Sancţiunile ar putea reduce exporturile de petrol rusesc Urals de la Marea Baltică cu 20% în decembrie, după ce au intrat în vigoare un plafon occidental al preţurilor şi un embargo al UE asupra petrolului rusesc, potrivit traderilor şi calculelor Reuters, transmite News.ro.
Traderii au spus că Rusia nu a reuşit să redirecţioneze pe deplin exporturile de petrol Urals din Europa către alte pieţe, în special India şi China şi că a avut probleme să găsească suficiente nave potrivite.
Conform datelor traderilor şi calculelor făcute de Reuters, exporturile de petrol Urals din porturile Mării Baltice vor scădea probabil la aproximativ 5 milioane de tone luna aceasta, de la 6 milioane de tone în noiembrie.
Unele estimări sunt de până la 4,7 milioane de tone.
Uniunea Europeană, ţările G7 şi Australia au introdus un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, în vigoare de la 5 decembrie, pe lângă embargoul Uniunii Europene asupra importurilor de ţiţei rusesc pe mare şi angajamente similare din partea Statelor Unite, Canada, Japonia şi Marea Britanie.
Plafonul permite ţărilor din afara UE să importe ţiţei rusesc pe mare, dar interzice companiilor de transport maritim, de asigurare şi de reasigurare să manipuleze încărcături de ţiţei ruseşti pe tot globul, cu excepţia cazului în care acesta este vândut cu mai puţin de 60 de dolari.
În decembrie, ţiţeiul Urals a fost vândut cu reduceri mai mari de preţuri, iar cumpărătorul dominant India a cumpărat la un preţ aflat cu mult sub limita de preţ de 60 de dolari.
Impactul sancţiunilor asupra livrărilor de petrol Urals din porturile baltice ale Rusiei a fost agravat de o lipsă de nave non-occidentale, o economie de export slabă şi cererea moderată de petrol în Asia, în special în China.
Monopolul de conducte Transneft nu a reuşit să umple unele dintre sloturile de încărcare disponibile din cauza lipsei de oferte din partea producătorilor, au spus comercianţii. Alte sloturi au fost amânate sau anulate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 08:52)
Deci sanctiunile sunt luate fara a se cunoaste
efectele pe care le va produce in economia
europeana,
desteapta treaba
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de antonim în data de 23.12.2022, 09:10)
Efectele sunt previzibile, rusnacul de rând rămâne lângă samovar până îi vin idei cum să iasă din situație.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 10:29)
remarca fara argumente economice,
de tip "Bodega"
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.12.2022, 13:45)
Sanctiunile din pachetul 9 nu se aplica Ungariei si Bulgariei.
Mai mult, urmatoarele trei tari pot procesa petrol rusesc si exporta produse derivate in UE: Ungaria, Bulgaria, Slovacia.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.12.2022, 07:44)
Sanctiunile se intorc impotriva UE... Ukraina este ruseasca orice ar face UE sau SUA....Cei mai multi refugiati din Ukraina sunt in Russia...
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.12.2022, 07:52)
....si deportatii sunt mai multi in Russia...