Corporaţia Financiară Internaţională (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, acordă trustului imobiliar belgian Warehouses de Pauw NV (WDP) un pachet de finanţare de aproximativ 205 milioane euro pentru a sprijini construirea unei suprafeţe totale de circa un milion m2 de proprietăţi semi-industriale şi logistice eficiente din punctul de vedere al resurselor, pe întreg teritoriul României, se arată într-un comunicat remis redacţiei noastre.
Potrivit sursei citate, investiţia face parte dintr-o finanţare verde de 750 de milioane euro care include finanţare de la investitori terţimobilizaţi de IFC în cadrul programului său de portofoliu de co-creditare şi de la bănci comerciale internaţionale.
"Acesta este primul împrumut verde acordat de IFC sectorului proprietăţilor imobiliare în regiunea Europei şi Asiei Centrale ( ECA). WDP va implementa certificarea EDGE pentru clădiri verzi(excelenţă în proiectare pentru îmbunătăţirea eficienţei) a IFC în întregul său portofoliu din România. Certificarea EDGE presupune economii de minimum 20% din consumul de energie şi apă al clădirilor şi din energia utilizată pentru producerea materialelor de construcţie. Prin certificarea independentă a clădirilor sale, WDP va reduce costurile cu utilităţile suportate de utilizatorii clădirilor şi îşi va consolida poziţia în rândul acestora.", arată comunicatul.
Jeroen Biermans, Director General al WDP România, a afirmat: "România este un element central al strategiei WDP. Plănuim ca, până în 2023, să deţinem şi să operam un portofoliu de 1 miliard de euro în această ţară, echivalentul a aproximativ 20% din portofoliul total al activelor WDP. Creditul verde al IFC, împreună cu certificarea întregului nostru portofoliu cu EDGE, ne vor permite să devenim cel mai mare deţinător de depozite cu certificare verde din România."
IFCconsideră că sectorul proprietăţilor imobiliare comerciale este un factor esenţial în construirea infrastructurii de afaceri.Această investiţie va facilita dezvoltarea comerţului electronic, a sectoarelor de depozitare şi distribuţie, a pieţei de externalizare a proceselor de afacerişi a industriei auto şi sectorului comerţului cu amănuntul, toate acestea constituind factori de creştere importanţi pentru logistică şi spatiile destinate industriei uşoare din Bucureşti şi din celelalte oraşe mari. De asemenea, investiţia va sprijini industria construcţiilor din România.
"Prin această investiţie verde de proporţii, sprijinim eforturile de sporire a competitivităţii şi productivităţii în România, contribuind la creşterea economică durabilă pe termen lung", a declarat Wiebke Schloemer, Director IFCpentru EuropaşiAsia Centrală.
Până în prezent, IFC a investit la nivel mondial peste 4,9miliarde euro în clădiri verzi.Proiectele imobiliare rezidenţiale şi comerciale cu certificare EDGE au economisit peste 225.000 tone de bioxid de carbon în întreaga lume. Dezvoltat de IFC, sistemul de certificare EDGE ajută dezvoltatorii de proprietăţi imobiliare să construiască ecologic în mod rapid, usor, cu costuri rezonabile. Certificarea EDGE este sprijinită de software gratuit care încurajează soluţiile de reducere a consumului de energie şi apă, precum şi de energie utilizată în producţia de materiale de construcţiecu cel puţin 20%, acesta constituind standardul pentru certificarea EDGE. Programul a fost sprijinit cu generozitate de Austria, Canada, Danemarca, ESMAP, UE, Finlanda, GEF, Ungaria, Japonia, Elveţia şi Regatul Unit al Marii Britanii.