Doar 60% din sumele aferente programului operaţional pentru creşterea competitivităţii alocate în acest an, fonduri care pot fi utilizate şi pentru investiţii în producerea de energie regenerabilă, vor fi contractate în 2008, a declarat, ieri, ministrul pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, Ovidiu Silaghi, într-o conferinţă de presă. "Avem alocate fonduri de un miliard de euro pentru acest domeniu, în cadrul programului operaţional pentru creşterea competitivităţii economice, dar deşi credeam că toţi banii alocaţi pentru acest an vor fi contractaţi, proporţia va fi de 60%", a explicat domnia sa.
Ţara noastră trebuie să ajungă la un consum brut de 15% din total care să provină din energie regenerabilă până în 2020, potrivit obiectivelor stabilite de Uniunea Europeană. Proporţia resurselor regenerabile trebuie să atingă 20% din totalul consumului de energie.
Ministrul Silaghi a precizat, citat de Agerpres, că 36% din totalul energiei produse în România este din surse hidro, ceea ce reprezintă un procent important, deşi cuantumul energiei eoliene, biomasei sau energiei solare din totalul energiei produse este nesemnificativ. În Uniunea Europeană, Suedia are cea mai mare pondere de energie regenerabilă produsă în total energie, de 39%, iar pe ultimul loc se situează Malta care nu produce deloc energie din surse regenerabile.