• Prin dosarele pe care le are în instrumentare, PNA ar putea deveni un important actor politic, în tabăra PSD
Nu există nici o limită în a acţiona pentru procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie, atunci cînd există date certe că s-au săvîrşit acte de corupţie, a spus, ieri, procurorul-şef al PNA, Ioan Amărie. La nici cîteva minute distanţă de acest anunţ, însă, şeful PNA declara că nu doreşte să comenteze de ce cazurile anchetate de PNA se referă mai mult la reprezentanţi ai fostei puteri şi mai puţin la cei ai actualei, menţionînd că PNA nu îşi alcătuieşte statisticile pe criterii politice şi că nu trece pe rechizitorii din ce partid face parte inculpatul.
Ioan Amărie nu a vrut să intre în detalii nici atunci cînd a fost întrebat dacă intenţionează să joace vreun rol în alegerile din acest an, în sensul că PNA ţine în mînă, prin dosarele pe care le administrează, soarta mai multor candidaţi în alegerile din 2004. Şeful PNA a continuat pe aceeaşi linie, arătînd că nu poate să prognozeze cînd va fi gata dosarul "Flota" în care este implicat preşedintele PD, Traian Băsescu, şi nici dacă momentul la care acesta va fi finalizat va coincide sau nu cu cel al alegerilor. În schimb, procurorul general al PNA a indicat că, în 2004, instituţia pe care o conduce nu se va apleca asupra cazurilor de mică corupţie, ci se va interesa mai mult de domeniul economico-social, deoarece aici se regăsesc rădăcinile infracţionalităţii. Domnia sa a precizat că un sector cu un mare potenţial criminogen este cel bugetar, "unde se pot efectua achiziţii publice de produse, lucrări şi servicii la preţuri şi tarife mult superioare faţă de valoarea de piaţă sau se pot direcţiona preferenţial achiziţiile publice către societăţi comerciale ai căror ordonatori de credite sau organizatori de licitaţii sunt interesaţi, în mod direct sau indirect".
Tot pentru anul acesta, PNA îşi propune să îi găsească şi pe cei care stau în umbra infractorilor şi care sunt autorii morali ai infracţiunilor anchetate de această instituţie.
Anul trecut, procurorii, ofiţerii de poliţie judiciară şi specialiştii din cadrul PNA au avut de soluţionat 2.229 de cauze de corupţie, din care au fost soluţionate 951 şi s-a dispus declinarea competenţei ori conexarea în 563. Au rămas de soluţionat 715 de cauze, din care 24, mai vechi de 3 luni de la data începerii urmăririi penale.
În cele 146 de cauze în care s-au întocmit rechizitori, au fost trimişi în judecată 548 de inculpaţi, pentru săvîrşirea unui număr de 1.428 de infracţiuni de corupţie.
Din cei 548 de inculpaţi trimişi în judecată, 352 aveau funcţii importante - un fost ministru, doi consili-eri ai Secretariatului general al Guvernului, un director al Agenţiei SAPARD, un procuror, un judecător, 42 de directori şi inspectori, 26 de şefi servicii credite şi alţi fun-cţionari bancari, 136 de cadre de poliţie şi jandarmi, 10 vameşi etc.
Inculpaţii trimişi în judecată au creat pagube de peste 3.000 de miliarde de lei, fiind luate măsuri asiguratorii în toate cauzele.