ÎN 2018, ÎN CONTEXTUL AMENZII APLICATE DE CONSILIUL CONCURENŢEI Profit de 9 milioane lei pentru Groupama Asigurări

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 martie 2019

Profit de 9 milioane lei pentru Groupama Asigurări

Valoarea primelor subscrise de Groupama a depăşit pragul de 1 miliard de lei, în 2018

Călin Matei, director general adjunct Groupama România: "Avem convingerea că, începând cu această primăvără, fermierii români vor primi subvenţii pentru asigurări

Groupama Asigurări, unul din liderii din piaţa locală a asigurărilor, a obţinut un profit net de doar nouă milioane, în 2018, în scădere cu 80% faţă de profitul net înregistrat în 2017, în contextul realizării unui provizion în valoare de 35 milioane de lei pentru plata amenzii aplicate de Consiliul Concurenţei (CC) la sfârşitul anului trecut, potrivit lui Călin Matei, directorul general adjunct al asiguratorului.

Amintim că în luna decembrie 2018, Consiliul Concurenţei a amendat nouă companii de asigurări şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) cu aproximativ 246,73 milioane de lei (circa 53 milioane euro), pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Groupama Asigurări, subsidiara grupului francez Groupama, a primit a patra cea mai mare amendă, în sumă de 35,38 milioane de lei.

Astfel, profitul operaţional al asiguratorului, fără amenda CC, s-a cifrat la 44 milioane de lei, pe fondul creşterii veniturilor pe segmentele de afaceri RCA, CASCO, proprietate şi agricultură, respectiv asigurări persoane.

În 2018, valoarea primelor brute subscrise a depăşit, pentru prima dată, pragul de un miliard de lei, urcând cu 8,7% faţă de anul anterior, până la 1.004 milioane de lei, în contextul în care valoarea primelor fără RCA a urcat cu 6,5% faţă de 2017, până la 765 milioane de lei.

Principala linie de business a rămas CASCO, segment pe care Groupama a marcat o creştere de 7,8% faţă de anul precedent, în timp ce segmentul poliţelor RCA a înregistrat cel mai accelerat avans, de 16,7%, valoarea acestora urcând la 239 milioane de lei, rezultatul venind din majorarea bazei de clienţi şi mai puţin din creşterea tarifelor, potrivit directorului general adjunct.

La capitolul property, veniturile Groupama din 2018 au crescut cu 2,3%, la 214 milioane de lei, în condiţiile creşterii asigurărilor de locuinţe şi cele de bunuri pentru persoanele juridice, în timp ce pe zona Agro, asiguratorul a înregistrat o scădere pusă de conducerea societăţii pe fondul secetei din toamna anului 2017.

Valoarea asigurărilor de viaţă şi sănătate a urcat până la 70 milioane de lei, în timp ce cheltuielile totale de administrare şi achiziţie au consemnat o creştere de doar 1% faţă de anul 2017.

Pentru 2019, conducerea Groupama Asigurări şi-a propus să obţină o creştere cu 10% a veniturilor generale în condiţiile unui profit net de 40 milioane de lei, avansul urmând să fie susţinut de creşterea numărului de clienţi.

Călin Matei a adăugat: "Pe toate liniile de business există un context economic pozitiv. Cea mai mare creştere o anticipăm pe segmentul asigurărilor de sănătate unde observăm o nevoie din ce în ce mai mare pe această piaţă. Aşteptarea mea este ca pe zona de CASCO, creşterea pieţei să continue. Nu în ultimul rând, pe zona de agricultură şi fermieri, avem convingerea că începând cu această primăvără, fermierii români vor primi subvenţii pentru asigurări. Astfel, asigurările agricole vor deveni mai accesibile pentru o gamă largă de fermieri, iar o parte din fermieri vor decide să-şi acopere şi riscul de secetă".

Totodată, numărul clienţilor persoane fizice a crescut în 2018 cu 18%, în timp ce în rândul persoanelor juridice, clienţii au crescut cu 10%.

Francois Coste, directorul, directorul general al Groupama România, a precizat: "Acesta este un semn de încredere. Strategia noastră funcţionează şi ne străduim să câştigâm preferinţa clienţilor şi partenerilor noştri".

Groupama este prezent în ţara noastră din 2007, intrând în piaţa locală odată cu achiziţia Asiban şi BT Asigurări, respectiv OTP Garancia Asigurări.

În ceea ce priveşte amenda aplicată Groupama de către Consiliul Concurenţei, Francois Coste, directorul general al asiguratorului, a reiterat poziţia societăţii susţinând că întreaga activitate a companiei se desfăşoară în conformitate cu legislaţia ţării noastre şi cu normele Uniunii Europene şi precizând că va contesta în instanţă decizia.

"Sancţiunea Consiliului Concurenţei este nedreaptă. I-am spus-o direct preşedintelui Chiriţoiu. Am colaborat bine cu CC în timpul investigaţiei şi nu înţelegem de ce am fost sancţionaţI, pentru că (amenda) nu este bazată pe realitate. A fost un şoc pe care l-am absorbit. Groupama rămâne profitabilă, este o companie solidă din punct de vedere financiar şi nu am fost destabilizaţi. Nu schimbăm strategia şi urmărim o creştere profitabilă", a declarat Francois Coste, directorul general al Groupama Asigurări.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb