ÎN 2022 Volumul investiţiilor imobiliare va putea atinge 1.2 miliarde de euro

G.D.
Miscellanea / 6 octombrie 2022

Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania

Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania

De la începutul anului, volumul tranzacţiilor cu active imobiliare comerciale cu o valoare de minim 5 milioane de euro a totalizat aproximativ 656 milioane de euro, cu 16,5% mai mult faţă de aceeaşi perioada din 2021, din care 330 milioane de euro reprezintă volumul tranzacţionat în trimestrul 3, conform unui comunicat remis redacţiei. Observăm o creştere de 28% faţă de trimestrul anterior şi de 26.5% faţă de acelaşi trimestru al anului trecut.

Potrivit sursei citate, pentru 2022, în funcţie de evoluţia unor tranzacţii importante în perioada următoare, am putea atinge un volum total de tranzacţii de aproximativ 1,2 miliarde euro. Acesta ar fi cel mai mare volum anual de investiţii înregistrat după criza economică mondială din 2008.

Creşterea lichidităţii de pe piaţa locală se înscrie în acelaşi trend cu activitatea din regiune, unde se aşteaptă, de asemenea, volume istorice.

În ceea ce priveşte yield-urile (randamentele) prime, nu s-au înregistrat schimbări în România în cursul celui de-al treilea trimestru, ele rămânând pentru sectorul de birouri la 6,75%, pentru retail la 7,25%, iar pentru segmentul de industrial la 7,50%.

Este important de remarcat că, în cazul randamentelor, evoluţia înregistrată în România nu este pentru moment aliniată cu trendul la nivelul regiunii. În Polonia, de exemplu, cea mai mare piaţă din Europa Centrală şi de Est, putem observa o creştere semnificativă a randamentelor pe parcursul acestui an, de 100 bps pentru sectorul industrial şi 50 bps pentru sectorul de birouri, ceea ce reflectă o ajustare a preţurilor cu 22% pentru industrial, respectiv 11% pentru birouri, contrabalansată parţial de creşterea chiriilor, subliniază sursa citată.

"Trendul înregistrat în regiune poate fi explicat atât de creşterea aversiunii la risc, cât şi de creşterea costurilor de finanţare. Motivele principale pentru care România nu a urmat aceeaşi traiectorie în ultimele trimestre sunt nivelurile semnificativ mai mari ale randamentelor oferite de piaţa locală cât şi tipul şi sursa capitalului investitorilor interesaţi de achiziţii în ţara noastră", a explicat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania.

În primele 9 luni din 2022, sectorul de birouri continuă să ocupe prima poziţie ca pondere în volumul tranzacţiilor, cu 46,5% (305 milioane de euro), fiind urmat de retail, cu aproximativ 36% (235 milioane de euro) şi de industrial, cu aproximativ 14% (89,5 milioane de euro).

63% din totalul tranzacţiilor înregistrate în România în primele 9 luni din 2022 au vizat proprietăţi din Bucureşti, cu o valoare cumulată de 414,5 milioane de euro.

Din punctul de vedere al sursei capitalului investitorilor, cea mai pare pondere au avut-o investitorii din Africa de Sud cu 29% din total, fiind urmaţi de cei din România (20%), Austria (19%) şi Belgia (14,6%).

"În condiţiile curente din piaţă ne aşteptăm ca majoritatea tranzacţiilor din perioada următoare să fie făcute de investitiori deja familiarizaţi cu România sau măcar cu regiunea. Investitorii care au capital propriu şi nu au nevoie de finanţare bancară vor avea un avantaj competitiv important, iar proprietăţile care beneficiază de finanţare bancară transferabilă către un potenţial cumpărător vor fi semnificativ mai lichide", a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL Romania, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb