Imunitatea ministrului Borbely şubrezeşte unitatea coaliţiei

O.D.
Ziarul BURSA #Politică / 5 aprilie 2012

Imunitatea ministrului Borbely şubrezeşte unitatea coaliţiei

UPDATE 2: Borbely refuză orice acuzaţie

Laszlo Borbely, fostul ministrul al Mediului şi Pădurilor a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că traseul său politic în viaţă a fost reprezentat de demnitate.

Borbely şi-a exprimat sperinţa că respectul câştigat în cei 22 de ani de carieră nu se perimează de pe o zi pe alta, afirmând că lumea ştie ce fel de persoană este, de când a intrat în politică.

Fostul ministru a precizat că refuză cu tărie orice fel de acuzaţie, pe care o consideră nefondată, sperând că-şi "va dovedi nevinovăţia". Borbely a afirmat că s-a decis să demisioneze în urma apariţiei comunicatului Direcţiei Generale Anticorupţie, mesaj transmis astăzi şi premierului şi preşedintelui, însă că demisia sa este fără motiv.

-------------

UPDATE: Borbely a demisionat

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a demisionat astăzi, în urma discuţiei cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, după cererea DNA, formulată ieri, Camerei Deputaţilor, de începere a urmăririi penale împotriva sa.

---------------

Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Procurorul General să solicite Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii de urmărire penală faţă de Laszlo Borbely, deputat şi ministru al Mediului, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi fals în declaraţiile de avere, în formă continuată. Această cerere reprezintă un nou test de rezistenţă pentru unitatea coaliţiei aflate la guvernare, în condiţiile în care conducerea PDL, a anunţat foarte prompt că va da curs solicitării, iar liderii UDMR consideră că e un demers politic.

Laszlo Borbely a declarat, ieri: "Am aflat din presă că ar fi un dosar în care sunt acuzat. Dacă vă aduceţi aminte, aşa e soarta, în iulie am spus ce vă spun şi astăzi: o să spun mai multe când o să am acces la acest dosar şi voi şti despre ce este vorba. Jus-tiţia trebuie să-şi facă datoria, ar fi foarte rău dacă am trăi într-un stat în care justiţia nu este independentă. Cred că era bine să ştiu de ce sunt acuzat din alte surse, nu din presă".

Într-un comunicat de presă al DNA se precizează: "Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a solicita Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru obţinerea cererii necesare urmăririi penale faţă de Borbely Laszlo, deputat în Parlamentul României şi minis-tru al Mediului şi Pădurilor, pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de fals în declaraţiile de avere, în formă continuată". Solicitarea a fost făcută în conformitate cu dispoziţiile articolului 109 alineatul 2 din Constituţie, articolului 12 şi articolului 19 din Legea 115/1999 republicată privind res-ponsabilitatea ministerială, precum şi ale deciziilor Curţii Constituţionale nr. 665/5.07.2007 şi nr. 270/10.03.2008, a precizat DNA.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, Laszlo Borbely deţine un teren intravilan în Târgu Mureş, cu o suprafaţă de 450 de mp, un apartament şi o casă tot în Târgu Mureş, un autoturism Lexus GS300 şi bijuterii în valoare de 15.000 de euro. De asemenea, deţine mai multe conturi bancare în euro şi în lei, 51.475 de euro şi 137.146 de lei.

Laszlo Borbely s-a mai aflat în vizorul DNA în iulie 2011, când au fost efectuate percheziţii la un apartament deţinut de către soacra ministrului, situat în Bucureşti, pe Calea Victoriei. În respectivul dosar, ca învinuiţi apăreau Szepessy Szabolcs, consilier al lui Borbely şi omul de afaceri Ioan Ciocan.

Din punctul de vedere al preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, PDL nu va obstrucţiona jus-tiţia : "PDL va face ce a făcut întotdeauna, noi nu am obstrucţionat niciodată justiţia în a-şi face treaba. Sigur, ca întotdeauna, chiar dacă au fost colegi de ai noştri din partid în discuţie, aţi văzut că, operativ, grupul parlamentar aflat în situaţia de a vota, a votat foarte repede. Până la urmă este un început de demers. Domnul Borbely va trebui să îşi dovedească nevinovăţia". Vasile Blaga nu crede că acest caz trebuie să fie discutat în următoarea şedinţă a coaliţiei, pentru că e vorba de o problemă a ministrului Mediului cu justiţia, iar problema unei eventuale demisii a lui Borbely depinde numai de deciziile acestuia şi ale premierului Mihai Răzvan Ungureanu. Nu la fel vede lucrurile senatorul Gyorgy Frunda, care a declarat la un post TV că Laszlo Borbely este victima unui demers politic: "Sunt revoltat! E un demers politic, care se face acum înaintea campaniei electorale. Suntem convinşi de cinstea şi nevinovăţia domnului Borbely, iar Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor trebuie să studieze dosarul cu atenţie. Laszlo Borbely este vicepreşedintele politic al UDMR şi se încearcă discreditarea omului politic şi a UDMR în pragul alegerilor locale".

Laszlo Borbely a fost numit ministru al Mediului şi Pădurilor în decembrie 2009. Membru marcant al UDMR, Laszlo Borbely a deţinut două mandate de deputat în Parlament între 1990 - 1996. În perioada 1996 -2000 a fost secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului, în 2000 câştigând un nou mandat de deputat. A fost ministru delegat pentru Lucrări Publice şi Amenajarea Teritoriului între 2004 -2007, iar între 2007 -2008 a condus Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb