ILIE BOLOJAN: "Un primar independent are puţine şanse de reuşită"

G.B
Politică / 29 noiembrie 2021

Ilie Bolojan

Ilie Bolojan

Şansele de a reuşi ca primar independent sunt mici comparativ cu cele pe care le-ai avea dacă ai un partid în spate şi o susţinere puternică în Consiliul Municipal. În plus, ai posibilitatea de a te inspira din experienţa unor edili din familia europeană din care faci parte, a spus Ilie Bolojan, care a povestit cum l-a ajutat apartenenţa la PNL în activitatea sa de fost primar al Oradei, potrivit Digi24.

"Ca primar, nu poţi să performezi fără să ai un sprijin în Consiliul Local. Prin urmare, dacă ai fi un primar independent, nu poţi să faci un transfer între voturile tale şi voturile la Consiliu, de aceea a candida pe lista unui partid şi cu o echipă în spate care să-ţi valideze şi să-ţi voteze ideile în Consiliu este foarte important. Faptul că am avut echipe puternice de consilieri municipali şi judeţeni în spate, ale PNL, m-a ajutat să am o echipă, o majoritate, care a susţinut proiectele pe care le-am avut", a declarat ieri Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţan Bihor la Digi24.

"Avantajul de a fi într-un partid este şi acela al relaţionării, pentru că ai posibilitatea de a vedea ce fac alţi colegi - din partidul tău, dar şi de la alte partide, nu e nicio ruşine să întrebi -, de a vedea ce fac colegii de la Partidul Popular European. Unul din lucrurile importante pe care le-am făcut în aceşti ani este acela de a profesionaliza administraţia inclusiv prin identificarea modelelor de bună practică din Europa, prin preluarea acestora şi prin aplicarea lor la realităţile noastre, pentru că nu se putea aplica totul pe nemestecate. Deci, în felul acesta, prin contactele cu PPE, de exemplu, socialiştii - cu Partidul Socialist şi ceilalţi fiecare cu relaţiile lor, poţi să preiei modele de bună practică, anumite mecanisme care dau rezultate. Sistemul de parcări din Oradea, de exemplu, este preluat din Austria, mecanismele termoficării sunt preluate din oraşul Augsburg din Germania", a arătat Ilie Bolojan.

El mai spune că pentru a reuşi modernizarea unui oraş în România este nevoie de mai multe mandate consecutive. "În dezvoltare, în schimbarea stării unei comunităţi, nu poţi să faci aceste lucruri într-un an, doi, îţi trebuie ani de zile de constanţă, îţi trebuie, deci, mandate - nu neapărat aceeaşi persoană să ocupe mandatul, dar trebuie să existe o gândire coerentă, care să continue. Cu cât ai stabilitate în guvernare, cu cât măsurile guvernării respective sunt mai curajoase şi mai corecte pentru cetăţeni, cu atât viitorul sună mai bine într-un termen mai scurt", a punctat Ilie Bolojan.

Fostul edil al Oradei a fost întrebat cum vede problema cea mai stringentă cu care se confruntă acum bucureştenii - lipsa căldurii şi a apei calde - şi cum ar fi procedat dacă ar fi trebuit să dea orădenilor vestea că este o situaţie de durată, fără o rezolvare miraculoasă.

"Oraşele României au fost proiectate pe sistem de termoficare centralizată în perioada comunistă, când aveam ingineri serioşi în materie de termoficare, dar aceste reţele s-au dovedit după 20-30 de ani că nu sunt funcţionale, pentru că industria pe care îşi bazau rentabilitatea nu mai exista. Centralele deveniseră energofage şi în mai mult de jumătate din marile oraşe din România a început debranşarea şi oamenii au trecut de la centralele mari la centralele de apartament.

Acum, orice s-ar spune în Europa, sistemele centralizate sunt cele mai puţin poluante, pentru că producând energie, în cogenerare produc atât energie electrică, cât şi apă caldă, nu doar încălzesc apartamentele ca orice centrală care ar face acest lucru. Raţional ar fi, pe linia eficienţei energetice şi a reducerii poluării, să consolidăm sistemele centralizate de termoficare. Asta nu înseamnă că cei care au trecut la centralele de apartament nu se vor încălzi în continuare cu gaz", a explicat Ilie Bolojan.

"Problema pe care o avem în multe oraşe este că primăriile nu au atacat lucrurile care dor, dar care nu se văd. Spitalele nu se văd cât timp funcţionează. Când începi să ai nişte explozii, nişte incendii într-un spital, atunci se vede ce ai făcut în ultimii 10-15 ani. La termoficare, cât timp apa caldă funcţionează, n-o bagi în seamă, dar în momentul în care ai o temperatură afară de minus 10 grade şi se distruge o magistrală într-un cartier, rămân cvartale întregi de blocuri fără apă caldă şi căldură, atunci, sigur, mama primarului nu este lăudată, ci e înjurată destul de serios, şi el şi toţi cei responsabili", a menţionat Ilie Bolojan.

Din punctul său de vedere, trebuie ieşit dintr-o zonă de confort decizional - şi aici nu există soluţii magice, ci există soluţii care înseamnă ani de zile de muncă şi de perseverenţă. "Asta înseamnă câteva lucruri. În primul rând, trebuie aduse preţurile pe care le plăteşte populaţia la preţuri cât mai apropiate de preţurile de producţie şi de distribuţie, iar subvenţia economisită trebuie luată din zona de social şi dusă în investiţii în dezvoltare în reţea. Dacă ţii foarte mulţi bani în social, să ştiţi că socialul actual nu rezolvă socialul viitor. Dacă nu duci banii din termoficare să repari conductele, să le înlocuieşti, să modernizezi centrala termică, vei ajunge într-un timp de 5 ani, 3 ani, 2 ani - depinde de ce iarnă este şi cât de degradate sunt conductele - la spargeri în cascadă, la pierderi enorme şi vei ajunge pur şi simplu la un crah, la o cădere într-o iarnă, ceea ce va genera o criză socială enormă. Oraşele mari, care n-au făcut nimic în acest sens, sunt predispuse la aşa ceva", a avertizat fostul edil.

"Prin urmare, ceea ce am făcut eu a fost să iau nişte măsuri dureroase câţiva ani de zile, pentru care mi-am încasat suficiente înjurături, ca să aducem preţurile cât mai aproape de preţurile de piaţă, iar subvenţiile care n-ai mai fost date să fie duse cofinanţare pentru înocuirea centralei. La Oradea avem o centrală nouă aeroderivată, cu rentabilitate foarte mare, preţul de producţie cred că este cel mai mic din România. Aceste procese într-un mare oraş înseamnă ani de zile, 5 ani, 10 ani. Dacă le spunem oamenilor că dacă ne votează pe noi, de mâine va fi lapte şi miere, îi minţim. Din motive de competiţie politică, le spunem oamenilor ce vor să audă, dar este foarte riscant când ai şanse să câştigi. Autoritatea şi credibilitatea nu sunt o problemă electorală, ci înseamnă capacitatea de a executa, de a livra. Pe un om fără autoritate, fără respect, nu-l mai ascultă nimeni, de aceea e bine să nu-ţi pierzi autoritatea", a subliniat Ilie Bolojan.

În ceea ce priveşte parcarea, o altă problemă ce pare fără soluţie în Bucureşti, Ilie Bolojan spune că şi aici trebuie ieşit dintr-o zonă de populism. "Nu există parcări gratuite! Dacă te duci lângă o instituţie publică şi parcarea este gratuită, toţi cei care lucrează la instituţia respectivă vor ocupa dimineaţa, de la 7:30 - 8:00, locurile de parcare şi când vin cetăţenii să-şi rezolve problemele la instituţia publică respectivă, n-au unde parca! Se învârt, caută, înnebunesc. În loc ca instituţia să existe pentru oameni!", a arătat fostul edil.

El a explicat că sistemul de parcare din Oradea este copiat după unul din Austria - jumătate de oră nu plăteşti nimic, vii, ţi-ai rezolvat problema, ai plecat, laşi locul. În condiţiile în care stai mai mult, plăteşti tot mai mult, în creştere, în aşa fel încât să nu fii stimulat să-ţi uiţi maşina acolo. Acel loc de parcare liber este un serviciu pe care o primărie trebuie să-l ofere cetăţenilor, dar pentru asta trebuie plătit.

"Ideea asta, de gratuităţi - la termoficare, la transportul în comun, la parcări - e un furt al căciulii noastre, pentru că în fapt, gândiţi-vă că noi dăm nişte subvenţii enorme la aceste sisteme, care, de fapt, sunt tot lucruri pe care cetăţenii nu le văd. În condiţiile în care ai câteva sute de milioane de euro subveniţie, de exemplu, la termoficare, ştiţi ce înseamnă asta într-un oraş? Înseamnă un pasaj suprateran de 4 benzi, înseamnă 7 milioane de euro, poate 10 milioane de euro acum, cu preţurile acestea mărite. Dacă ai 200 de milioane subvenţie la termoficare înseamnă în fiecare an 20 de intersecţii care nu sunt descongestionate", a exemplificat Ilie Bolojan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb