ILIE ŞERBĂNESCU: "Avem o structură economică ce nu poate genera creşterea PIB"

ADRIANA RĂDUŢĂ
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 august 2014

"Avem o structură economică ce nu poate genera creşterea PIB"

Modul în care este construită economia noastră, respectiv din capital majoritar străin care subzistă în România, nu va permite niciodată obţinerea unei creşteri economice, este de părere analistul economic Ilie Şerbănescu.

Domnia sa consideră că "trebuie să decolonizăm economia, în caz contrar toţi banii produşi la noi pleacă în alte ţări".

Toate punctele noastre strategice sunt în mâna capitalului străin, susţine analistul, care ne-a spus că, dacă resursele, distribuitorii de energie şi băncile nu vor fi din nou ale noastre, "tot circuitul banilor va fi la străini".

Ilie Şerbănescu ne-a declarat: "Şi până acum creşterea economică era imposibil de obţinut în România. Acest lucru poate fi observat doar dacă ne uităm la cifrele INS legate de aşa zisa creştere de anul trecut şi la alţi indicatori raportaţi tot de INS. Nu văd cum am fi putut avea creştere de 3,5% în 2013 în condiţiile în care investiţiile private şi cele publice au scăzut cu 9%, toate consumurile primare de energie (electricitate, gaze, carburanţi) au scăzut pe linie, cererea internă a stagnat, iar pe rolul Instanţei sunt aproape 150.000 de insolvenţe, care totalizează o cifră de afaceri de 15-20 miliarde euro. Nu iese din punct de vedere matematic".

Mediul de afaceri îşi continuă activitatea fără a renunţa la investiţii

Mediul de afaceri îşi continuă activitatea fără a renunţa la investiţii şi la contracte, chiar dacă economia şi-a încetinit creşterea, ne-a spus analistul economic Ionel Blănculescu.

Domnia sa ne-a precizat: "Normal că investitorii au fost afectaţi de anumite evenimente, cum ar fi introducerea accizei suplimentare la carburanţi sau de taxa pe construcţii speciale, dar ei nu şi-au stopat activitatea, ci dimpotrivă".

Potrivit lui Ionel Blănculescu, în urma aprobării măsurii de scutire a profitului reinvestit, unele companii şi-au repus pe tapet proiecte de investiţii abandonate cu mai mulţi ani în urmă: "În multe state există o tendinţă - este un fel de lege nescrisă - potrivit căreia, la o unitate de măsură monetară acordată de stat investitorilor, aceştia din urmă răspund activ cu 4-8 unităţi monetare".

Analistul ne-a mai spus că, până în prezent, chinezii nu au făcut investiţii importante la noi pentru că nu au primit garanţii de la statul român.

Managerii nu intenţionează să facă angajări aproape în niciun sector economic

Potrivit opiniilor exprimate în luna august de managerii societăţilor comerciale, pentru perioada august-octombrie 2014, în raport cu cele trei luni anterioare, se conturează o tendinţă de creştere moderată a activităţii în sectoarele de comerţ cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi în construcţii.

În majoritatea domeniilor, este estimată o stagnare în rândurile angajaţilor.

Referitor la acest aspect, Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), ne-a spus, recent, că managerii nu mai au curajul să angajeze personal: "Dincolo de activitatea din economie, numărul locurilor de muncă nu creşte, ceea ce înseamnă că investitorii nu mai au curajul să facă angajări".

În cadrul anchetei de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS) în luna august, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei, a preţurilor produselor industriale, precum şi a numărului de salariaţi.

În acelaşi timp, în comerţul cu amănuntul, va fi înregistrată o tendinţă de creştere moderată a activităţii economice şi a volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale. Angajatorii prognozează, de asemenea, o creştere moderată a numărului de salariaţi şi a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Pe piaţa serviciilor, cererea va cunoaşte o creştere moderată, în timp ce numărul de salariaţi şi preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor se vor menţine relativ stabile.

O evoluţie relativ stabilă este preconizată şi pentru volumul producţiei din activitatea de construcţii, aceeaşi evoluţie urmând să o aibă şi stocul de contracte şi comenzi, dar şi preţurile lucrărilor de construcţii.

În luna iulie au fost eliberate 3.807 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu 0,4% faţă de luna iunie şi cu 7,5% faţă de iulie 2013, anunţă INS.

În perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2014, au fost eliberate 21.556 de autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 0,2% faţă de perioada similară din 2013.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Are dreptate Dl.Serbanescu!

    Dl. (asa zis profesor) Serbanescu a uitat ce spune cu ceva ani in urma. Nu stiu daca aceasta s-a intamplat din cauza schimbarii opiniei sau din alte motive (poate varsta). Citesc uzual cele scrise de domnia sa inca de pe vremea cand scria la Lumea si ii cunosc foarte bine evolutia ideilor (inclusiv ce a promovat ca ministru). Nu zic ca nu are dreptate acum, dar in timp a cerut vehement altceva (instrainarea - privatizarea deoarece statul este un prost manager). Cand oare face afirmatii ca specialist/analist economic de buna credinta? Imi pare rau, dar asta este realitatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb