Parlamentul a spălat obrazul Guvernului, eliminând din Ordonanţa 55/2013 articolul care impunea un impozit de 85% pe salariile compensatorii, taxă ce a stârnit un întreg scandal, la începutul acestei luni.
Taxa a apărut în contextul în care fostele comisii predecesoare Autorităţii de Supraveghere Financiară - CNVM, CSA şi CSSPP - aveau prevăzute salarii compensatorii pentru comisari. Guvernul a dorit să îi penalizeze pe aceştia, însă Ordonanţa pe care a emis-o prevedea impozitul inclusiv pentru mediul privat.
Premierul Victor Ponta a susţinut sus şi tare că prevederile OUG 55 nu se vor aplica mediului privat, ci numai celor de la Autoritatea de Supraveghere Financiară, însă textul propriei ordonanţe îl contrazicea "negru pe alb".
Premierul a solicitat o anchetă la Guvern ca să vadă cine a schimbat textul ordonanţei pe care îşi dăduse girul şi a spus că "eroarea" urma să fie reparată de Parlament.
Aleşii s-au mişcat destul de repede. Camera Deputaţilor s-a asigurat că elimină articolul buclucaş privind taxa "pe obrazul gros", adoptând proiectul de lege pe 18 iunie, iar acesta a trecut ieri şi de Senat, cu unele amendamente.
Astfel, senatorii au abrogat şi obligaţia ASF să vireze la bugetul statului 80% din excedentul bugetului.
Totodată, ASF putea fi verificată oricând de Comisia pentru buget din Senat.