Carrefour România a lansat, ieri, Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăşti, prima de acest gen fondată de producători locali alături de un retailer. Din cooperativă fac parte, în prezent, 80 de familii din comuna Vărăşti, judeţul Giurgiu.
Cooperativa lansată de Carrefour se află la mai puţin de 30 de km de Bucureşti, în Vărăşti, şi însumează 60 de hectare de teren (din care 15 hectare de solarii), cu o producţie estimată, pentru anul acesta, la 5.000 de tone de legume: roşii, salată, ardei, dovlecei, fasole, vinete, varză, ţelină, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel, leuştean, spanac, lobodă, leurdă, urzici, ridichi, ceapă verde, usturoi verde, ştevie.
Anul trecut, producţia înregistrată a fost de circa 3000-5000 de tone. Cooperativa Agricolă Carrefour Văraşti are cinci membri fondatori, Carrefour şi alţi patru producători locali, iar clienţii vor putea găsi produsele Cooperativei în întreaga reţea de magazine a Grupului Carrefour din ţara noastră.
Jean-Baptiste Dernoncourt, CEO Carrefour România, a declarat: "Am dezvoltat acest proiect din dorinţa de a fi un partener sustenabil pentru producătorii agricoli locali şi un furnizor de produse de calitate pentru clienţii noştri. Am ales Vărăşti datorită bazinului legumicol recunoscut în zonă pentru calitatea produselor sale, dar şi pentru experienţa de generaţii pe care o au producătorii de acolo. Vrem ca micile afaceri de familie să continue să se dezvolte şi să păstreze tradiţia şi preocuparea pentru culturile agricole".
Reprezentanţii Carrefour au spus ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că producţia poate varia, în funcţie de sezon, explicând că în sezonul cald pot asigura în proporţie de 100% necesarul de legume de pe rafturile hipermarketului, dar în sezonul rece apelează şi la importuri.
Adrian Radu Măhălean, primarul comunei Vărăşti, a declarat ieri că îşi doreşte ca, în următorii ani, aproximativ 80% din cele 300 de familii din comună, care cultivă cantităţi industriale de legume, să fie asociate Cooperativei. Carrefour a construit în Vărăşti un depozit de 300 mp, unde producătorii locali îşi pot depozita produsele şi de unde acestea sunt transportate, ulterior, la depozitul central şi apoi distribuite către magazinele Carrefour din toată ţara. Totodată, şi etichetele de preţ de la raft vor fi inscripţionate cu zona de provenienţă. Termenul de plată al produselor către furnizor este de şapte zile, iar eventualele pierderi (legume care nu s-au vândut în timp util) sunt suportate de retailer, şi nu de către producător.
"Una dintre cele mai mari provocări pentru agricultorii români în acest moment este lipsa logisticii, a organizării şi a unei pieţe de desfacere care să preia producţia în proporţie de 100%", a spus Costel Buturuga, membru fondator al Cooperativei Agricole Carrefour Vărăşti.
Conform declaraţiilor, de ieri, ale celor prezenţi la conferinţa de presă (reprezentanţi Carrefour, câţiva producători din comuna Vărăşti, primarul comunei şi prefectul judeţului Giurgiu), produsele de la Cooperativa Agricolă Carrefour Vărăşti se vor găsi în magazinele retailerului timp de 12 luni pe an, dar vor varia în funcţie de sezon: roşii, salată, ardei, dovlecei, fasole, vinete, varză, ţelină, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel, leuştean, spanac, lobodă, leurdă, urzici, ridichi, ceapă verde, usturoi verde, ştevie. Producţia Cooperativei însumează, în total, 40 de categorii de produse româneşti.
Potrivit declaraţiilor reprezentanţilor săi, Carrefour mai are cooperative şi în alte ţări europene, precum Belgia, Franţa şi Spania, însă modelul diferă în fiecare ţară, în funcţie de specificul acesteia, fiind necesar să se adapteze la tipul de sol, de climă etc.