Ikea nu are opţiunea de a răscumpăra fabrica sa din Rusia, a anunţat astăzi noul proprietar, excluzând astfel posibilitatea revenirii în ţară a grupului suedez, în viitor, informează Agerpres.
Invest Plus, un vehicul special de investiţii (SPV), deţinut de Vadim Osipov, a finalizat în martie acordul de cumpărare al celui mai mare activ de producţie din Rusia al Ikea - fabrica din Novgorod - la mai mult de la un an de când Ikea a oprit activităţile de vânzare cu amănuntul şi de producţie pe piaţa rusă. Osipov este director general şi co-proprietar al Slotex, un producător intern de vârf de produse laminate şi blaturi de bucătărie.
"Tranzacţia nu implică nicio opţiune de răscumpărare. Vrem să dezvoltăm această achiziţie ca un investitor strategic pe termen lung", a declarat Osipov, precizând că nu poate da publicităţii condiţiile financiare ale acordului.
Şi numele fabricii, IKEA Industry Novgorod, va fi modificat în opt luni de la finalizarea acordului, arată sursa.
Osipov a dat asigurări că activitatea fabricii va fi pe deplin reluată în trei-şase luni, o parte din producţie urmând să înceapă în mai. El a anunţat că investiţiile în această unitate se vor ridica la 2-3 miliarde de ruble (25,3 - 37,9 milioane de dolari) în următorii doi-trei ani.
Multe companii occidentale, de la producători de energie şi până la lanţuri de magazine de îmbrăcăminte, au plecat din Rusia, după ce, în februarie 2022, Moscova a decis să trimită zeci de mii de militari în Ucraina, în cadrul a ceea ce a denumit drept "o operaţiune militară specială".
Grupul suedez şi-a închis magazinele din Rusia în luna martie şi ulterior a informat că îşi va vinde fabricile, va închide birourile şi îşi va reduce efectivele de 15.000 de angajaţi din Rusia. Ulterior, IKEA a reluat, pentru o scurtă perioadă, vânzările online în Rusia pentru o lichidare de stocuri.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 00:40)
Cat de complicat este sa copiezi un mobilier IKEA? Nici macar nu te mai poti plange ca ti se fura designul. Nu ai cui sa te mai plangi. Iar lemnul era oricum luat din Rusia. Deci win-win pentru Rusia. IKEA, mars acasa in Suedia.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 10:05)
Sa-l copiezi nu e greu, sa pastrezi standardele si calitatea e mai complicat dar rusii oricum au avut lemnul si l-au vandut la chinezi asa ca se mai gandesc sa mai faca ceva defrisari in Ukraina sa aiba lemn de foc si busteni despicati pe post de mobilier.