"IMPACT DEVELOPER&CONTRACTOR" DESPRE EFECTELE CRIZEI ASUPRA INVESTITORILOR: Piaţa imobiliară va regresa la nivelul anilor 2000-2002

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 5 noiembrie 2008

Piaţa imobiliară va regresa la nivelul anilor 2000-2002

Marele capital investiţional era prezent, până la declanşarea crizei financiare internaţionale, pe patru pieţe interconectate: piaţa bancară, piaţa de capital, piaţa asigurărilor şi piaţa imobiliară. Starea actuală a economiilor lumii a fost cauzată, în opinia directorului general al "Impact Developer&Contractor", Dan Ioan Popp, de "griparea" simultană a celor patru pieţe şi s-au rupt canalele de comunicare dintre ele.

Domnia sa ne-a declarat: "Chiar dacă România are toate aceste pieţe stabile, pe teRmen mediu, în următorii 1-2 ani, tot va fi afectată de criza financiară internaţională. Prin comerţul exterior, fluxul de inves­tiţii străine - intrări/ieşiri şi fluxurile demografice, Româ­nia este parte a economiei globale. În consecinţă, vom asista, pe de o parte, la o creştere a ofertelor de investiţii imobiliare neterminate, care va conduce la un preţ de vânzare diminuat al acestora, şi, pe de altă parte, vom avea o diminuare a inves­tiţiilor imobiliare în general. Băncile nu vor finanţa sau vor finanţa foarte scump proiectele şi achiziţiile imobiliare, fapt care va genera, în 6-12 luni, o creştere a cererii de spaţii noi, în special rezidenţiale, care, în schimb, vor deveni o raritate. În mod sigur, numărul jucătorilor activi pe piaţă va reveni la cel de la nivelul anilor 2000-2002".

Deşi s-au restrâns semnificativ posibilităţile cumpărătorilor de a contracta credite ipotecare, cererea de locuinţe de calitate este, în continuare, foarte mare. Dan Ioan Popp ne-a explicat: "Situaţia financiară a celor care doresc apartamente noi este, în general, una bună. Deci nu cred că vom asista, pe piaţa noastră, la un fenomen asemănător celui de pe piaţa imobiliară din Statele Unite ale Americii. Există, totuşi, o stare de aşteptare care a făcut ca vânzările să nu mai înregistreze aceeaşi dinamică ca în anii trecuţi. Din fericire, beneficiarii încep să înţeleagă faptul că produsele au calităţi diferite, oferă beneficii diferite şi pot sau trebuie, să aibă preţuri diferite".

Domnia sa estimează că, în următorul an, preţurile vor scădea pentru locuinţele din zone banale, fără servicii, din blocuri cvasi-comuniste, iar preţurile proprietăţilor interesante, cu diverse beneficii şi poziţionare bună, vor fi în staţionare şi, ulterior, vor avea o uşoară creştere deoarece marfa de calitate, încă, este o raritate. Este de aşteptat ca, lunar, să apară pe piaţă oferte cu preţuri destul de joase, generate de investitorii care ori au probleme financiare şi vor să-şi lichideze activele ori au proprietăţi de proastă calitate, de care trebuie să scape. Potrivit directorului "Impact Developer&Contractor", proprietăţile de calitate, în special locuinţele, vor avea preţuri în stag­nare, în perioada următoare, dar, în 4-6 luni, vor înregistra o uşoară creştere. Calitatea la care se referă domnul Popp presupune atât construcţia în sine, dar, mai ales, la dotările şi funcţiunile publice ofertate în cadrul unui complex rezidenţial noU.

Cumpărătorii care dispun, acum, de suficiente lichidităţi pentru plasamente imobiliare sunt foarte atenţi la achiziţii şi caută proprietăţi valoroase, mai susţine domnia sa.

"Impact Developer&Contractor" are finanţarea asigurată pentru proiectele sale în curs de derulare. În cazul proiectelor foarte mari, strategice, care se întind pe foarte mulţi ani, cum este cazul proiectul "Impact" din Cluj, "Dealul Lomb", finanţarea se discută pe faze de execuţie, ne-a declarat Dan Ioan Popp. "Nu vorbim, deci, de finanţarea întregului proiect, ci de finanţarea primei faze de execuţie. În acest sens, are asigurate sursele financiare proprii pentru următoarele 18 luni", a adăugat domnia sa. Având în vedere situaţia internaţională, aceste resurse de care compania dispune vor fi lansate în accelerarea diverselor proiecte, în funcţie de dinamica cererii pe piaţă.

Conducerea "Impact Developer&Contractor" afirmă că societatea este în graficul stabilit pentru vânzarea locuinţelor, prin planul aprobat la începutul anului de AGA, plan care este superior celui de anul trecut. Mai multe informaţii despre nivelul vânzărilor vor fi făcute publice în perioada următoare, odată cu rezultatele financiare la sfârşitul trimestrului III, aşa cum prevede regulamentul societăţilor listate la bursă.

Dan Ioan Popp, directorul general al "Impact Developer&Contractor", ne-a spus că, în prezent, oficialii companiei au început să lucreze la bugetul pentru anul viitor şi că, în mod cert, 2009 va fi anul controlului costurilor. Domnul Popp ne-a precizat: "Rezultatele financiare pe acest an sunt în graficul estimat iniţial. Nu avem probleme în acest sens. Pe de altă parte, este o situaţie internaţională dificilă şi trebuie să analizăm de pe acum proiectele de dezvoltare şi să prevenim un eventual impact asupra companiei pe viitor".

"Impact Developer&Contractor" are proiecte în derulare în Constanţa, Ploieşti, Oradea, Cluj şi în Bucureşti, dar la care lucrează cu intensităţi diferite. Cel mai activ proiect este "Greenfield" Bucureşti, la care se va lucra intens şi la începutul anului 2009.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Esti nostim domnule Pop, de aceea ai ajuns aici cu Impact. Vad ca-ti exerciti cu succes dreptul de a te insela dorind sa-i inseli pe altii. Tu vinzi imobile valoroase in timp ce altii vand imobile ieftine? Interesant mod de a pacali curcile...

    1. Tari cu economie de piata de 100 de ani se prabusesc, banci cu management la fel de autist ca al d-nului poppp cersesc la trezoreria americana salvarea, milioane de oameni vor ramine fara locuri de munca, deci in imposibilitatea de a mai plati bunuri de valori mari. Toate acestea sunt doar cateva elemente minimale de comprimare economica in toata lumea si in romania mai ales (tara de manelisti cu mentalitate de las-o ba camerge asa..)D-nului poppp ii miroase afaliment de la 15 poste dar refuza sa creada ca dupa cativa ani de crestere aberanta, nejustificata si riscanta urmeaza dezastrul. Acesti investitori au toti banii blocati in case ,terenuri sau aiurea si refuza sa vada realitatea cruda.. Trezitiva domnilor. Preturi mai mari de 500 e mp vor fi istorie iar suta de euro va incepe sa valoreze ceva si in romania: daca nu si falimentul este un instrument al economiei de piata. M-am saturat de atata prostie si fatarnicie in economie . ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb