IMEDIAT CE GIGI DRAGOMIR A FOST REPUS ÎN FUNCŢIA DE PREŞEDINTE, ANRM a lansat o consultare publică asupra calculului preţului de referinţă pentru gaze

A.A
Companii / 24 ianuarie 2018

ANRM a lansat o consultare publică asupra calculului preţului de referinţă pentru gaze

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a lansat, pe 19 ianuarie, o consultare publică asupra unui ordin de stabilire a formulei de calcul pentru preţul de referinţă la gaze, luat în calcul la plata redevenţelor. Măsura a fost luată imediat ce Gigi Dragomir a fost repus în funcţia de preşedinte ANRM, de către premierul interimar Mihai Fifor, după ce fusese demis de Mihai Tudose, la finalul anului trecut.

Ordinul pus acum în dezbatere prevede ca preţul de referinţă la gaze să fie stabilit în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hubul de la CEGH Viena şi este acelaşi emis de ANRM, în decembrie, dar blocat la Guvern.

Senatorul liberal Daniel Zamfir a acuzat public că fostul premier Mihai Tudose l-a demis pe preşedintele ANRM Gigi Dragomir din cauza ordinului 525 din 22 decembrie, emis de ANRM, care privea schimbarea metodei de calcul al redevenţei pentru gazele naturale, astfel încât preţul de referinţă al gazelor naturale (adică preţul minim admis la tranzacţiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenţei) urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piaţă. Ordinul nu a mai apărut niciodată în Monitorul Oficial.

Domnul Zamfir arătase că, în prezent, preţul de referinţă pentru calculul redevenţei la gaze este de 45,71 lei/MWh, fiind neactualizat din 2008, în condiţiile în care, în piaţă producătorii vând gazul cu 89 de lei/MWh.

În replică, Harald Kraft, preşedintele Asociaţiei Române a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră (ROPEPCA), a ţinut să precizeze că producătorii plătesc redevenţa la gaze, totdeauna la preţul de piaţă, şi consideră că "este exclus un abuz", în cazul vânzărilor de gaze intra-grup.

"Nu avem neapărat nevoie de niciun preţ de referinţă pentru calculul redevenţelor pentru gaze naturale", consideră acesta, având în vedere că redevenţa se plăteşte la preţul de vânzare.

Prin Ordinul 525, ANRM urmărea punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, care, încă din 2010, a stabilit că, prin neactualizarea preţului de referinţă (de la 495 lei/1000 mc, în 2008), statul a fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei. Decizia Curţii a fost confirmată de Curtea de Apel, în 2012, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2015, prin decizie definitivă. Mai mult, în 2015, Curtea a constatat că ANRM nu îndeplinise încă dispunerea anterioară, ceea ce a condus la majorarea prejudiciului.

Domnul Kraft ne-a spus, într-un interviu recent, că formula luată în calcul de Curtea de Conturi era veche şi a fost suspendată, după anul 2000. Potrivit domniei sale, la vremea anchetei, preţurile erau reglementate şi producătorii plăteau redevenţa în funcţie de preţul dat de ANRE.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. CU 300 % ???

    Domnul Zamfir arătase că, în prezent, preţul de referinţă pentru calculul redevenţei la gaze este de 45,71 lei/MWh, fiind neactualizat din 2008, în condiţiile în care, în piaţă producătorii vând gazul cu 89 de lei/MWh. PRODUCATORII PLATESC REDEVENTA LA PRETUL DE LIVRARE DE 89 LEI/Mwh!!! nu la pretul de referinta! Atentie Bursa, ce a prezentat ROPEPCA. Zamfir e dus cu pluta pe Dunare.

    1. ......A la Romania..Nimeni nu incearca sa lamureasca aceasta situatie. A venit "a totstiutorul Zanfir " si a aruncat piatra in balta cu mana unui jurnalist de la Bursa iar NOI astia cititori de Bursa ne agitam si incercam sa vedem pana la urma ce este cu acest prag .

      Nu stiu daca EU m-am lamurit dar totusi dupa cum relateaza Kraft {si nu cred ca se afirma prin prostie} redeventa se plateste la pretul de vanzare (de piata}.. Sa zicem ca ridicam redeventa la pretul de 89 lei/MWh ( cu 95%}.respectiv la pretul de vanzare... Pai Guvernul tot nu incaseaza mai mult bani...deoarece dupa cate am inteles acest pret de referinta este un pret la care producatorul nu are voie sa vanda mai ieftin, Daca pretul de referinta se va ridica si mai sus...aceste costuri vor afecta producatori...care la randul lor vor mari pretul de gaze la vanzare...si in final consumatori vor avea de suferit. Pe de alta parte acest pret de referinta referindu-se la producatori interni....o sa ne trezim cu Gazprom care o sa faca oferta la un pret mai mic si atunci Romgaz si ...nu o sa mai aiba unde sa-si vanda gazul !!! si Guvernul nu pierde ?? deoarece EL este si actionar majoritar la Romgaz (parca 70 %} de unde mai "suge" dividente si impozit pe profit.....

       

      .....Apropo...referitor la titlul articolului...Consultare publica ????Ce consultare ??? Mai intai lamuriti tehnic..problema calcului pretului de referinta....si implicatiile lui in final ce se intampla pe piata si apoi cum sunt afectati consumatori...

    in urma măsurilor dispuse de Curtea de Conturi firmele trebuie sa plateasca incemind din 2010, romgaz, si petrom vor fi afectate, la romgaz este mai complicat ( statul actionar principal si nici un comunicat pe bursa daca profitul societati va fi afectat de decizia pe care anrm urmeaza sa o ia )

    1. UE recomandă nivelul redevențelor în condițiile în care doar statele periferice, Polonia și România, mai dețin resurse naturale. Redevențele trebuie majorate.

    2. Harald Kraft să menționeze în baza cărui act normativ face plata redevenței la prețul de tranzacționare. 

    Stimati domni - ar trebui lamurite declaratiile lui Harald Kraft care a afirmat ca redeventa se plateste la pretul actual realizat. daca citesti ordinul ANRM 21/2008 este evident ca pretul de referinta pentru calculul redeventei a fost inghetat la 495 lei/1000 mc. Deci, ori productatorii sunt tampiti si calculeaza la un pret dublu, ori acest domn nu stie ce zice, minte de ingheata apele sau stie ceva ce nimeni altul nu stie. Eu nu am cum sa ii cer sa explice dar voi ati putea sa o faceti, atat timp cat i-ati prezentat pozitia.

    M-am lamurit, Harald are dreptate. Exista norme tehnice ANRM care spun ca pretul la care se calculeaza redeventa este pretul actual DAR NU MAI MIC decat pretul de referinta care, intradevar, a fost inghetat la 495 lei/mmc. Deci pretul de referinta este un prag, cum este si acciza minima la tigari. Buun. Daca am privi lucrurile matematic, impactul nu ar fi major, preturile pe CEGH sunt cam la fel ca cele de la noi, un pic mai mari, dar nu semnificativ. Deci, matematic, impactul ar fi nesemnificativ. In practica insa, pretul de pe CEGH este un pret PZU si sunt absolut convins ca Gazprom vinde la un pret mai mic decat acel pret in acordurile comerciale. Tendinta naturala pe piata interna va fi de a alinia preturile la cele de pe HUB. Dar cum Gazprom va putea vinde mai ieftin inseamna ca va castiga piata interna, contribuind daca mai era cazul la dezechilibrul balantei comerciale, care si asa este mare. Intrebarea fireasca este: ce doreste de fapt guvernul: sa conserve cat mai mult rezervele interne prin incurajarea importului sau sa ofere piata interna catre Gazprom?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb