Împrejurări şi fatalităţi

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 6 august 2021

Cornel Codiţă

Viaţa politică a României stă între două semne, ca într-o paranteză. La deschidere, împrejurarea. La închidere, fatalitatea! Doar o altfel de împrejurare. Una căreia nu ai cum să te opui. Îţi consumă consecinţele fără să poată fi tulburată de eventualele reacţii ale personajelor cu viaţa şi destinele cărora se joacă. "Dă-mi voie, stimabile, un om politic trebuie, este dator, mai ales în împrejurări ca acelea prin care trece patria noastră, împrejurări de natură a hotărî o mişcare generală, mişcare (mîingîie şi umflă cuvintele distilîndu-şi tonul şi accentul) ce, dacă vom lua în consideraţie trecutul unui stat constituţional, mai ales un stat tînăr ca al nostru, de abia ieşit din....". Iată cadrele imuabile în care au loc manifestările, mai mult sau mai puţin semnificative, ale vieţii noastre politice! Pe bucăţi sau dintr-o bucată, la noi toate depind de împrejurări şi totul este "rezolvat" de o fatalitate.

Vine valul patru de Covid, dacă nu ştiaţi! Cum, de unde, cînd? Păi, nu ne-am vaccinat? Nu ne vaccinăm? Nu ne mascăm? Nu ţinem distanţa reglementară faţă de nasul şi gura vecinului? Ba da, dar nu se pune! Valul vine şi ce e val... nu... nu... lăsaţi dumneavoastră poezia şi pe Eminescu în pace, că nu ţine. Nu trece, aşa, cu una cu două! Mai întîi lasă urme, crize, victime, bolnavi, morţi şi "răniţi", dezastre prin spitale, că despre economie oricum prea mult rost nu mai are să vorbim. Restricţii, restricţii şi iar restricţii, că dacă nu mama iadului vă ia. Şi segregare. Păi, nu e la mintea omului? Ba, e! Dacă te-ai vaccinat intri la mall sîmbătă şi duminică iar, dacă nu, stai şi faci trotuarul pe afară şi intri la mall marţi, cînd e închis pentru curăţenie şi dezinfectare. Dacă vrei să mai lucrezi la spitalul sau la şcoala sau la oricare altă instituţie a statului te vaccinezi de grabă pînă nu e prea tîrziu şi nu apucă să te dea afară din schemă, iar dacă nu, emigrezi unde vrei sau stai ca orbeţii cu mîna întinsă la colţul lui Butculescu, ajuns de blestemele coanei Tarsiţa Popeasca, văduva lu priotu Sava, de la Caimata, care a dărîmat-o Pache cînd a făcut bulivardu ăl nou... Împrejurările acestui al patrulea val, determinat de varianta delta de mutaţie a virusului, anunţat cu surle şi trîmbe de contingentul fundamentaliştilor interdicţionişti, condus de Arafat, sunt la fel de obscure, ca şi cele care au mînat de la spate valurile unu, doi şi trei. Apropos, cu alfa, beta şi gama cum mai stăm? Au murit, mai sunt active, la mai răspîndeşte cineva? Se mai îmbolnăveşte careva de ele? Sau e ca la modă, ce s-a purtat luna trecută, acum nu mai merge. Aşteaptă toată lumea colecţia gama, de toamnă-iarnă? "Vom ajunge la mii de cazuri în septembrie", ne anunţă,, nimeni altul decît responsabilul cu vaccinarea românilor. Pe ce s-o fi bazînd? Nici unul dintre aceşti trompeţi ai apocalipsei, varianta patru, nu are nici cea mai mică înclinaţie să ofere vreun temei pentru susţinerile sale. Ei ştiu! Noi, evident, nu avem cum şi nici de unde să ştim, altfel, decît de la ei!!! Cît despre ideea că datele privind situaţia epidemiologică ar trebui să fie publice şi să poată suporta analize critice alternative, ea este pentru autorităţile din România echivalentul unei înjurături cu draci în poarta Raiului. Hai sictir, bă viermilor, păi, ce nu vă e de ajuns că vă spun EU, trimisul lui Dumnezeu pe pămîntul vostru bicisnic??? Iar dacă nu vă ajunge, vorba ipistatului, a lui Ipingescu... de... "Despărţirea" e aproape, să poftească cu lăcrimaţie careva că-i împlinim noi cît îi mai lipseşte!!! Doar nu o să credeţi acum că Ipingescu şi Arafat s-au nimerit, aşa, ca din întîmplare, amîndoi, reprezentanţi ai autorităţii miliţieneşti, responsabilă cu paza ordinii şi a liniştii publice!

Tot ce ne rămîne de făcut este să aşteptăm fatalitatea care va "rezolva" şi valul patru. O întruchipare a acestei forţe a destinului ar putea fi tabăra moderaţilor anti-fundamentalişti ai apocalipsei care au deocamdată în scaunele de la Cotroceni şi Palatul Victoria doi susţinători de seamă. Preşedintele zice că s-o lăsăm mai moale cu valul patru... dacă ne vaccinăm şi suntem rezonabili putem să trecem şi fără el prin viaţă. Cîţu îi ţine hangul şi zice că el de interdicţii şi închiderea economiei nu mai vrea să audă, mai ales acum cînd ne pregătim să dăm nas în nas cu valul miliardelor care se vor revărsa din planul ăla care stă pe masa Comisiei Europene, la aprobare, dar care nu se prea aprobă. Mă rog, deocamdată! Doar nu o să fie România singura ţară din galaxie fără plan de rezilienţă şi repornire a economiei, aprobat! Cealaltă faţă binevoitoare a fatalităţii ar putea să fie virusul însuşi. Lumea a circulat în această vară, e adevărat, dar majoritatea au plecat fără virus şi tot aşa s-au întors, dovadă testele făcute înainte de ieşire şi la revenirea în ţară. Cît despre virulenţa dezvoltării mutaţiei delta pe plaiurile mioritice, nimic din ceea ce ştim pînă acum nu ne spune că ea ar fi neapărat în măsură să ne prăbuşească din nou în schema dramatică de acum mai cîteva luni în urmă. Sigur, se poate şi invers! Da, de ce să fim pesimişti şi să punem neapărat răul înainte? Poate ne fereşte şi pe noi Ăl de Sus, de data asta, că doar vede cît suntem de neajutoraţi şi cum dăm în gropi de "isteţi" ce suntem, chiar şi cînd stăm pe loc, cînd nu facem măcar un pas: nici înainte, nici înapoi, nici la dreapta, nici la stînga. Ca acu, bunăoară!

Opinia Cititorului ( 14 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ... armstrongeconomics ... In Alberta, Canada, Patrick King represented himself in court after being fined $1200 dollars for protesting against the Covid restrictions. He issued a subpoena to the Provincial Health Minister for proof that the Covid-19 Virus exists. The government was UNABLE or UNWILLING to provide that proof and were therefore forced to admit that they had no such evidence. the virus has been isolated for that is how it was argued to have been created in a lab. Since the...

    1. Sursa: Radio Shantz

      Limbile chineză, afrikaans, japoneză, greacă sau Atlantida-iazâc.... nu le cunoști?

      Vii aici, într o publicație românească, cu texte fără traducere în românește?! 

      Bată-te să te bată profesorul George Pruteanu când vei...

      și ca la Cronica cârcotașilor -Prima TV ; rușinică, rușinicăăă.!  

      ... in alberta, canada, patrick king reprezentandu-se singur in tribunal dupa ce a fost amendat cu 1200$ pentru ca a protestat impotriva restrictiilor covid ... a inaintat o citatie catre ministerul sanatatii provincial pentru a dovedi ca virusul covid-19 exista ... guvernul nu a reusit sau nu dorit sa ofere dovata astfel a fost fortat sa admita ca nu exista ... pentru ca virusul a fost izolat s-a argumentat astfel ca ar fi fost creat intr-un laborator ... in vreme ce guvernul nu a raspuns,...

      ... pentru traducere și iertați- mă pentru îndrăzneală.

      . .. dar poate sunt singurul pelerin pe la Bârsa, care nu știe engleza și a fost un "fan?" al profesorului deputat George Pruteanu care a vrut să impună prin LEGE, ca toate prăvăliile/firmele din România să își aibă denumirea scrisă și în română.  

      ... pentru traducere și iertați- mă pentru îndrăzneală.

      . .. dar poate sunt singurul pelerin pe la Bârsa, care nu știe engleza și a fost un "fan?" al profesorului deputat George Pruteanu care a vrut să impună prin LEGE, ca toate prăvăliile/firmele din România să își aibă denumirea scrisă și în română.  

    multa lume se intreaba de unde stiu asa exact cei care-si spun specialisti ( propaganda ) cand vor fi valurile si cati asa zisi imbolnaviti vor fi . simplu , cu astea vrea propaganda sa obisnuiasca lumea la fel cum securitatea prin sondajele profesorului lui peste prajit , pieleanu , vrea sa obisnuiasca lumea cu procentele pe care le vrea ea la alegeri . in Romania toate se fac din burta sau din pix , cum vor cei de la butoane .

    1. eu vad , spune la cei care nu vad !

    Glossa fatalitatii

    Zbor spre desfrunzite stele, 

    Candelă prin zbor de soarte, 

    Toate-n lume-s doar himere, 

    Toate-s dor, dureri sau moarte. 

    Trec suflete ca ceaţa zare, 

    Ca un vis renasc spre voi, 

    Suntem stele călătoare 

    Ei ne lasă în nevoi. 

     

     

     

    Zbor spre desfrunzite stele, 

    Nou pământ am căutat, 

    Transmut valul inimii mele 

    Ca un vis m-am întrupat. 

    Viaţa-i zbor!... 

    1. ¿ ± ¡

      Uitucă cum sunt.... la . 3.1. semnează : Salmonelu RomânașKhanu.

      _

      Nu sunt uitucă, sunt foarte fericită... Am, pe lângă cei opt căței veterani, adulți, încă 18 pui. Mi-au născut doi căței-băieți fiind câte 9 moștenitori.  

      Glossa Luceafărului

      Sufletu-ţi ursit de stele 

      Şi eternizat ca gândul 

      Zbor din patimile grele 

      Viaţă, respirând cuvântul. 

      Dacă visu lăcrimează 

      Şi te-mbracă-n omenie 

      Tu de-a pururi mă visează 

      Picurând cu bucurie. 

       

       

       

      Ciuma curge prin ruine 

      Şi ne cântă o cucuvea, 

      Sufletele sunt străine, 

      Vremea rana tot strivea... 

      Sunt castrati toti...nu avea grija.

      Corect, ești perspicace!, și bine informat. Dar în acest caz s-a petrecut o MINUNE ... ca și în cazul puilor fătați vii de o găina lui Cristoiu. Probabil că băieți-căței doar când sunt bine-castrați nasc puradei ( unul are șase picioare, dar codiță nu) .

      Să ne adresăm la NASA (și Cristoiu?!) în vederea colonizării planetei / planetelor vecine ???  

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb