IGOR SIDOROV:  "Federaţia Rusă doreşte relansarea relaţiilor economice cu România, la stadiul de dinainte de 2008"

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2013

Federaţia Rusă îşi doreşte ca relaţiile economice cu ţara noastră să atingă nivelul de dinainte de 2008, când a izbucnit criza financiară mondială, potrivit declaraţiilor lui Igor Sidorov, consilier economic la Ambasada Rusiei în România.

Potrivit declaraţiilor oficialului rus, relaţiile comerciale dintre cele două state au scăzut în ultimii ani, aspect care se reflectă în valoarea schimburilor comerciale. Astfel, din 2008 până în 2012, schimburile comerciale la nivel bilateral s-au diminuat cu circa 1 miliard de dolari, de la circa 6 miliarde în 2008, ajungând la 4,4 miliarde de dolari în 2012, conform declaraţiilor consilierului economic al Ambasadei Ruse în ţara noastră.

Cu toate că, în ultima perioadă, relaţiile economice bilaterale au cunoscut un trend descendent, oficialul rus consideră că există loc pentru îmbunătăţiri, mai ales în contextul interesului crescut al firmelor de la noi din ţară cu privire la exportul către pieţele din Rusia, Balarus, Kazahstan, statele fondatoare ale Uniunii Vamale.

În prezent, partea română şi cea rusă lucrează la redresarea relaţiilor pe segmentul industriei alimentare, prin instruirea agenţilor economici de la noi din ţară cu privire la regulamentul pe care trebuie să-l urmeze în vederea certificării produselor menită să ajungă la export, conform declaraţiilor lui Igor Sidorov.

Atractivitatea Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan a crescut în ultima perioadă, astfel încât, recent, alte două state au fost admise în structurile acestei alianţe: Armenia şi Kirghistan.

Un alt stat care tatonează o potenţială aderare la Uniunea Vamală este Turcia, potrivit declaraţiilor preşedintelui kazah Nursultan Nazarbaev: "Preşedintele turc mi-a adresat o cerere de aderare la Uniunea Vamală. Primiţi şi Turcia!", a declarat Nazarbaev, evocând că în vizitele sale în străinătate este întrebat deseori dacă "se încearcă reconstituirea URSS sau ceva subordonat Rusiei".

Anul trecut, valoarea comerţului internaţional al Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan a fost de aproximativ 780 miliarde de dolari.

Uniunea Vamală a luat fiinţă în 2009, având drept scop principal valorificarea potenţialului economic al ţărilor componente şi sporirea competitivităţii uniunii la nivel regional şi internaţional. Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan joacă un rol important în facilitarea schimburilor economice între statele membre şi perspectivele intensificării relaţiilor cu ţara noastră.

Rusia şi România la finele anului 2012 - exporturi şi importuri

Exporturile României în Federaţia Rusă s-au constituit, în principal, din vehicule (altele decât material rulant de cale ferată) - 32,7%; maşini, aparate şi echipamente electrice - 21,0%; produse ale industriei chimice şi ale industriilor conexe (produse chimice anorganice, produse farmaceutice) -14,6%; metale comune şi articole - 6,8%; mase plastice, cauciuc - 6,3%; mobilă - 3,7%.

Importurile României din Federaţia Rusă au constat, în principal, din: produse minerale, purtătoare de energie (ţiţei şi gaze naturale, dar şi combustibili solizi), care au deţinut ponderea cea mai mare în valoarea totală a importurilor României pe această relaţie (circa 90%).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb