Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam - penalii din pădure

OVIDIU VRÂNCEANU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 16 octombrie 2014

Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam - penalii din pădure

În total, suprafaţa retrocedată ilegal ajunge la de nouă ori aria municipiului Braşov

----------

Actualizare 12:56 Procurorii cer arestarea a 6 persoane în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri

Procurorii DNA cer instanţei supreme arestarea preventivă a şase persoane vizate în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri şi terenuri agricole, între care cei doi judecători de la Tribunalul Covasna şi beneficiarul a peste 43.000 de hectare de teren forestier, potrivit unui comunicat emis de DNA.

Astfel, sunt propuşi pentru arestare preventivă Sorin Ion Iacob, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Jănică Poenaru şi judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna.

Cei doi judecători sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, după ce au făcut parte dintr-un complet al Tribunalului Covasna care a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 43.000 de hectare de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Romsilva, potrivit anchetatorilor.

Sorin Ion Iacob este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, iar Dan Costin Bengescu, pentru trafic de influenţă, dare de mită şi constituire a unui grup infracţional organizat.

Acuzaţiile aduse lui Iosif Kadas sunt de constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, iar în cazul lui Jănică Poenaru, de aderare la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă.

Iacob, Bengescu, Kadas şi Poenaru au fost reţinuţi după audierile făcute marţi la DNA Braşov.

În acelaşi dosar este urmărit penal şi Paltin Gheorghe Sturdza, care îşi atribuie calitatea de moştenitor al "Domeniilor Ghica" şi este beneficiarul celor peste 43.000 de hectare, acesta fiind suspectat de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă.

De asemenea, sunt urmăriţi penal Aurel Olari, suspectat de aderarea la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, Ioan Gheorghe Varga, suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, Andrei Poteacă, pe care anchetatorii îl suspectează de aderarea la un grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, şi Alina Carmen Ciocoiu, suspectată de complicitate la cumpărare de influenţă.

----------

Actualizare 08:00 Prinţul Paul şi prinţesa Lia au ieşit de la DNA Braşov după o oră şi jumătate

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au ieşit de la DNA Braşov, unde au fost audiaţi în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri, după o oră şi jumătate, fără să facă declaraţii presei, potrivit surselor din presă.

Cei doi, care au ajuns la sediul DNA Braşov, ieri, în jurul orei 22:30, au ieşit la ora 24:00. Ei nu au făcut declaraţii jurnaliştilor.

Prinţul Paul şi prinţesa Lia au ajuns la Braşov cu două maşini private din care au fost scoşi doi saci cu documente, care au fost duşi în sediul DNA.

Prinţesa Lia a declarat jurnaliştilor, la intrarea în sediul DNA Braşov, că "este responsabilitatea fiecărui cetăţean român să fie util" şi că este normal să coopereze.

---------

DNA Braşov i-a audiat, ieri, pe liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta, pe Viorel Hrebenciuc, "eminenţa cenuşie" a social-democraţilor, precum şi pe deputatul social-democrat braşovean Ioan Adam, aceştia fiind urmăriţi penal într-o cauză care vizează infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie care au legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier şi 100 de hectare de teren agricol, arată DNA, într-un comunicat de presă. Printre localităţile în care s-ar fi făcut retrocedările ilegale de terenuri sunt Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Doftana, au precizat sursele judiciare.

Conform aceloraşi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare (de nouă ori suprafaţa municipiului Braşov, de exemplu - n. red) de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate până în prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instanţelor. Numai pentru retrocedările ilegale din judeţul Bacău s-a calculat un prejudiciu de aproape 304 milioane de euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Ioan Adam este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă

De altfel, ieri dimineaţă procurorii DNA au descins la 25 de adrese din judeţele Braşov, Bacău şi Covasna, dar şi din Bucureşti, unde au făcut cinci percheziţii la instituţii publice de interes local, una la un birou de avocatură şi restul la sediile unor firme şi la domiciliile unor persoane.

Ilie Sârbu, care ajunsese la DNA Braşov în jurul orei 10.45, fiind însoţit de un avocat, a ieşit la ora 11.30. Înainte de a se urca în maşină, Ilie Sârbu le-a spus jurnaliştilor că nu are de făcut nicio declaraţie, iar când a fost întrebat dacă a fost audiat, acesta a răspuns negativ, după care a închis uşa maşinii. Sârbu este cercetat penal pentru folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat

Hrebenciuc a fost adus la DNA Braşov în jurul orei 12.00. El a coborât dintr-o maşină a Jandarmeriei şi a intrat în sediul DNA însoţit de jandarmi. El le-a spus jurnaliştilor că nu ştie în ce calitate a fost chemat la DNA, fără a face alte declaraţii. Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

De asemenea, în dosar mai este urmărit penal şi Adam Crăciunescu, directorul general al RNP Romsilva, pentru infracţiunile de abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat

Deputatul Ioan Adam, un apropiat al ministrului Economiei, Constantin Niţă, a ieşit din sediul DNA în jurul orei 10.30, fiind însoţit de un apărător. Deputatul le-a spus jurnaliştilor: "Staţi, dom'le, liniştiţi, nu vă grăbiţi cu acuzaţiile! Este o discuţie preliminară. Aveţi răbdare! Stau la dispoziţia DNA-ului pentru orice, că nu e nimic de ascuns. Nu s-au făcut percheziţii la mine la birou sau acasă. De ce să facă? Aveţi răbdare să se deruleze, deocamdată nici vorbă să fiu acuzat, haideţi să se cristalizeze ceva".. Avocatul acestuia a afirmat că Ioan Adam a fost chemat la DNA pentru "probleme profesionale confidenţiale", el nedorind să ofere detalii.

CSM a aprobat arestarea judecătorilor încă de luni

În dosar este anchetată şi soţia acestuia, Roxana Adam, aceasta fiind arestată la domiciliu. De altfel, familia Adam nu a fost luată prin surprindere, având în vedere că Secţia pentru judecători a CSM a avizat efectuarea percheziţiilor, precum şi arestarea magistraţilor în şedinţa din 13 octombrie 2014.

"În şedinţa din data de 13 octombrie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat arestarea preventiva şi arestarea la domiciliu a magistraţilor Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Braşov, Ordog Lorand Andras şi Uţa Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna. Totodată, Secţia a încuviinţat efectuarea percheziţiei la locul de muncă al doamnei Adam Roxana Anca, judecător în cadrul Tribunalului Brasov, precum şi efectuarea percheziţiei domiciliare şi la locul de muncă cu privire la domnii Ordog Lorand Andras şi Uţa Gabriel, judecători în cadrul Tribunalului Covasna. (...) Solicitarea a fost prezentată Secţiei pentru judecători a Consiliului de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov", arată o adresă a CSM.

Roxana Adam este judecător la Tribunalul Braşov din anul 2006, fiind preşedinta Secţiei comerciale şi de contencios administrativ. Anterior, în perioada 1999-2006, Roxana Adam a fost judecător la Judecătoria Braşov.

Prinţul Paul, anchetat în dosar

Prinţul Paul şi prinţesa Lia ar urma să fie audiaţi şi ei la DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. Surse judiciare au declarat că vila acestora din Capitală a fost percheziţionată miercuri dimineaţă, iar Prinţul Paul şi prinţesa Lia vor fi duşi la DNA Braşov pentru a fi audiaţi.

Potrivit surselor citate, Paul Philippe şi Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, şi pretinzând că sunt moştenitorii bunurilor deţinute de Casa Regală a României, "au cumpărat influenţă de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi că va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la funcţionari cu atribuţii în reconstituirea dreptului de proprietate pentru obţinerea mai multor terenuri şi clădiri.

Aceştia ar fi urmărit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din oraşul Broşteni, judeţul Suceava. În acest sens, ar fi fost făcute demersuri şi s-ar fi încercat "să se capaciteze Comisia locală de fond funciar Broşteni să se pronunţe favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

43.000 de hectare de pădure retrocedate nepotului Mariei Mavrocordat

Peste 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare, se arată în documente ale anchetatorilor din dosarul cercetat de procurorii DNA Braşov.

Procurorii anticorupţie detaliază, în documente din dosarul retrocedărilor, cazul unor suprafeţe de teren - foste moşii deţinute în 1913 de Nicolae D. Ghica. Acesta avea atunci în proprietate patru moşii: Comăneşti, Palanca, Brătuleşti şi Agăş. După decesul său, moşiile au revenit celor patru copii ai săi, care au fost deposedaţi de acestea în 1945. "Calitatea de proprietar deposedat de pădure au avut-o exclusiv cei patru copii ai lui Nicolae D. Ghica (Dimitrie, Eugen, Iveta şi Neculai). În niciunul dintre dosarele civile ce au urmat nu se găseşte măcar un singur act de natură să contrazică afirmaţia de mai sus, din care să reiasă că Maria Mavrocordat ar fi fost proprietar de teren forestier în anul 1945", se menţionează în documentele citate.

Cu toate astea, în 2005, Elie Vlad Sturdza, nepotul Mariei Mavrocordat, a introdus o cerere la Comisia Judeţeană de Fond Funciar Bacău, prin care, în calitate de moştenitor acceptat tacit al defuncţilor Maria Mavrocordat (bunică), Dimitrie N. Ghica (străbunic) şi Nicolae D. Ghica (faţă de care ar fi strănepot de soră), a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de aproximativ 30.000 ha de teren forestier situat în judeţul Bacău, care includea şi moşiile lui Nicolae D. Ghica.

Solicitarea a fost respinsă, însă Elie Vlad Sturdza nu a renunţat. Un an mai târziu, prin mandatarul Gheorghe Paltin Sturdza, descendent şi moştenitor al său, a contestat decizia comisiei şi "a formulat cerere de reconstituire în natură a terenurilor forestiere preluate de stat în mod abuziv de la autorul său Nicolae D. Ghica, decedat în anul 1921, care a devenit proprietarul domeniilor forestiere" respective, după cum arată anchetatorii, în aceleaşi documente. Elia Vlad Sturdza nu a avut succes nici de această dată, astfel că, la 15 iunie 2006, a făcut plângere la Judecătoria Oneşti, prin avocatul Ioan Adam (deputat PSD), cerând, în plus faţă de cele 30.000 ha solicitate anterior, 11.620 ha din comuna băcăuană Dofteana.

Instanţa a respins cererea lui Sturdza, motivând că aceasta nu este susţinută cu niciun act. Procesul a continuat cu un recurs la Tribunalul Bacău, tot fără succes pentru Elie Vlad Sturdza. În aprilie 2009, Elie Vlad Sturdza a formulat o cerere de revizuire la Judecătoria Sfântu Gheorghe, care a fost, şi ea, respinsă. A urmat un nou recurs, la care, în iunie 2010, judecătorii Gabriel Uţă, Lorand Ordog şi Lidia Moldovanu de la Tribunalul Covasna, a decis rejudecarea cauzei. Judecătoria Sfântu Gheorghe a respins, din nou, acţiunea lui Sturdza, acesta a făcut o nouă cerere de reviziuire, care a fost admisă, la Tribunalul Covasna, de un complet format din Lorand Ordog, Gabriel Uţă şí Maria Velican.

Potrivit documentelor din dosarul retrocedărilor, magistraţii au dispus atunci "admiterea recursului şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 ha teren forestier şi 50 ha de teren agricol, inclusiv pentru pădurile Dofteana şi Beleghet, deşi la judecarea revizuirii în fond, Sturdza ceruse numai 23.000 ha", renunţând la Dofteana şi Beleghet.

Ulterior, Direcţia Silvică Bacău a formulat o cerere de revizuire a deciziei Tribunalui Covasna, moment în care, potrivit unor documente ale anchetatorilor anticorupţie, Gheorghe Sturdza Paltin, prin intermediul lui Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc şi Dan Costin Bengescu, a căutat, a insistat "să-i determine pe reprezentanţii Romsilva să nu mai facă apărări, pentru ca eliberarea titlului de proprietate să fie cât mai rapidă pentru cele 43.227 ha de teren forestier, sau să renunţe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile".

Cine este Ioan Adam?

Ioan Adam a absolvit Facultatea de Drept - Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca în anul 1982. În perioada 1983 - 1994, el a fost judecător la Judecătoria Braşov, între 1990 şi 1994 a fost preşedinte al Judecătoriei Braşov, iar între 1994 - 1995 a fost judecător la Tribunalul Braşov.

Din 1995, el este avocat în Baroul Braşov, fondator al S.C.P.A. Adam şi Rusu - Braşov. De asemenea, din anul 2002 Ioan Adam este profesor universitar doctor la Universitatea Transilvania din Braşov.

Ioan Adam este membru PSD din anul 2000, iar din 2003 este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a partidului. În anul 2009, el a fost membru al Consiliului de Supraveghere - Fondul Proprietatea.

În perioada 2007-2008, Ioan Adam a fost deputat supleant PSD. În 2012, el a fost ales deputat în colegiul uninominal nr. 6 Braşov, fiind membru al Comisiei Juridice. Deputatul PSD este căsătorit cu judecătoarea Roxana Adam şi au un fiu avocat.

10 case, nouă terenuri - averea lui Adam

Deputatul PSD Ioan Adam, acuzat că este iniţiatorul şi strategul grupului care se ocupa cu retrocedările ilegale, are 9 terenuri, 10 case şi milioane de lei în conturi.

Ioan Adam are 5 terenuri în Braşov, toate cumpărate, altul la Poiana Braşov, unul la Săcele, altul la Fundata şi un teren agricol, singurul moştenit, la Poiana Mărului. La capitolul case, deputatul PSD stă cel mai bine - are 4 case, din care una de vacanţă şi 6 apartamente, unul dintre acestea, de 250 de metri pătraţi, fiind spaţiul biroului de avocatură.

Nu mai puţin de 10 depozite în lei şi în euro, fonduri de investiţii şi obligaţiuni, are deputatul PSD împreună cu soţia, judecătorul Anca Roxana Adam. Deputatul Adam nu are maşini în proprietate, nici bijuterii sau obiecte de artă, dar şi-a împrumutat o societate cu 38% din aproape jumătate de milion de euro.

Familia are, conform declaraţiei de avere postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, peste un milion de lei anual venituri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam - penalii din pădure

    ...si penibilii din politica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb