Rezultatele alegerilor parlamentare din Italia au creat un impas politic la Roma, situaţie care, potrivit aşteptărilor specialiştilor, va afecta redresarea economiei ţării şi, în plus, ameninţă să afecteze întreaga zonă euro.
În alegerile desfăşurate în 24-25 februarie, coaliţia stângii italiene, condusă de Pier Luigi Bersani, a câştigat majoritatea locurilor în Camera Deputaţilor: 29,5% din voturi (340 de mandate), faţă de 29,2% (290 de mandate), cât a obţinut coaliţia de dreapta a lui Silvio Berlusconi.
Coaliţia de stânga a obţinut cele mai multe voturi pentru ambele camere ale Parlamentului, dar, conform legii italiene, are majoritate doar în Camera Deputaţilor, nu şi în Senat, unde dreapta va beneficia de cele mai multe mandate. Stânga va primi 97 de mandate în Senat, cu 31,63% din voturi, faţă de 110 mandate pentru Dreapta, chiar dacă aceasta nu a obţinut decât 30,71% din voturi.
Nu trebuie trecut cu vederea faptul că peste 25% dintre alegători au optat pentru "Mişcarea de Cinci Stele", condusă de comicul Beppe Grillo, ceea ce arată că votul acordat de italieni a fost unul clar împotriva aus-terităţii impuse de premierul Mario Monti.
Formaţiunea lui Monti a obţinut, în alegerile recente, doar 9,2% din voturi.
Alegerile din Italia nu au format în Parlamentul de la Roma o majoritate politică suficient de puternică pentru o guvernare stabilă, iar în condiţiile date, cotidianul Il Messaggero titra, ieri, că rezultatul acestui scrutin este o ţară neguvernabilă.
Fostul premier italian Silvio Berlusconi s-a declarat, ieri, deschis unei alianţe între coaliţia sa de centru-dreapta şi cea de centru-stânga, condusă de Pier Luigi Bersani.
"Italia nu poate fi lăsată neguvernată, trebuie să reflectăm la asta", a spus Berlusconi, într-un interviu televizat, adăugând că toate partidele trebuie să sacrifice ceva pentru binele comun.
Berlusconi a exclus, însă, formarea unei coaliţii cu premierul în exerciţiu Mario Monti, subliniind că măsurile de austeritate adoptate de guvernul de la Roma în timpul mandatului acestuia au aruncat economia italiană în recesiune.
Rezultatele scrutinului din Italia au adus scăderi ieri, pe piaţa acţiunilor din Milano. Indicele bursier FTSE MIB a pierdut aproape 4% la ora locală 16.00, atingând 15.719,89 puncte. Anterior, declinul a fost de 4,6% - cel mai important din 2 august 2012 până în prezent.
Acţiunile "UniCredit" SpA, cea mai mare bancă din Italia, s-au depreciat cu 7,5% la ora menţionată, atingând 3,87 euro, iar cele ale "Intesa Sanpaolo" SpA, a doua mare bancă din ţară, au coborât cu 7,2%, la 1,26 euro. Tot la Milano, acţiunile "Assicurazioni Generali" SpA, cea mai mare companie de asigurări din Italia, au scăzut cu 5,3%, la 12,17 euro.
Volumul acţiunilor tranzacţionate ieri, la Milano, a fost cu 83% mai mare decât media zilnică a ultimei luni, conform cifrelor Bloomberg.
Italia trebuie să respecte programul de reforme lansat de premierul Mario Monti, potrivit liderilor de la Berlin.
"Este important ca Italia să aibă un guvern funcţional. Calea reformelor lui Monti trebuie urmată", a declarat Michael Grosse-Brömer, liderul din parlamentul german al Uniunii Creştin Democrate (CDU), formaţiunea politică a cancelarului Angela Merkel.
Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a afirmat, la rândul său: "Nu există nicio alternativă la reformele structurale aflate deja în desfăşurare, care includ consolidarea bugetară şi creşterea competitivităţii".
Totodată, ministrul de externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a spus: "Este important ca un guvern stabil să fie format rapid la Roma, iar acesta să fie angajat în privinţa politicilor iniţiate de premierul Monti".