ÎN ACEST AN Nivelul Buyback-urilor din piaţa americană va depăşi recordul stabilit în 2018

M.G.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 noiembrie 2021

Nivelul Buyback-urilor din piaţa americană va depăşi recordul stabilit în 2018

Frenezia post-pandemie a investitorilor de retail din piaţa bursieră americană a primit foarte multă atenţie şi de multe ori este considerată forţa care a impulsionat cotaţiile din pieţe la noi maxime istorice după maxime istorice. Însă trecută cu vederea este revenirea unei forţe şi mai mari în piaţa bursieră: aşa-numitul factor "corporate America", scrie Bloomberg.

De la Apple Inc. la Bed Bath & Beyond Inc., companiile americane au anunţat din ianuarie şi până în prezent programe de răscumpărare ce cumulat au o valoare de 1,06 trilioane de dolari, aproape triplu faţă de valoarea consemnată la mijlocul lunii noiembrie 2020. La un ritm săptămânal de 22 de miliarde de dolari, răscumpărările sunt aşteptate să depăşească recordul de 1,11 trilioane de dolari stabilit în 2018, conform setului de date realizat de firma Birinyi Associates şi analizate de Bloomberg.

Răscumpărările de acţiuni proprii din piaţa americană au explodat în condiţiile în care business-urile au ajuns la un nivel record al cash-ului deţinut ca urmare a creşterii profitabilităţii. Dimensiunea achiziţiilor operate de corporaţii - care sunt mai puţin interesate de preţul de răscumpărare al propriilor acţiuni - este văzută ca un factor cheie care sprijină per total piaţa bursieră în ciuda avertismentelor tot mai generale cu privire la evaluările extrem de ridicate şi a iminenţei normalizării politicii monetare de către Federal Reserve (Fed).

"Corporaţiile vor fi cea mai mare sursă de cerere pentru acţiunile din SUA în 2022 aşa cum au fost pentru mare parte din deceniul trecut", arată analiştii Goldman Sachs Group Inc. într-o notă citată de Bloomberg.

Aceştia mai arată că nici măcar o taxă pe răscumpărări precum cea propusă de Democraţi nu va avea impact asupra programelor de răscumpărare ale companiilor americane.

"Ne aşteptăm ca taxa netă de 1% propusă, dacă va fi implementată, să aibă doar un impact marginal asupra cererii corporate de acţiuni", potrivit analiştilor Goldman Sachs.

Trebuie menţionat totuşi că programele de răscumpărare ale companiilor din piaţa americană au deobicei un interval mai larg de funcţionare fiind în general implementate pe parcursul mai multor ani. Asta înseamnă că nu toate planurile anunţate vor fi executate.

"Cu toate acestea, ele oferă ceva confort taurilor. În timpul ultimelor corecţii, companiile s-au grăbit să-şi cumpere acţiunile proprii pentru a preveni o scădere mai severă a preţurilor - un sprijin pentru cotaţii care ar putea proteja de un nou downturn", scrie Bloomberg.

Conform estimărilor echipei de la Goldman Sachs, cererea netă din partea corporaţiilor se va cifra la circa 360 de miliarde de dolari anul viitor, mult peste estimarea cererii din partea gospodăriilor ce este prognozată la o cifră de 200 de miliarde de dolari în 2022.

Modalitatea în care companiile îşi folosesc lichidităţile aflate la niveluri record a devenit subiect de dezbatere în SUA după ce tăierile de taxe operate de administraţia fostului preşedinte Donald Trump a lăsat la companii câteva sute de miliarde de dolari pe care acestea le-au folosit ca să-şi răscumpere acţiunile, asta în loc să facă investiţii. Beneficiul răscumpărărilor este semnificativ pentru acţionarii companiilor, iar răscumpărările sunt de multe ori folosite ca motiv pentru creşterea inegalităţii în SUA.

De asemenea, obsesia companiilor americane cu răscumpărarea propriilor acţiuni este de multe ori criticată ca un semn al faptului că managementurile acestor companii sunt mai dornici să ofere beneficii pe termen scurt acţionarilor decât să elaboreze strategii pe termen lung care să aibă la bază investiţii de capital.

Malcolm Polley, preşedinte şi chief investment officer la Stewart Capital Advisors LLC, spune pentru Bloomberg că reaprinderea interesului pentru răscumpărări este normal având în vedere costurile de finanţare aflate la minime istorice.

"Asta îţi arată că «corporate America» nu vede opţiuni mai bune pentru folosirea acestui munte de cash", arată Polley.

Un coş de acţiuni compus de Goldman, ce include companiile cu cele mai mari cheltuieli pe partea de răscumpărări, a crescut cu 33% în acest an, peste avansul de 25% al indicelui S&P 500. În acelaşi timp, un indice similar al firmelor cu cele mai mari cheltuieli de investiţii a înregistrat o evoluţie în mare parte similară cu cea a pieţei bursiere generale.

Bryan Reynolds, chief market strategist la New Albion Partners, arată la rândul său că emisiunile de obligaţiuni corporative din piaţa americană nu dau semne de încetinire ci din contră probabil vor accelera pe final de an.

"Semnalele sunt că fluxurile de creditare vor accelera şi că creşterea anuală din decembrie şi ianuarie a emisiunilor de datorie corporativă va fi un succes. Asta generează şi mai mult combustibil pentru răscumpărările de acţiuni care vor continua să împingă cotaţiile companiilor la noi recorduri", conchide Reynolds.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cu SOP urile dupa ei. Cei de la BVB au inceput sa descarce gratuitele. Nu vor sa le incurce cu celelalte, fara numar, care urmeaza sa vina. Trai nineaca! (pe banii fraierilor)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb