Ikea, acuzată că şi-a spionat angajaţii din Franţa

J.P.
Internaţional / 24 martie 2021

Ikea, acuzată că şi-a spionat angajaţii din Franţa

Procesul în care filiala franceză a companiei Ikea este acuzată că a instituit un sistem de supraveghere ilegală a angajaţilor săi a început luni în Franţa, la Tribunalul din Versailles (un oraş din proximitatea Parisului), transmite La Stampa, conform g4media.

Filiala gigantului suedez de mobilier - urmărită penal ca persoană juridică şi reprezentată legal de administratorul său delegat şi directorul financiar Karine Havas - riscă o amendă de până la 3,75 milioane de euro. Procesul implică 15 persoane, inclusiv manageri de magazine, agenţi de poliţie şi foşti directori, precum fostul CEO Stefan Vanoverbeke (2010-2015) şi predecesorul său Jean-Louis Baillot.

Cazul, dezvăluit în 2012 de săptămânalul satiric "Le Canard Enchaine" şi de portalul de anchete "Mediapart", a fost denunţat de un sindicat şi a dus la demiterea a patru directori ai companiei. Potrivit Procuraturii din Versailles, ancheta a scos la iveală existenţa unui "sistem de spionaj" asupra angajaţilor, dar şi asupra candidaţilor la locurile de muncă ale companiei, care s-a extins în toată ţara.

Rechizitoriul procurorilor arată că au fost colectate informaţii despre câteva sute de persoane, inclusiv sindicalişti: cazierul lor judiciar şi stilul lor de viaţă au fost analizate în mod amănunţit. "Acesta este un proces care ar trebui să fie exemplar", a spus Adel Amara, fost delegat sindical de la FO într-un magazin Ikea din Franconville (Val-d'Oise), înainte de audiere.

"Suntem astăzi aici pentru a demonstra că există acest tip de manevre în companii, care controlează sindicatele şi în special angajaţii", a declarat Amar Lagha, secretarul general al sindicatului CGT din sectorul comerţului şi serviciilor.

Dar, potrivit unor avocaţi ai apărării, ancheta are multe carenţe. Olivier Baratelli, avocat al fostului director de resurse umane, Claire Hery, a declarat că va cere anularea procesului, vorbind despre un "basm fabricat de sindicate". Procesul va dura până pe 2 aprilie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb