IERI Preţurile petrolului au scăzut, din cauza incertitudinilor privind sancţionarea de către UE a exporturilor de energie din Rusia

G.D
Miscellanea / 8 aprilie 2022

Sursa foto: www.pixabay.com

Sursa foto: www.pixabay.com

Preţurile petrolului au scăzut ieri, inversând tendinţa ascendentă din prima parte a şedinţei, pe fondul incertitudinii dacă zona euro va putea sancţiona efectiv exporturile de energie rusă şi după ce ţările consumatoare au anunţat o eliberare uriaşă de petrol din rezervele strategice, transmite Reuters, potrivit News.ro.

Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au scăzut cu 78 de cenţi, sau cu 0,8%, la 100,29 dolari pe baril, la ora 17:46 GMT (20:46 ora României), în timp ce ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă în SUA, a fost cotat în declin cu 62 de cenţi, sau cu 0,6%, la 95,61 dolari pe baril.

Ambele valori de referinţă au coborât cu peste 5% în sesiunea precedentă şi au atins cele mai scăzute niveluri de închidere din 16 martie.

Principalul diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat ieri, la o reuniune a NATO, că noi măsuri UE, inclusiv interzicerea cărbunelui rusesc, ar putea fi adoptate ier sau astăzi, iar blocul va discuta în continuare un embargo asupra petrolului.

Cu toate acestea, interdicţia cărbunelui ar urma să intre în vigoare de la jumătatea lunii august, cu o lună mai târziu decât era planificat iniţial.

"Nimeni nu vrea să încaseze glonţul şi să sancţioneze energia rusă, care susţinea piaţa", a spus Bob Yawger, directorul pentru viitorul energiei la Mizuho.

Preţurile au fost presate şi de temerile că restricţiile din China impuse din cauza unui nou val de Covid-19 ar putea împiedica redresarea cererii de petrol.

Mai multe focare de coronavirus au dus la restricţii pe scară largă în Shanghai, cel mai populat oraş din China.

"Situaţia cererii din China chiar nu arată bine, mai ales când avem atât de multă ofertă nouă pe piaţă", a spus John Kilduff, partener la firma Again Capital din New York.

Ţările membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie au convenit miercuri să elibereze 60 de milioane de barili de petrol în plus faţă de o eliberare de 180 de milioane de barili anunţată de Statele Unite săptămâna trecută, pentru a contribui la scăderea preţurilor pe fondul temerilor de aprovizionare după invazia Rusiei în Ucraina.

Japonia va elibera 15 milioane de barili de petrol din rezervele de stat şi private, ca parte a acestei măsuri, a informat ieri agenţia de presă Kyodo.

"Deşi aceasta este cea mai mare eliberare de când au fost create rezervele strategice, în 1980, nu va reuşi să schimbe în cele din urmă elementele fundamentale de pe piaţa petrolului", a spus banca ANZ despre comunicatul din SUA.

ANZ a susţinut că este posibil ca eliberarea de petrol din rezerve să întârzie creşterea suplimentară a producţiei de la producătorii cheie şi ar putea oferi OPEC+ mai mult "spaţiu de respiraţie pe fondul solicitărilor de a creşte în continuare producţia".

Alţi analişti, totuşi, consideră că măsura este o mare uşurare pe fondul preocupărilor legate de oferta limitată.

"Având în vedere aceste cantităţi, îngrijorările anterioare cu privire la oferta limitată nu mai sunt justificate, aşa cum se poate observa şi din tendinţa preţurilor", a spus Commerzbank, menţionând că preţurile petrolului Brent au scăzut cu aproximativ 12 dolari pe baril de la primul anunţ al SUA referitor la eliberarea de petrol, de săptămâna trecută.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb