Londra a anunţat că vrea să înfiinţeze o misiune de protecţie maritimă împreună cu europenii în Golful Persic, în urma imobilizării de către Iran a unui petrolier care naviga sub pavilion britanic în Strâmtoarea Ormuz, relatează AFP, citată de News.ro.
Ministrul britanic de Externe a anunţat, luni, în faţa deputaţilor: "Vom încerca de-acum să înfiinţăm o misiune de protecţie maritimă condusă de către europeni, pentru a susţine o traversare sigură atât a echipajelor, cât şi a cargoboturilor în această regiune vitală".
Domnia sa a subliniat că vrea ca această misiune să fie operaţională "cât mai rapid posibil". Această măsură "nu face parte din politica Statelor Unite de presiune maximă asupra Iranului, pentru că noi rămâmnem hotărâţi să păstrăm acordul nuclear iranian", a mai precizat ministrul.
Relaţiile între Teheran şi Washington s-au deteriorat după retragerea unilaterală americană, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 care limitează programul nuclear iranian.
Anunţând o prezenţă internaţională sporită la Golful Persic, Jeremy Hunt a explicat că a luat această decizie "cu inima grea" şi că Londra "nu caută confruntarea".
Este vorba, a explicat ministrul, despre protejarea "libertăţii de navigaţie, păstrând în minte faptul că o cincime din petrolul mondial, un sfert din gazul natural lichefiat (...) trec anual prin Strâmtoarea Ormuz".
Potrivit lui Ali Rabii, purtător de cuvânt al Guvernului iranian, confiscarea petrolierului "este o măsură legală", necesară în vederea "asigurării securităţii regionale".
Această criză intervine într-un context foarte delicat pentru britanici, deoarece premierul britanic Theresa May, care nu a reuşit să pună în aplicare Brexitul, pleacă din funcţie astăzi şi urmează să fie înlocuită de Boris Johnson, un fost ministru de Externe şi fost primar al Londrei. Theresa May a prezidat o reuniune interministerială de criză, luni, pe tema problemei iraniene.
Şeful diplomaţiei iraniene le-a declarat unor jurnalişti la Managua: "Este foarte important ca Boris Johnson să înţeleagă, atunci când intră la numărul 10 pe Downing Street, că Iranul nu vrea confruntarea", ci "relaţii normale (cu Regatul Unit), pe baza respectului reciproc".
La rândul său, Jeremy Hunt a discutat duminică cu omologii săi din Franţa şi Germania, cu care a convenit că "securitatea trecerii unor nave prin Strâmtoarea Ormuz este o prioritate absolută a ţărilor europene", potrivit Foreign Office.
Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat, luni: "Noi nu vrem o escladare suplimentară".
Amintim că petrolierul Stena Impero, proprietatea unui armator suedez, a fost imobilizat vineri de către Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice, pe motiv că nu ar fi respectat "codul maritim intrnaţional", o versiune respinsă de către britanici.
Nava şi cei 23 de membri ai echipajului acesteia sunt reţinuţi în largul portului Bandar Abbas, în sudul Iranului.
Imobilizarea navei a avut loc la doar câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului, un teritoriu britanic situat în sudul extrem al Spaniei, a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizarea unui petrolier iranian, Grace 1. Acest petrolier, suspectat că vrea să livreze ţiţei Siriei - ceea ce Teheranul neagă -, încălcând sancţiuni europene, a fost imobilizat la 4 iulie de către forţe britanice.