IGPF:  Numărul de documente false depistate pe aeroporturi, la controlul de frontieră, în creştere

G.D.
Miscellanea / 19 noiembrie 2022

Numărul de documente false depistate pe aeroporturi, la controlul de frontieră, în creştere

O creşterea consistentă a numărului de persoane depistate în posesia unor documente contrafăcute, s-a manifestat cu preponderenţă pe fluxurile de intrare în ţară şi în zonele de tranzit ale aeroporturilor, în special la nivelul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Henri Coandă-Otopeni, conform unui comunicat al Poliţiei de Frontieră.

Potrivit sursei citate, de la începutul lunii noiembrie, poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Otopeni au depistat 21 de documente de călătorie false sau falsificate, dintre care:

8 permise de şedere false ori falsificate;

4 permise de conducere false ori falsificate;

3 cărţi de identitate false ori falsificate;

4 vize false ori falsificate şi altele, pe care, diferite persoane intenţionau să le folosească pentru a trece ilegal frontiera de stat.

De asemenea, astfel de situaţii s-au întâlnit şi pe Aeroporturile din Cluj-Napoca sau Bacău.

În funcţie de cetăţenia persoanei care s-a legitimat cu un document fals, s-a constatat că cei mai mulţi sunt cetăţeni din state terţe (Maroc, Georgia, Siria, Togo, Pakistan, China etc., care au nevoie de viză pentru a călători în state ale Uniunii Europene.

Din cazuistică s-a constatat că, cele mai multe documente false sau falsificate erau documente belgiene, ucrainene, spaniole, germane sau din Marea Britanie care au fost folosite cu scopul de a ajunge în ţări din vestul Europei.

În scopul prevenirii şi combaterii fraudei documentare, Poliţia de Frontieră Română foloseşte aparatură şi dispozitive performante, capabile să ajute la descoperirea falsurilor, un exemplu în acest sens constituindu-l comparatoarele video-spectrale care analizează datele din documente în mai multe moduri - lumină albă, ultravioletă, infraroşu şi filtre de culoare. Totodată, poliţiştii de frontieră folosesc cu succes baza de date implementată la nivel intern, care conţine specimene de documente de călătorie, precum şi iFADO - bază de date constituită la nivel european, realizând astfel o verificare operativă a documentelor.

Prin punctele de trecere din aeroporturile internaţionale, cetăţeni din state terţe au încercat să se folosească, în zona de tranzit, de metoda dublu check-in (îşi cumpără două bilete de avion, unul cu destinaţia către o ţară terţă unde nu au nevoie de viză pentru a intra, iar celălalt bilet către o destinaţie din interiorul U.E.). Astfel, după ce ajung în zona de tranzit de pe aeroport, unde se legitimează cu paşaportul valabil pentru cursa unde nu au nevoie de viză, încearcă să schimbe direcţia de îmbarcare către o cursă din U.E., unde folosesc documente de călătorie false sau falsificate, cu datele unor cetăţeni europeni.

O modalitate, practicată atât la punctele de trecere a frontierei aeriene, cât şi la cele terestre, este cea a transportului, în bagaje sau pe corp, a unor documente autentice eliberate de autorităţi ale statelor UE pe care să le predea şi fie folosite de cetăţeni terţi, prin metoda substituirii.

Totodată, s-a stabilit că cei mai mulţi aleg să călătorească pe timp de noapte (după ora 21:00), dar şi la primele ore ale dimineţii, începând cu ora 07:20 (simultan cu schimbul de tură al lucrătorilor noştri).

La începutul lunii noiembrie, din direcţia Istanbul cu zborul companiei Tarom, s-au prezentat pentru a intra în zona de tranzit, două persoane de sex bărbătesc, care urmau să se deplaseze în direcţia Amsterdam cu aeronava companiei Tarom. Acestea au prezentat, pentru control, două cărţi de identitate emise de Belgia, false total. În urma controlului corporal şi al bagajelor, au fost descoperite două paşapoarte Maroc, autentice, având aplicată fotografia persoanelor în cauză. Totodată, au fost descoperite şi două permise de conducere eliberate de Belgia, false total. Persoanele au fost returnate cu zborul companiei Tarom în direcţia Istanbul.

În data de 02.11.2022, cu avionul companiei Wizz Air din direcţia Paris, s-a prezentat pentru a intra în ţară o persoană de sex bărbătesc care a prezentat pentru control un paşaport tip Convenţia 1951 eliberat de către autorităţile franceze pentru cetăţeni Eritreea. Persoana în cauză a declarat că vine în România în scop de vizită. Existând suspiciuni cu privire la cele declarate, acesta a fost trimis în linia a 2-a de control pentru a i se efectua un control corporal şi al bagajelor. Cu aceasta ocazie, au fost descoperite, într-un rucsac, mai multe permise de şedere eliberate de ţări UE dar şi carduri de sănătate aferente identităţii persoanelor din permisele de şedere.

Toate documentele erau autentice şi aparţineau altor persoane. Niciun document nu figurează declarat pierdut sau furat. Existând posibilitatea folosirii acestora de către alte persoane prin metoda substituirii, documentele în cauză au fost reţinute şi vor fi trimise ambasadelor statelor emitente. Faţă de cele constatate, persoanei în cauză nu i s-a permis intrarea în ţară şi a fost returnat cu avionul companiei Wizz Air în direcţia Paris.

În data de 09.11.2022, pentru avionul companiei Tarom în direcţia Madrid, s-a prezentat pe fluxul de ieşire din ţară o persoană de sex bărbătesc, care s-a legitimat la controlul de frontieră cu un paşaport simplu emis de către autorităţile din Siria (în care avea aplicată o viză română de lungă şedere în scop de angajare în muncă) şi un permis de şedere Spania, fals total. La controlul corporal şi al bagajelor, a fost descoperit un Travel Document eliberat de Spania, falsificat prin înlocuirea filei informatizate. Persoanei în cauză i-a fost întreruptă călătoria, se mai arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Felicitari celor vogilenti!

    Iar celorlalti politisti, batut obrazul fiindca dstorita lor si a corupfiei endemice nu intram in Shengen! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb