• Conducerea companiei spune că vânzarea a încă 15% din acţiunile statului poate duce la prezenţa primilor acţionari cu o pondere semnificativă în companie
Vânzarea a încă 15% din participaţiile statului la "Transelectrica", societate listată din 2006, poate schimba raporturile între acţionarii minoritari ai companiei, ba chiar să ducă la raportarea primilor acţionari privaţi semnificativi ai companiei (cu excepţia Fondului Proprietatea care a primit la înfiinţare un pachet de circa 15% din societate).
Adrian Băicuşi, directorul general al "Transelectrica", a declarat, într-un interviu acordat ziarului BURSA: "Nu cred că putem vorbi de investitori strategici, dar raportat la primul prag semnificativ de deţinere, de 5%, este posibil ca el să fie atins şi depăşit. În ceea ce priveşte entuziasmul la subscriere, cred că interesul pentru cumpărarea de acţiuni va depinde de mai mulţi factori între care foarte importanţi sunt preţul de vânzare şi timing-ul, corelat cu celelate acţiuni pe piaţă".
Domnia sa consideră că "Transelectrica" este o companie atractivă pentru investitori în primul rând datorită faptului că prestează o activitate de monopol natural, vitală pentru sectorul energetic şi care, bine reglementată, aduce cea mai scăzută percepţie de risc. Ca urmare, compania este cotată ca una mai potrivită pentru cei cu apetit de investiţii de capital pe termen mediu şi lung decât pentru speculaţii pe termen scurt, susţine directorul general al "Transelectrica".
Însă, pentru prima dată de când este listată, "Transelectrica" a finalizat primul semestru cu o pierdere de 58,1 milioane lei, după ce raportase un profit net de 8,9 milioane lei, în perioada similară din 2009, în condiţiile unor afaceri la acelaşi nivel (1,2 miliarde lei).
Pierderile au fost cauzate de deprecierea monedei naţionale în raport cu euro, pe fondul aplicării prevederilor noilor reglementări contabile, care impun reevaluarea lunară a creanţelor şi datoriilor în valută ale "Transelectrica", inclusiv împrumuturile pe termen lung pentru investiţii.
În primul semestru al anului trecut, reglementările contabile nu au prevăzut aceste reevaluări. În schimb, "Transelectrica" a înregis-trat, în prima parte a anului, un profit operaţional EBITDA de 146,9 milioane lei şi un profit operaţional EBIT de 17 milioane lei.
Întrebat cum mai este sustenabilă teoria atractivităţii monopolurilor cu profit reglementat în condiţiile în care "Transelectrica" a raportat pierderi importante pe primele şase luni, Adrian Băicuşi răspunde: "Pierderea financiară, deşi evident reală, este totuşi conjuncturală şi de natură strict contabilă. Dacă ne uităm pe seria de date financiare statistice, vom observa că valoarea cursului de schimb de 4,3688 lei/Euro la sfârşitul lunii iunie a fost substanţial mai mare atât faţă de valorile lunilor precedente din 2010 (ianuarie - mai) cât şi ulterior (iulie). Desigur, deprecierea monedei naţionale rămâ-ne un factor de preocupare important prin efectul asupra recalculării datoriei pe termen lung, şi, ca atare, ar putea influenţa subscrierea la vânzarea pachetului de 15%".
Rezultatele financiare sunt deosebit de importante pentru investitori, apreciază domnul Băicuşi, dar şi nivelul investiţiilor, pentru că de valoa-rea investiţiilor este legată creşterea bazei de active reglementate şi, deci, rentabilitatea generală a companiei. Oficialul "Transelectrica" a adăugat: "În problema dividendelor, sunt doi parametri de luat în calcul din punct de vedere al atractivităţii pentru investitori: valoarea procentuală, care era, până în acest an, de minim 50%, acum a fost majorată la 90% din valoarea profitului net de distribuit; nivelul profitului companiei care, cel puţin în ultimii ani, a fost mai modest", lăsând să se înţeleagă că are aşteptări realiste privind entuziasmul subscrierii.
Banii din vânzarea a 15% din acţiunile "Transelectrica" vor aparţine statului, care-i va încasa în trezorerie. Compania va avea beneficii indirecte legate de această ofertă secundară în primul rând prin creşterea lichidităţii pe Bursă, dar şi alte avantaje, care s-au evidenţiat şi la listare.
Adrian Băicuşi ne-a declarat, referitor la avantajele listării la Bursa de Valori Bucureşti: "Transelectrica a fost prima companie deţinută de stat în sectorul energetic, care a fost listată la BVB. Am putea vorbi de două categorii de avantaje ale listării: de natură directă, ca efect al subscrierii, dar şi de natură indirectă, ca efect al prezenţei pe Bursă. Avantajele directe rezultă din caracterul listării, respectiv de majorare a capitalului social prin oferta publică primară iniţială. Majorarea capitalului cu 10% a însemnat, în 2006, obţinerea a circa 33 milioane euro, sumă utilizată în dezvoltarea şi modernizarea reţelei de transport a energiei, cu efecte benefice în creşterea adecvanţei reţelei, a îndeplinirii exigenţelor specifice unei reţele europene".
Domnul Băicuşi a subliniat că avantajele indirecte ale listării, manifestate în timp, sunt legate de creşterea puternică a vizibilităţii companiei, îmbunătăţirea imaginii, scăderea percepţiei la risc, perfecţionarea guvernanţei corporative, creşterea transparenţei faţă de activităţile proprii şi rezultatele obţinute. La acestea se adaugă schimbarea culturii organizaţionale în sensul conştientizării superioare a nevoii de performanţă economică şi financiară, de creştere a valorii adăugate pentru acţionari.
Articolul 2 din legea pieţei de capital defineşte acţionarul semnificativ drept "persoana fizică, persoana juridică sau grupul de persoane care acţionează în mod concertat şi care deţine direct sau indirect o participaţie de cel puţin 10% din capitalul social al unei societăţi comerciale sau din drepturile de vot, ori o participaţie care permite exercitarea unei influenţe semnificative asupra luării deciziilor în adunarea generală sau în consiliul de administraţie, după caz".
1. un scenariu posibil...
(mesaj trimis de Investitor local... în data de 14.09.2010, 08:07)
Fondul Tampleton a primit dreptul de a administra Fondul Proprietatea cu conditia sa cumpere pachetul de 15% din Transelectrica. Stim acum ca doar ei isi permit sa plateasca preturi extravagante pe actiuni cu semnul intrebarii privind rentabilitatea. Poate ca conditia impusa de Fond T a fost si declararea pierderilor imense pe sem 1 (contabile scrie in articol) pt a cumpara si actiunile detinute de speculatori pt a nu crea o presiune la vanzare dupa preluarea pachetului de 15% la pret dublu fata de tinta de pret data de TRADEVILLE adica 12 roni.
Miroase a manipulari, inselaciuni si intelegeri murdare in care si Guvernul Boc e implicat
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.09.2010, 16:24)
Toate "avantajele" ni le pune pe tapet dna VEREHA, numai de cresterile la tarifele ce ni se percep noua nu stie/nu zice nimic.
Halal articol.