Împrumuţi şi cîştigi!

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 1 iunie 2016

Întotdeauna m-au fascinat reclamele la daraverile care implică bani lichizi - bănci, companii de asigurări, brokerajul la botul calului - acel homemade porn al pecuniarului, relaţia om-recuperator de creanţe etc.

Piticii de grădină cu nevoi personale, tatăl paralizat în cărucior radiant de fericire că a contractat o asigurare de betegeală maximă, creditul fără garanţii, fără adeverinţe, fără buletin, fără identitate şi fără cerere scrisă, pentru care e suficient să îngropi la miezul nopţii o pisică moartă şi să scrijeleşti pe copacul în a cărui scorbură vei găsi banii semnul valutei în care îi vrei - toate astea sunt nimic pe lîngă publicitatea Kruk!

Televizor. Post naţional. Pauză publicitară... Un cetăţean care e dator la Kruk, de fapt nu la ei, ci la o bancă de-aia cu pitici de ipsos, care calcula rate atît de mici de nici nu le vedeai, dar care s-au dovedit atît de dense că nu le-ai putut duce, drept pentru care nu şi-a recuperat banii şi a înstrăinat creanţa la 10% din valoare ca să-şi cosmetizeze indicatorii, un cetăţean isteţ ca un pitic, aşadar, e în primele cadre trist şi se uită la copilul său preşcolar cu intenţia vădită de a-l sugruma şi de a se spînzura ulterior. Cetăţeanul nu plăteşte nimic şi e falit. Aici apare inspiraţia divină de a suna la Kruk. Semnează un angajament care presupune rate convenabile, mai convenabile decît nimicul pe care îl plătea pînă atunci, probabil. După care devine fericit şi pare de-a dreptul redresat financiar, copilul are şansa de a ajunge la majorat negâtuit, funia şi săpunul emolient rămîn o amintire estompată a unui destin potrivnic, cârmit la timp de Kruk spre bunăstare şi perpetuă bucurie comisionată.

Credeam că mai tare de atît nu se poate! Nici Tarantino, nici Scorseze, nici pleiada de regizori români întorşi de la Cannes cu sacoşe pline de premii de consolare n-ar putea mai mult!

Ei, poate Adam Popescu în Capital!

Reclama sa mascată la titlurile de stat, travestită abil în consultanţă investiţională pro bono, intitulată "Împrumuţi Statul şi cîştigi mai mult decît la dobînda bancară!" e fermecătoare. Sunt convins că atrage deţinătorul impacient de lovele la saltea mai ceva ca materiile fecale rezultate din metabolismul unui baron de la şes muştele grase multicolore de Bărăgan.

Textul e clar: împrumutul e sigur. Cine e mai demn de încredere ca Statul? Dobînda e bunicică. Împuşti trei iepuri: Eşti patriot, dormi liniştit că nu iei ţeapă şi ai parte de un cîştig isteţ.

Ce voi a spune eu e mai cîrcotaş...

Primo, orice cămătar de succes ştie că nu împrumuţi bani cuiva asupra căruia nu poţi exercita presiuni, unuia mai dibaci, mai conectat şi mai musculos decît tine... Statul e ăla care îţi popreşte contul la prima toană, îţi ia dobînzi la penalităţi, n-are nevoie de hotărîre judecătorească şi mai şi publică liste cu adresa ta că aşa pofteşte. Pe scurt, e un partener năzuros şi un creditor abuziv. De ce n-ar fi abuziv şi ca debitor?!?

Secundo: De unde scoate Statul dobînda pe care ţi-o dă? Cînd împrumuţi bani cuiva care investeşte, e posibil să primeşti o dobîndă rezultată din profitul investiţiei. Cînd împrumuţi pe cineva care plăteşte datorii din banii tăi, care rostogoleşte o eternă datorie, dobînda e măsura disperării lui şi nu a rentabilităţii afacerii.

Statul a sistat orice investiţie, de pe vremea lui Ponta, ca să rostuiască bani electorali. Statul rostogoleşte datorii în mod tradiţional sau se joacă cu emisii noi de titluri, sau foloseşte în joc banii împrumutaţi intern, de la bănci, sau extern, de la diverse entităţi financiare. Dacă externul îi spune "pas!", băncile îi plătesc numeroasele poliţe adunate şi emisiunile viitoare n-au succes, de unde plăteşte?!?

Ştiu, ne bazăm cu toţii pe faptul că nu există precedent, n-am văzut Statul ridicînd din umeri, întorcîndu-şi buzunarele pe dos şi ofertând "elefantul"... Dar, stimaţi concetăţeni, cîte lucruri fără precedent vedem în vremea din urmă? Şi cîte sînt obligaţiile asumate de Stat pe care acesta nu le-a onorat? Dacă ar există o CRB a statelor, cred că Statul Român ar figura acolo cu o lungă listă de incidente. Dacă i-aş alcătui profilul moral, m-aş cam speria. Dacă mi-ar cere bani mieros...

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. senzational , draga Mihai:-)Trateaza te rog si cum faci Profit in 2014 retratand pierderile pe care le-ai avut de fapt in 2013.Material bibliografic Fundatia pentru ajutorarea saracilor capitolul Primul Banc 2013-2015.

    1. O mizerie de articol de la un evazionist tembel urmarit penal.

      sunt intr-adevar incomparabile cu ale domnului Ionescu.Tembel Insa nu e corect. Mai bine ar suna imbecil.Cine l-a oprit sa cumpere o banca? Da daca e bou si nu poate sa zica ca romanii e invatati cu brutalitatea cum vrea sa castige 5,8 miliarde EUR numai printr-o simpla translatie geografica.Asa ramane ca si moi privind cat de mult s-a dezvoltat fitzica cuantica, inteleptule. Cu redeventa, Boul de serviciu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb