Ieşenii îşi pun la punct proiectele pentru accesarea fondurilor structurale

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 25 aprilie 2005

"Deoarece în acest moment nu mai există programe de finanţare externe pe care să le putem accesa, trebuie să ne pregătim din timp proiectele pentru atragerea fondurilor structurale de care va beneficia România începînd cu anul 2007", a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, domnul Lucian Flaişer.

Şefii administraţiei judeţene ieşene au dat semnalul elaborării proiectelor de maxim interes pentru judeţul Iaşi, astfel încît, imediat după aderarea României la Uniunea Europeană acestea să poată fi prezentate spre finanţare. În acest sens, se are în vedere conceperea a două mari proiecte care să vizeze realizarea de aducţiuni de apă în tot judeţul. Un prim proiect se referă la cele 13 localităţi care constituie Zona Metropolitană Iaşi, iar un al doilea ia în studiu extinderea aducţiunilor în restul localităţilor judeţului. "Într-o primă fază, vom inventaria pentru fiecare comună în parte numărul de solicitări pentru executarea de branşamente, existenţa studiilor de fezabilitate şi a proiectelor tehnice. Vom finanţa cu prioritate elaborarea documentaţiilor pentru localităţile unde acestea nu există, astfel încît să beneficiem de o viziune unitară asupra alimentării cu apă în judeţ", a precizat domnul Flaişer. În acest mod, Iaşiul se va prezenta cu proiecte mari, valabile pentru întregul judeţ, şi nu cu pro-iecte de mici dimensiuni, realizate pentru fiecare comună în parte.

În mod similar, se va proceda şi în ceea ce priveşte realizarea reţelei de canalizare, a celei de aducţiune a gazelor naturale, precum şi în sectorul infrastructurii rutiere.

La Iaşi, realizarea de aducţiuni de apă în mediul rural a început în anul 2001, pe baza unui proiect pus la punct de guvernarea din perioada 1996-2000. Fondurile au provenit din surse externe şi au fost administrate de Ministerul Lucrărilor Publice, Trans-porturilor şi Locuinţei. În perioada 2002-2004, judeţul Iaşi a beneficiat de 13,8 milioane de dolari, bani cu care, în colaborare cu firma Sollel Boneh din Israel, s-au realizat aducţiunile de apă în 17 comune, cuprinzînd 36 de sate. Pînă la finalul anului trecut, toate proiectele de alimentare cu apă în satele ieşene au fost încheiate, astfel încît, acum beneficiază de această facilitate peste 70.000 de locuitori. Succesul înregistrat de acest program la Iaşi a determinat guvernarea anterioară să aloce acestui judeţ alte 2,8 milioane de dolari, pentru anul 2005, cînd se intenţionează realizarea aducţiunilor de apă în patru localităţi situate de-a lungul rîului Prut, suma fiind suplimentată în acest an cu alte 800.000 de dolari, ajungînd astfel la 3,6 milioane de dolari, ceea ce face ca volumul total al fondurilor destinate alimentării cu apă în satele Iaşiului să se ridice la 17,4 milioa-ne de dolari. Acestor fonduri li s-au adăugat alte 49,5 miliarde de lei din bugetul propriu al administraţiei judeţene, reprezentînd cota de participare a autorităţilor locale la realizarea proiectelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb