Doi dintre cei trei astronauţi aflaţi la bordul staţiei spaţiale chineze Tiangong (''Palatul celest'') au finalizat astăzi, în condiţii de siguranţă, o ieşire în spaţiu de şase ore, a anunţat Agenţia spaţială chineză pentru zboruri cu echipaj uman (CMSA), potrivit Agerpres.
Această ieşire în spaţiu a fost prima realizată în actuala misiune Shenzhou-14, care a început în iunie şi este programată să dureze şase luni.
Astronautul Chen Dong (43 de ani) şi coechipiera sa Liu Yang (43 de ani), ambii piloţi militari, au revenit la staţie la scurt timp după miezul nopţii, potrivit CMSA, care a descris operaţiunea drept un "succes total".
Agenţia spaţială a difuzat o înregistrare video cu cei doi chinezi în combinezoane albe de cosmonaut, în faţa unui Pământ albastru azur aflat la orizont.
Printre altele, astronauţii au instalat o cameră şi nişte pompe şi au testat o procedură de întoarcere de urgenţă la staţie, precum şi un nou braţ robotic.
Denumită "Tiangong" în chineză, dar cunoscută şi sub acronimul CSS ("Chinese space station" în limba engleză), staţia spaţială ar trebui să fie gata până la sfârşitul anului, odată cu sosirea celui de-al treilea şi ultimul modul.
Staţia va avea aspectul final în formă de T şi dimensiuni similare cu fosta staţie ruso-sovietică Mir. Durata de viaţă a acesteia ar trebui să fie de cel puţin 10 ani.
China investeşte miliarde de euro în programul său spaţial. Gigantul asiatic şi-a trimis primul astronaut în spaţiu în 2003.
O sondă spaţială chineză a devenit prima care a aselenizat pe partea îndepărtată a Lunii în 2019. În 2020, China a adus pe Pământ mostre selenare, iar în anul următor ţara a plasat un rover pe suprafaţa planetei Marte.