Iliescu îşi face partid!

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Politică / 18 mai 2005

Apropiaţii liderului spiritual al PSD pritocesc, la o pizza, statutul noului partid care se va desprinde din PSD l Iliescu nu vrea nici o funcţie în noua formaţiune politică

Ioan Mircea Paşcu şi Sorin Oprescu - în cărţi pentru şefia noului partid

Ioan Mircea Paşcu, singurul PSD-ist primit ieri de Iliescu la spital

Istoria pare să se repete pentru Ion Iliescu. Ca la 45 de ani, din nou tînăr, liderul PSD este iarăşi disident în propriul partid, încercînd o lovitură internă, care să-l propulseze din nou la masa puterii. Surse din PSD susţin că după congresul din aprilie mai mulţi apropiaţi ai lui Ion Iliescu se întîlnesc regulat într-un restaurant cu specific italian de pe strada Emines-cu - "Trattoria Roma", unde pun la cale constituirea unui nou proiect politic. Numai că, după cum susţin sursele citate, Ion Iliescu va refuza orice funcţie în noul partid, chiar şi pe cea de preşedinte de onoare, încercînd astfel să demonstreze că nu pleacă din partidul pe care l-a fondat pentru vreo funcţie. În aceste condiţii, cele mai mari şanse pentru preşedinţia viitorului partid le au Ion Mircea Paşcu, fostul ministru al apărării, şi Sorin Oprescu.

Coincidenţă, Ioan Mircea Paş-cu a fost ieri dimineaţă primul politician primit de Ion Iliescu la spital, în condiţiile în care de alţi colegi fostul şef al statului nici nu a vrut să audă, res-pingîndu-le pînă şi apelurile telefonice. Ioan Mircea Paşcu neagă existenţa unui nou pro-iect politic, infirmînd discuţiile purtate pe marginea statului. Argumentul său este că, după Consiliul Naţional de Conducere al PSD de săptămîna trecută a plecat din Bucureşti, la Sîmbra Oilor, astfel că nu ar fi avut cum să fie în acelaşi timp prin restaurante ca să pritocească vreun statut. Ioan Mircea Paş-cu îşi subminează, însă, singur declaraţia, precizîndu-ne ca un alt argument că, de cînd s-a întors în Bucureşti, n-a avut timp nici măcar ca să-l viziteze pe Ion Iliescu la spital.

Numai că, la cîteva minute după aceea, Sorin Oprescu, ne-a confirmat că Ioan Mircea Paşcu a fost primul politician care l-a vizitat ieri dimineaţă pe Ion Iliescu. "El a fost singurul care mi-a înşelat vigilenţa şi a intrat la domnul Iliescu", spune glumind Sorin Oprescu, fără să ştie că prietenul său tocmai ni se plînsese înainte că n-a avut răgazul necesar să-şi viziteze fostul şef la spital. Un alt nume vehiculat în ultima perioadă că ar vizita restaurantul "Trattoria Roma" este cel a Rodicăi Stănoiu, fostul şef al adminis-traţiei prezidenţiale. Doamna Stănoiu nu a putut fi contactată ieri, însă unul dintre aghiotanţii domniei sale ne-a confirmat că ar fi condus-o recent pe doamna senator la restaurantul respectiv.

Semnalul despărţirii lui Ion Iliescu de PSD a fost dat săptămîna trecută de Ioan Talpeş, şi el un colaborator apropiat al lui Ion Iliescu, care după ce a anunţat că va demisiona din toate funcţiile din partid a lăsat să se înţeleagă că va fi creat un nou proiect politic.

Sorin Oprescu neagă proiectul noului partid, dar spune că este posibil ca între Ioan Talpeş şi Ioan Mircea Paşcu să existe astfel de discuţii, pentru că sînt prieteni vechi şi se întîlnesc des-tul de des. Chiar în timpul Consiliului PSD de vinerea trecută, Ion Iliescu şi-a adus aminte de vremurile de acum 30 şi ceva de ani: "Am trăit o experienţă în 1971 cînd am fost expulzat din conducerea de atunci, şi trimis spre reeducare la Timişoara. Mulţi din cei care mi-au arătat prietenie căutau să nu se afişeze cu mine, mă ocoleau. Se fereau să nu cumva să se afle, să se vadă, să se ştie că vor avea contact cu mine. Mi-aş dori în condiţii de democraţie şi de exprimare liberă a gîndurilor să nu repetăm această istorie tristă din anii totalitarismului". Speranţa lui Ion Iliescu este că mulţi dintre colegii săi de partid nu-i vor întoarce acum, din nou, spatele. Şi, mai mult, unii dintre ei să îl urmeze în noua formaţiune politică.

Singurele societăţi găsite de noi la adresa din Bucureşti care au ca activitate administrarea de restaurante sînt "Naturvita" şi "MEC & Asociaţii", controlate de un om de afaceri german - Hempel Robert, un întreprinzător italian- Alessandro Laudani, alături de patru cetăţeni români.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb