mihai Eminescu ce acopera o paleta mai larga de probleme decat limbajul masonului renegat I.L.Caragiale. Un histrion genial ,dar un histrion. Cu toate ca este autorul unor piese de teatru ce reflecta moravurile epocii respective. De aici supararea sau observatia privind partita nationala care ne trimite la Eminescu etc etc...
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de T. în data de 02.04.2011, 02:07)
Penibilache, am o surpriza pentru matale: ocupatia editorialisului este puternic legata de activitatea de a scrie. Cu asta se ocupa omul, pentru asta e platit.
Altii sunt aia pe care ii platim, NOI si nu patronul unui ziar, sa ne guverneze. Adica sa aiba idei si sa le puna in aplicare. Despre cum sa ne mearga NOUA mai bine.
Cata vreme aia se ocupa cu orice altceva, editorialistul, daca e onest, le da in cap de fiecare data cand o iau pe aratura. Iar astia traiesc direct in mijlocul...
4.3. Raspuns pt domnul T.. (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de G.B. în data de 02.04.2011, 14:28)
Constat cu placere ca Eminescu nu mai este o conserva din timpul razboiului de independenta cum ati insinuat prima data si ca in final dragostea dvs pentru Eminescu nu se incaera cu admiratia pentru geniul lui Caragiale. Se vor impaca ele cumva.. Perfect. Sa lasam discutia aici V-am demonstrat ca suntem suficient de informati ,atat in chestiunea Eminescu cat si cea a lui Caragiale. Si ,va mai dau dle /naT o sursa bibliografica : Asasinarea lui Mihai Eminescu ,autor: C. Barbu 10 volume,cam...
4.4. Ham, ham! la Pupincurache (răspuns la opinia nr. 4.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 03.04.2011, 18:04)
Asa o fi; cum o iau aia prin aratura, hop siCodita la arat; si cei mai ara domnule !.
Am zis eu ca nu aveti araturi prin cartier ? ca nu ar fi idei de toata aratura ??.
Poti sa latri si la luna si la aratura.