ÎN 2015 FAŢĂ DE 2014 MADR: A crescut suprafaţa cultivată cu tutun şi a scăzut producţia
Ziarul BURSA #Companii / 17 iunie 2016
Suprafaţa cultivată cu tutun a crescut, anul trecut faţă de 2014, însă producţia obţinută a scăzut, potrivit oficialilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Aceştia ne-au transmis că, în 2014, în ţara noastră au fost cultivate 855 de hectare de tutun, suprafaţa crescând până la aproximativ 1.400 de hectare, anul trecut.
În acelaşi timp, producţia a scăzut de la 1.405 tone în 2014 la circa 1.245 de tone de tutun în 2015.
Conform Institutului Naţional de Statistică, cantitatea de ţigarete care conţin tutun sau amestecuri şi înlocuitori de tutun s-a ridicat, anul trecut, la 69.413 tone.
Judeţele în care se cultivă tutun sunt Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Teleorman, Ilfov, Ialomiţa, Mureş, Vaslui, Olt, Galaţi, după cum ne-au spus reprezentanţii MADR.
Pentru perioada 2015-2020, cultivatorii de tutun beneficiază de următoarele ajutoare/scheme de plăţi directe:
a) schema de plată unică pe suprafaţă;
b) plata redistributivă;
c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu;
d) plata pentru tinerii fermieri;
f) schema simplificată pentru micii fermieri.
Ajutoarele naţionale tranzitorii sunt acordate în domeniul vegetal, în limita prevederilor bugetare anuale alocate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
De asemenea, cultivatorii au beneficiat şi de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură (pentru o cantitate de 140 l/ha).
În România se cultivă varietatea de tutun Burley.
• MADR: " Structura de culturi este opţiunea fiecărui fermier în parte"
Noile reglementări care transpun Directiva 2014/40/UE stabilesc măsurile aplicabile pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe prin reglementarea utilizării ingredientelor, nivelurilor maxime aferente emisiilor de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, etichetării şi ambalării, trasabilităţii, notificării produselor noi din tutun, precum şi pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun, prin restrângerea fumatului în spaţii publice închise, subliniază MADR.
Structura de culturi este opţiunea fiecărui fermier în parte şi este influenţată de condiţiile pedoclimatice şi încadrarea în asolamentele şi rotaţiile specifice. Şi diversitatea condiţiilor economice şi sociale poate determina structura de culturi, spun specialiştii de la Agricultură.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are în vedere continuarea politicilor de susţinere a fermierilor vizate de Politica Agricolă Comună.