Este necesar ca Guvernul să suplimenteze programul IMM Invest, deoarece cele peste 40.000 de companii aplicante au solicitat mult mai mulţi bani decât plafonul maxim de 15 miliarde lei, a afirmat, ieri, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România(CNIPMMR), cu prilejul viedoconferinţei "VorbIMM despre IMM Invest".
Florin Jianu a arătat: "Este necesar să fie suplimentat acest program, dar vom vedea cu cât pe măsura înaintării lui, cernerii nevoilor şi după ce băncile vor aproba creditele respective. Există la nivel guvernamental disponibilitate pentru mărirea plafonului iniţial. Mesajul nostru este că banii trebuie să ajungă la cei careu într-adevăr nevoie şi mai puţin la cei care speculează un program favorabil în această perioadă".
Preşedintele CNIPMMR a arătat că nu se aştepta ca nivelul finanţărilor solicitate pentru investiţii prin programul IMM Invest să fie dublu faţă de cel solicitat pentru capitalul de lucru, dar statisticile arată că antreprenorii sunt interesaţi să îşi dezvolte afacerile şi nu doar să îşi menţină actuala activitate desfăşurată. Statisticile mai arată că 70% dintre firmele aplicante sunt microîntreprinderi, iar primele domenii de activitate din punct de vedere al numărului de cereri depuse pentru IMM Invest sunt transportul rutier, HORECA şi comerţul.
În cadrul aceleiaşi videoconferinţe, Sergiu Manea, directorul general al BCR a menţionat că obiectivul sistemului bancar este de a pune, cât mai rapid, în aplicare programul IMM Invest, de a crea transaparenţă cu privire la acest program şi cu privire la procesele şi procedurile derulate în cadrul acestuia.
Sergiu Manea a mai spus: "Este important să putem comunica cu statul român, cu agenţiile acestuia, printre care se numără şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, pentru a îmbunătăţi oricare tip de program. Trebuie să explicăm programul IMM Invest cât mai bine şi să nu ne oprim din comunicare. Va trebui să nu lăsăm niciunul dintre aplicanţi fără răspuns, chiar dacă el va fi negativ. Este foarte important să ştim care vor fi instrumentele complementare. Şi pentru că tot se discută despre faptul că două din zece IMM-uri sunt nebancabile, am un mesaj: mai multă datorie, în acest moment, pentru anumite companii, înseamnă mai mult rău şi nu mai mult bine".
Omer Tetik, directorul general al Băncii Transilvania, consideră că băncile trebuie să trateze programul IMM Invest cu optimism prudent şi speranţă. Domnia sa a precizat: "Cel mai mare gând în această perioadă este responsabilitatea. Trebuie să asigurăm funcţionarea programului, deoarece avem cerere. Dosarele să fie procesate, analizate cât mai repede şi cu responsabilitate, pentru că vorbim despre garanţii acordate din fonduri publice. Dacă IMM Invest va funcţiona, celelalte programe care vor urma vor funcţiona mai uşor şi mai bine".
Până în acest moment, peste 47.000 de IMM-uri au aplicat la programul lansat de Guvern, firme care totalizează peste 600.000 de locuri de muncă.
Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM, a arătat: "IMM Invest îmbină cele trei componente ale finanţării: un credit bancar, acordat de cele 22 de bănci participante, o garanţie - România este singurul stat membru UE care a obţinut prin schema de ajutor de stat ca maximul garanţiei să fie 90% din valoarea creditării - şi alocaţii financiare nerambursabile: dobânzi zero şi comisioane zero. Prin schemă ne-am propus să ajutăm 40.000 de IMM-uri, dar avem deja 47232 de cereri de la firmele mici şi mijlocii. Menţionez că, în afara acestor firme, am mai dialogat cu încă 30.000 de IMM-uri. Ne-am propus să ajutăm 550.000 locuri de muncă, iar de fapt ajutăm 613.000 locuri de muncă. Prin legea 346, Guvernul este mandatat să aloce pentru acest program 2% din Produsul Intern Brut; este prima dată în istoria României când se aprobă acest lucru. guv e mandatat sa aloce 2% din PIB, E prima data din istoria Rom cand se aproba acest lucru. Totodată este primul program care nu mai funcţionează după regula primul venit, primul servit".
Cu toate acestea, pentru funcţionarea în parametri optimi a programului IMM Invest este necesar ca băncile să se implice mai mult şi să devină mai active în activitatea de creditare.
Cristian Păun, preşedintele Consiliului de Administraţie al FNGCIMM a menţionat: "Băncile trebuie să devina mai active şi implicate în zona de business şi economie. (...) Ne bucurăm că au răspuns la program 22 de bănci din România şi avem solicitări chiar şi din partea unor instituţii financiare nebancare. Este concurenţă foarte mare, băncile în momentul acesta nu prea dau credite, dar există o foame de dat credite, cel puţin din partea a două bănci de stat, dintre care una este mai nou creată - Banca Românească. La un moment dat vom realoca plafoanele. Vom face o reevaluare a plafoanelor şi acele bănci care au fost mai leneşe din punctul de vedere al creditării vor mai pierde din plafoane, pentru că vom avea bănci care vor fi mai harnice. Atrag atenţia că programul IMM Invest este o bună metodă de a câştiga clienţi noi, dar este şi o bună metodă de a pierde o parte dintre clienţii actuali".
Domnia sa a menţionat că antreprenorii participanţi la program trebuie să fie responsabili, deoarece vor trebui să înapoieze creditele primite. De aceea, ei trebuie să prezinte băncilor idei viabile care să genereze fluxuri de numerar viabile pentru a returna împrumuturile respective. Păun a atras atenţia că împrumuturile sunt acordate către IMM-uri din banii deponenţilor şi că băncile trebuie să le aloce aşa cum au făcut-o şi până acum, pe aceleaşi principii ca în orice operaţiune de creditare a unui business.