Vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, avertizează că modul în care se doreşte aplicarea noilor reguli pentru voucherele de vacanţă ar putea reduce impactul acestora în economie la un sfert sau chiar mai puţin, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, varianta vehiculată care prevede ca angajatul să achite iniţial 1.600 de lei pentru o vacanţă şi abia ulterior să i se deconteze 800 de lei este "cea mai proastă dintre toate propunerile discutate până acum". Voican consideră că acest sistem va descuraja mulţi bugetari să mai utilizeze voucherele, iar economia va pierde venituri importante provenite din taxe, impozite şi dezvoltarea turismului local.
"Foarte mulţi vor renunţa la acest mecanism, iar rezultatele se vor vedea în scăderea turismului românesc şi, implicit, în diminuarea veniturilor bugetare pe termen lung. Acest sistem ar trebui să stimuleze turismul autohton, nu să îl limiteze", a explicat Voican, potrivit aceleiaşi surse.
Acesta a subliniat că voucherele de vacanţă au fost un instrument esenţial pentru creşterea turismului intern, oferind oportunităţi de concediu celor cu venituri mai mici şi generând încasări consistente pentru industria ospitalităţii.
Referindu-se la soluţiile alternative, Voican a propus două variante mai eficiente: fie acordarea directă a sumei de 800 de lei fără condiţionări suplimentare, fie posibilitatea ca angajatul să opteze pentru reţinerea a 800 de lei din salariu, primind astfel dublul sumei pe cardul de vacanţă.
În prezent, ANAT, împreună cu emitenţii de vouchere, realizează un studiu de impact pentru a evalua interesul real al angajaţilor în contextul noilor reguli.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat că decizia de a menţine voucherele, chiar şi într-o formă modificată, a fost una necesară pentru a evita o lovitură puternică asupra sectorului HoReCa. Acesta a precizat că beneficiarii vor trebui să plătească integral pachetul turistic şi să facă dovada achitării unei sume de cel puţin 1.600 de lei pentru a primi ulterior voucherele.
Conform noii legislaţii, voucherele de vacanţă în valoare de 800 de lei vor fi acordate în 2025 angajaţilor din sectorul public cu salarii nete de până la 8.000 de lei. Acestea vor putea fi utilizate pentru a acoperi maximum 50% din valoarea unui pachet turistic de cel puţin 1.600 de lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 14:47)
Un sistem care nu a stimulat turismul, doar cresterea preturilor, util doar unitatilor care au intrat in hora, discrimatoriu fata de angajatii de la privat.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.02.2025, 15:00)
Exact. Trebuie eliminate toate voucherele astea, plus Rabla si Rabla electric pentru toti asistatii sociali, dar si Prima Casa, program pentru salvarea bancilor de la faliment.