• Interviu cu domnul Marian Ogrinja, directorul general al societăţii
Reporter: Domnule director, în ce domeniu activează societatea "Islaz" SA şi cum apreciaţi evoluţia activităţii sale în anul 2004?
Marian Ogrinja: Societatea "Islaz" SA Alexandria activează în domeniul fabricaţiei utilajelor pentru industria alimentară (morărit), subansamblelor pentru utilaje agricole, echipamente de stocare (silozuri metalice), condiţionare, transport cereale şi piese de schimb pentru agricultură.
Evoluţia activităţii societăţii noastre în anul 2004 a fost în general pozitivă. 2004 fiind un an agricol foarte bun, acest lucru s-a văzut şi în dinamica investiţiilor în echipamente din producţia firmei.
Produsele fabricate şi comercializate în prezent sînt următoa-rele: silozuri metalice cu capacitate între 100-500 t pe celulă; echipamente de precurăţire şi transport cereale; utilaje pentru morărit; piese şi subansamble pentru utilaje agricole.
Reporter: Care este ponderea acestor grupe de produse în structura de fabricaţie?
Marian Ogrinja: Producţia societăţii pe categorii de produse este structurată astfel: silozuri metalice şi echipament aferente (60%); utilaje pentru morărit (25%); piese de schimb morărit (10%); piese de schimb agricultură (5).
Reporter: Ce investiţii au fost făcute după anul 2000 pentru modernizarea, retehnologizarea şi completarea dotării tehnice?
Marian Ogrinja: În perioada anilor 2000 - 2004 volumul investiţiilor tehnologice în societate a fost nesemnificativ.
În anul 2005 sînt prevăzute să se realizeze investiţii în echipamente specifice activităţii în valoare de circa 100.000 euro şi investiţii destinate protecţiei mediului în valoare de circa 30.000 euro.
Reporter: Realizaţi şi export?
Marian Ogrinja: Toată producţia realizată în cadrul societăţii se livrează numai pe piaţa internă.
Reporter: Cum a evoluat cererea de asemenea utilaje şi echipamente în ultima perioadă şi ce soluţii folosiţi spre a vă face cunoscuţi pe piaţă?
Marian Ogrinja: Pe segmentul de piaţă pe care este prezentă societatea noastră, s-a înregistrat o creştere a cererilor pentru echipamentele de stocare şi condiţionare cereale şi pentru subansamblele pentru utilaje agricole şi un recul pe piaţa utilajelor şi pieselor de schimb de morărit. Soluţiile aplicate pentru a ne face cunos-cute produsele pe piaţă sînt următoarele: participări la tîrguri şi expoziţii; publicitate în presa de specialitate şi ziare; contactare directă de clienţi prin intermediul agenţilor de vîn-zări; internet.
Reporter: Care sînt principalii dvs. furnizori interni? Dar principalii clienţi?
Marian Ogrinja: Principalii noştri furnizori interni sînt societăţile "Mittal Steel" SA Galaţi, IAME SA Sfântu Gheorghe, "Neptun Trading" SA Câmpina, "Rolast" SA Piteşti, iar principalii clienţi deţinătorii de capacităţi de morărit şi fermierii ce deţin suprafeţe de teren agricole între 300-1500 ha.
Reporter: Cu ce fel de greutăţi vă confruntaţi în activitate?
Marian Ogrinja: Greutăţile societăţii sînt legate în general de fiscalitatea excesivă, mai ales de taxele şi impozitele plătite pe forţa de muncă, dar şi de lipsa de cerere pe piaţă în anumite momente (perioada de iarnă).
Reporter: Proiecte de viitor?
Marian Ogrinja: Proiectele de viitor sînt în general legate de modernizarea capacităţilor de producţie şi de asimilarea în fabricaţie a unor produse noi din specific, cu un nivel tehnic cît mai apropiat de cel al concurenţei firmelor străine.
Reporter: Ce v-aţi propus prin BVC să realizaţi în acest an?
Marian Ogrinja: Pentru acest an, prin BVC ne-am propus realizarea unei cifre de afaceri în valoare de 32 miliarde lei, veniturile totale de 33,3 miliarde lei şi un profit brut de 2 miliarde lei.
Reporter: Vă mulţumesc!