Implementarea împrumuturilor de acţiuni şi a vânzărilor în lipsă este, aparent, blocată, de mai multe săptămâni, de un aviz pe care Banca Naţională a României trebuie să îl dea în vederea aprobării unor modificări ale Codului Depozitarului Central. Avizul este, însă, doar o picătură în oceanul birocratic pe care trebuie să îl parcurgă susţinătorii aducerii acestor instrumente pe piaţa de capital autohtonă.
Reprezentanţii BNR au precizat, pentru ziarul BURSA, că şi-au fixat ca termen limită data de 11 septembrie ca să autorizeze mai multe capitole din Codul Depozitarului Central, solicitare pe care BNR a primit-o pe 11 iunie.
Cererea Depozitarului survine în contextul în care BNR aprobase anterior mai multe modificări privind împrumutul de instrumente financiare aduse Codului Depozitarului, precizând că, "din această perspectivă, împrumutul de instrumente financiare se poate desfăşura". Reprezentanţii DC nu au putut fi contactaţi, ieri, ca să ne explice de ce a fost nevoie să îşi modifice din nou Codul după ce BNR avizase primele schimbări.
O altă instituţie care este ţinută în şah de avizul BNR este Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Aceas-ta a făcut, de la începutul anului, mai mulţi paşi în vederea implementării împrumuturilor de acţiuni, emiţând, încă din martie, Regulamentul nr. 5 privind conturile globale, împrumutul de acţiuni şi vânzările în lipsă.
"CNVM a aprobat deja modificările la Codul BVB, astfel încât, în prezent, reglementările operatorului de piaţă privind vânzările în lipsă sunt corelate cu prevederile Regulamentului 5/2010", au spus, pentru ziarul BURSA, reprezentanţii Comisiei, adăugând: "Chiar dacă aceste norme au fost acceptate, ele devin operaţionale numai după ce se modifică sau completează codul Depozitarului Central. Depozitarul a înaintat Comisiei aceste modificări, iar procesul de aprobare a acestora este în curs de desfăşurare, ţinând cont de faptul că ele necesită şi acordul prealabil al BNR".
Deşi mult aşteptat, avizul de la BNR nu înseamnă decât că Depozitarul Central poate să îşi trimită din nou hârtiile la CNVM, ca să obţină un aviz şi de la această instituţie. Nimeni nu poate aproxima cât timp ar mai putea dura şi obţinerea acestei aprobări.
Trebuie să ţinem seama şi de faptul că lumea este în concediu în aceas-tă perioadă şi că şedinţele de reglementare ale CNVM nu se pot ţine cu mai puţin de 5 comisari.
În plus, Direcţiile de Specialitate din CNVM nu au înaintat până acum nicio notă comisarilor ca să discute subiectul împrumuturilor de acţiuni în şedinţe.
• Unii brokeri fac lobby pentru întârzierea implementării împrumuturilor de acţiuni
Lentoarea angajaţilor din instituţiile implicate în implementarea noilor instrumente lucrează în favoarea, sau poate tocmai le cererea unei anumite părţi din comunitatea brokerilor, interesată să amâne investiţiile pe care ar trebui să le facă pentru a trece pe sistemul conturilor globale, cerut de împrumuturile de acţiuni.
Regulamentul nr. 5/2010 listează obligaţiile pe care brokerii trebuie să le îndeplinească în vederea utilizării sistemului de conturi globale. Una dintre cele mai importante obligaţii este cea a folosirii unei aplicaţii soft-ware care să evidenţieze zilnic în subconturile individuale ale clienţilor, atât identitatea fiecărui client, cât şi deţinerile acestuia.
"Unora le este, poate, teamă de ajustările interne şi de auditul pe care trebuie să îl facă, însă utilizarea conturilor globale va fi multă vreme o opţiune, ca atare nu cred că cineva are ceva împotriva conturilor globale sau a împrumuturilor de acţiuni", a spus Nicolae Gherguş, directorul casei de brokeraj "Confident Invest", adăugând: "Există brokeri care au clienţi străini care sunt direct interesaţi de introducerea conturilor globale şi a împrumutului de acţiuni.
Conturile globale, respectiv împrumuturile de acţiuni şi vânzările în lipsă au fost legate în mod nefericit una de cealaltă, deşi ele pot exista necondiţionat una de cealaltă. Este o greşeală pe care am semnalat-o la CNVM, dar mi s-a spus că e prea târziu acum, că "suntem pe ultima sută de metri" cu implementarea lor. Este, de altfel, un lucru pe care îl tot auzim de un an şi jumătate".
Intermediarii care vor să utilizeze conturile globale trebuie să întocmească procedurile cerute de CNVM şi să le transmită Comisiei în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a modificărilor Codurilor depozitarilor centrali şi ale operatorilor de piaţă.
• Împrumuturile de acţiuni ţin în loc vânzările în lipsă
Bursa de Valori Bucureşti nu poate da drumul vânzărilor în lipsă până când nu se rezolvă întregul demers birocratic din jurul împrumuturilor de acţiuni.
Anca Dumitru, directorul general al Bursei, ne-a spus: "Formula de vânzare în lipsă pe care o are BVB în vedere implică împrumutul acţiunilor în prealabil. Aşadar, pentru a fi posibile vânzările în lipsă este necesar să devină efective împrumuturile de acţiuni, activitate administrată de către Depozitarul Central, reglementată prin Codul Depozitarului Central, care se află în curs de aprobare la CNVM şi BNR.
Ne aşteptăm ca odată implementate vânzările în lipsă să vedem o impulsionare a activităţii formatorilor de piaţă (market-maker) care vor dispune de acest instrument necesar pentru continuitatea menţinerii cotaţiilor de vânzare pentru acţiunile selectate, în condiţii mai favorabile de tarifare, obiectivul final fiind creşterea lichidităţii bursiere".
Regulamentul 5/2010 al CNVM impune ca depozitarii centrali şi operatorii de pieţe reglementate să îşi coreleze reglementările în conformitate cu normele CNVM, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a Regulamentului. Prevederea a fost respectată atât de cei doi operatori (Bursa de Valori Bucureşti şi Sibex), cât şi de depozitarii acestora.